香港長跑網 - 長跑長友

標題: 我的練跑日誌 [打印本頁]

作者: Samuel    時間: 2010-1-18 14:10
標題: 我的練跑日誌
遲先寫返點解/樣開始跑長跑…

作者: Samuel    時間: 2010-1-18 14:17
標題: 我的第二次半馬拉松 "2010.1.17 中國沿岸馬拉松 (China Coast Marathon)"
清晨五點起床,只係瞓咗約四個多小時,兼瞓得吾係幾好,吾知係咪上次錯過咗部專車,所以發夢今次又錯過部專車,夢裏仲講吾會好似上次咁搭的士,而且仲係個好籍口吾去,聽講今次條路比上次難,整晚就發咗啲咁無聊的夢。最後都準時起床、冲凉、刷牙、收拾行裝,5:35出發,今次好順利找到部專車,差吾多七點先至到達北潭涌,拿號碼布、換衫褲、寄存行李、影埋張團體相,時間已經七點半,肚吾舒服,想去厠所但又鬼死咁多人,攪攪下上到起點已經七點十,結果係冇熱身兼肚吾舒服下起跑。
經過0.5km平路就上斜坡,越跑越急,想溫過草叢解決,但一來不雅、二來比人影低擺上網就一世囉,咁唯有繼續跑,大約3km或4km 後,終於有厠所,咪那那聲走去解決啦,入咗去都未有十五秒,都吾知的人點解吾明寫注“使用中”就即是有人用緊,係咁用力開門,嚇到我大聲叫“有人呀”,出邊個人竟然問係咪有人呀?真激死!唯有快快攪掂,不過出來時個位姐姐都講咗聲“Sorry”。
好!繼續!跑到堤壩,開始有車經過,唯有小心啲啦,跑過尼段平路,又開始上上落落的路段,每次上斜睇到有跑手行,都令我想行,但念念如果連尼點嘅堅持都無,咁我應該吾來跑,留在屋企瞓吓覺,就咁一路跑到約十五km,忽然覺得右小腿有一吓抽筋,停低check吓,好似無事,咁又繼續向前跑。
前面有位弟兄著着件衫有聖經金句,腓立比書三章十三節「忘記背後努力面前」,沒錯,前面跑過的路已過,現在要努力完成餘下嘅路程,一路跑到起程時嘅斜路頂,以為只需要跑落去就完,點知吾係落去,而係要轉右繼續跑,望吓好似仲有好長段路,果刻真係有啲灰灰哋,唯有同自己講“努力”,到約十九km,又有一下抽筋,行幾步又可以跑,最後一公里感到自己仲好有力,打算爆到終點,但又有抽筋嘅感覺,只好慢慢跑完啦,好過完成吾到。
總結,比起上次雖然沒快到,但今次應該係難啲,能夠完成都好開心。
8 14:17

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: kenneth    時間: 2010-1-18 15:00
作者: Samuel    時間: 2010-1-19 00:58
標題: 我的第一次鄧記練路(一月十八日)
我的第一次鄧記練跑
當仲住係屯門桌爾居時,便常見樓下鄧邵堅運動場有班人練跑,後來無意中在網上發現長跑網,哦原來佢地係長跑網既師兄師姐,但知道又如何,佢地跑得咁勁,我就吾使睇都知係屎,兼三吾識七,無啦啦點黏埋去喎,雖然平時我係多嘴,但其實我既怕羞又怕瘀,咁點算?無法啦,既然定要完成一次馬拉松,自己一個又唔知點練跑,為由硬頭皮+厚面皮參加下佢地的活動,攪二個幾月,屋都搬埋去大角咀,今晚先dig 起心肝,放工走入屯門鄧記跟操。
多謝wong sir指導,係練習時亦多謝kin提點,新學時唔好心急,先學好個形,真有道理,我會好好注意。由於我係新來,wong sir 另有安排,唔使跟大家跑Interval,只係跑十五個圈,本來跑十五個圈係好平淡的事,都係咁跑啦,精彩既時刻係係十二/三圈時,跑跑下感受到後面有股壓迫感,有位師姐係咁跟貼,攪到我都唔知點算好,當時令我想起周星馳的電影,阿叻大叫「師太做吔追我呀?」周星馳就話「你成轆葛咁,唔追你追邊個喎。」我就念我身形似個ball,佢唔係想踢我呀?我都想大叫「師姐做吔追我呀?」總之比佢追到我氣咳,最後我收步投降。
總括,今晚學一鍛鍊既動作,得到wong sir 提點要減磅,我會努力。

作者: 亞平    時間: 2010-1-19 12:30
原帖由 Samuel 於 2010-1-19 00:58 發表
我的第一次鄧記練跑
當仲住係屯門桌爾居時,便常見樓下鄧邵堅運動場有班人練跑,後來無意中在網上發現長跑網,哦原來佢地係長跑網既師兄師姐,但知道又如何,佢地跑得咁勁,我就吾使睇都知係屎,兼三吾識七,無啦啦 ...

被女追...會是一種動力...想當年小弟唔止俾女追..仲俾女界...界到滿身傷痕...依家見到身後有腳步聲時...都有D驚驚地...

恭喜開BLOG....繼續寫....繼續跑...繼續進步啦..
作者: Samuel    時間: 2010-1-20 11:29
標題: 跑無痛苦馬拉松
摘引自 http://run.idc.scu.edu.tw/faq/faq.php
提倡"跑無痛苦馬拉松"的觀念,許多人為了成績,用高於自己能力的配速跑馬拉松,固然完成了,但是跑42K的過程卻一點也不令人懷念,因為處於有氧與無氧的灰色地帶,表情是絕對笑不出來的。其實對於業餘者來說,健康已經在準備參加賽事的過程中獲得,不是在跑完那一場比賽而且是幾小時幾分跑完才能有健康的回報。用十分的力氣練習,用九分的力氣參賽,才能享受比賽,微笑通過終點。跑完的感覺應是意猶未盡,不應該是歷劫歸來,氣若游絲,舉步艱難。我們不是古時希臘的那一名傳令兵,跑完力竭倒地,而是永遠有很多賽事在等我們微笑完成。
作者: bello    時間: 2010-1-20 13:49
標題: 回復 6# 的帖子
偶然路過,看見師兄寫得很有趣
再看下去,很有意思
特別是最後這篇
謝謝分享!

happy running!
作者: 喪Ken    時間: 2010-1-20 14:30
原帖由 Samuel 於 2010-1-19 00:58 發表
我的第一次鄧記練跑
當仲住係屯門桌爾居時,便常見樓下鄧邵堅運動場有班人練跑,後來無意中在網上發現長跑網,哦原來佢地係長跑網既師兄師姐,但知道又如何,佢地跑得咁勁,我就吾使睇都知係屎,兼三吾識七,無啦啦 ...

鄧記啲ctse 都十分利害...小弟都成日俾佢地追/界到氣咳...
作者: 燉奶佬    時間: 2010-1-20 14:38
歡迎ching 加入西北塔利班,放心他們一定會將你訓練成恐怖分子的。
作者: 亞平    時間: 2010-1-20 15:12
原帖由 Samuel 於 2010-1-20 11:29 發表
摘引自 http://run.idc.scu.edu.tw/faq/faq.php
提倡"跑無痛苦馬拉松"的觀念,許多人為了成績,用高於自己能力的配速跑馬拉松,固然完成了,但是跑42K的過程卻一點也不令人懷念,因為處於有氧與無氧的灰色地帶,表情 ...

好似講緊我...最近大半年..場場賽事都跑到死死下....平時自己跑時才可以感受得到跑步樂趣....但我不會刻意去改變..因為我覺得這是一種過程,我必須要經歷的過程...我會順其自然而努力取得二者間的平衡...時間與樂趣間的平衡..或者在下一個階段,我可能重回以前..做番個悠閒而開心的長跑者...
作者: Samuel    時間: 2010-1-22 09:27
標題: 青公夜跑(一)十二月二十二日
第一次參加長跑網的活動,便是逢二、四的從荃灣花園出發的青公夜跑,那晚只有領隊Tarry師姐及另一位也是新來的Ecco師姐,就只有三人,好不冷清噢!但冇問題啦,反正跑步本來就是一項個人的挑戰。雖然我們都是第一次見面,都只是簡單的打招呼,然後便沿著荃灣碼頭海旁邊跑上青山公路,原來這裏夜景真的很美,遠望可看見青馬大橋,旁邊是靜靜的大海,在上停泊幾艘船,間中亦有船隻在海面上漫漫地畫出一度輕輕的波浪,跑上青山公路後,經過石灘或沙灘,還可以聽到浪泊打的聲音,時快時慢,時大時小,確能使人忘掉繁喧,即使不跑步,亦都可到這裏來慢步觀光。我們三人一直跑至酒店的位置,然後分道揚標,二位師姐折返荃灣,而我繼續往屯門方向前進,到達大欖時已經八點四十五分,老婆還等我晚飯,而自己也沒有什麼鬥心,便坐K51回家去。
作者: Samuel    時間: 2010-1-25 14:49
標題: 青公長課38公里(一月二十三日)
早上九時多起床,感覺還是很困倦,刷洗後往食早餐,其間收到通知下午五至六時要在家等收Sofa,心裏盤算今天跑步該如何安排,食完早餐回家再定案。
約十二時正在廁所辦公中,訪客對講機響起,心念唔係又call錯呀?尼兩日管理處都將D座裝修攪錯成B座,又打電話又call上問係咪裝修,都話唔係啦,係人舒暢當中煩住晒,真係唔想應call,但係咁響,為由拿拿聲攪掂接聽,如果尼次又攪錯,一定要去投訴,結果係送Sofa,十二點就送到,好野!唔同尼個係神既安排,讓我何以試試自己跑長課既能力。
約下午一點到達荃灣碼頭,稍作熱身,便開始往大欖跑去,今午沒有陽光,溫度不算太冷,但有風,總括來說,我認為今午的天氣對於跑步是適合的;由於上次未能跑畢荃灣碼頭至大欖來回,而今天要走的比上次還要多十多公里,所以一路看手上nike的計速器,保持約6分半一公里的慢速度,其實我跟本都跑唔快,呵呵呵!另外隻錶係運動場用都ok,係街上用就唔人準確,雖然係咁,但好過冇啦。
大概用一小時二十分到達大欖K51巴士站,稍作休息,然後便往回跑去荃灣碼頭,這時開始覺得肚餓,原來我冇食午餐,好彩有天鬼師兄係ccm比賽時比我既power gel,講起仲未比錢天鬼師兄,跑到返深井,即刻去七仔補水,見到有腸仔飽,價錢都冇睇,就買啦,邊行邊食,食完又開始跑,大約係汀九上斜遇到城城師兄,佢跑緊去屯門,奇怪得佢一個唔見貓貓師姐,後尾得知師姐病,我倆打個招呼,然後各自跑往目的地,用二小時四十五分回到荃灣碼頭,雖然倦但有信心可以再跑遠,回頭再往大欖跑,雖然好倦但都捱到深井,在這再次補水及食埋第二包gel,然後以超慢速前行,差唔多一公里就到直路迴轉處時,再遇上從屯門回來的城城,打過招呼又繼續,今次在迴轉處便回頭,開始提唔起勁,越跑越慢,越來越凍,心只想快快到深井完成今天的旅程,實在冇勁,最後兩公里是行回來的,回家上google map度下,應該都有三十八/九公里。

作者: kenneth    時間: 2010-1-25 14:56
作者: 亞平    時間: 2010-1-25 15:05
原帖由 kenneth 於 2010-1-25 14:56 發表

小弟跑全馬都冇閣下咁勤力...真大鑊...

晶哥咁叻仔..一跑就38-9k...話時話...自09年渣馬後...都未跑過超過38公里,(澳馬例外)....
寄望2月7日終極一課可破晶哥記錄啦~~
作者: Samuel    時間: 2010-1-25 15:10
原帖由 kenneth 於 2010-1-25 14:56 發表

小弟跑全馬都冇閣下咁勤力...真大鑊...

老大,以你老既實力,唔使點操都冇問題啦,而且小弟都只係偶然發神經啦…
作者: Samuel    時間: 2010-1-25 15:18
原帖由 亞平 於 2010-1-25 15:05 發表

晶哥咁叻仔..一跑就38-9k...話時話...自09年渣馬後...都未跑過超過38公里,(澳馬例外)....
寄望2月7日終極一課可破晶哥記錄啦~~

平師兄見笑啦…
作者: oscar    時間: 2010-1-25 15:27
作者: Samuel    時間: 2010-1-25 15:28
原帖由 oscar 於 2010-1-25 15:27 發表
晶哥,唔好再跑咁長啦!如果唔係會手尾好長........其實可能你已經賴咗嘢啦!" />" />

O兄.......同意.......
作者: Samuel    時間: 2010-9-5 20:31
標題: 9月1日夜跑青公
原來已經有七、八個月無update,哈哈哈! 最近報左幾個賽事,兼希望渣打跑全馬,又係時候開始用心練習啦。<br />
一直都想由荃灣跑往屯門,上次430跑到黃金比平兄叫左上車,未能到達屯門有點感失望,星期二見到平兄約跑,B兄又承諾領跑兼背行李,點能錯過咁好既機會,即刻向老婆大人請示,就咁樣星期三晚決定跑荃西至三屯門。<br />
岩岩一出荃灣西鐵站,平兄既追命call就到,拿拿林買水後就即係到碼頭會晤平兄及B哥,B哥話天氣唔好,擔心我跑唔到屯門,建議以小欖為第一目標,當然平兄係以鄧記為終點; 稍稍熱身後便起跑,開始時大家都慢慢跑,B哥一邊跑就一邊同平兄談心,講講下講到跑步Gel頭,B哥認為平常練跑唔需要Gel頭,比賽先至就有需要,但平兄話唔Gel頭點都唔得,儀表好重要,比d師妹(s)見到無Gel頭,以後點...點算喎! 兩位師兄就咁一路跑一路爭辯,大約四公里後,平兄終於頂唔順,大步離我們以去,B哥要領我慢跑,無辦法只有陪住我蟻跑,好辛苦下終於到三聖。<br />
今日:17k

作者: 燉奶佬    時間: 2010-9-5 20:40
終於又有野睇勒!你當天有跟平兄gel頭跑嗎?
作者: Samuel    時間: 2010-9-5 21:07
標題: 9月2日
忘記左係因為昨夜跑完倦怠,定係天氣唔好,所以早上無去游水,為由晚上去跑步啦! 原本計劃上午係上環,下午便回大角咀,但最後全日在上環,唉! 一放工就即係去買菜,煲落湯就上樓上健身室,慢跑五十五分鐘約六公里多。
本月: 23K
作者: Samuel    時間: 2010-9-5 21:10
原帖由 燉奶佬 於 2010-9-5 20:40 發表
終於又有野睇勒!你當天有跟平兄gel頭跑嗎?

我又無師妹....無需要gel頭啦....
作者: sleung2002hk    時間: 2010-9-5 21:16
原來平兄有gel頭既~~真係唔講都唔知~~可能D師姐先睇到呢
路過.....SAM哥唔好意思~我睇睇下又搭下咀

作者: Samuel    時間: 2010-9-5 23:53
標題: 9月4日青公
wong sir每逢星期六長課,今個星期係計劃由湖山跑深井來回; 早上起來見有雨,想左想去唔去跑好,掙扎一陣決定就照原定計劃啦,一向去開果間餐廳今朝竟然無開擋,去左第二間,結果攪到遲到; 去到會合wong sir, clerkb, nancy & 蕉仔,左攪右攪下遲左二十幾分鐘,卡樂B話小師妹打電話來追問我地行程,原來B哥私約左小師妹係三聖,B哥連洗手間都未去,便叫大家速速趕往會合小師妹,見到小師妹至係恒福商場搵廁所; 起步後唔知B哥係咪怕問起私約既事,定係怕要同蟻速咁跑,佢自己一個渣渣聲咁跑左去,蘭茜及蕉仔亦都慢加速離去,我就慢慢跑到豪景,買左寶礦力飲,大約到黃金時比從深井回來既兩師姐趕過,一路跑到恒福,再買多枝葡萄適,然後再跑回公園,應該跑左十八公里啦。
本月: 41K
作者: clerkb    時間: 2010-9-6 00:00
咩晶哥有blog咩 ?  咩一寫就唱我, 我要考慮開返個來還擊 !!
作者: 亞平    時間: 2010-9-6 00:04
原帖由 Samuel 於 2010-9-5 20:31 發表
原來已經有七、八個月無update,哈哈哈! 最近報左幾個賽事,兼希望渣打跑全馬,又係時候開始用心練習啦。
一直都想由荃灣跑往屯門,上次430跑到黃金比平兄叫左上車,未能到達屯門有點感失望,星期二見到平兄約跑,B ...

好多人今時今日仍記得403之事....真大禍~
由荃西起步就同死人卡樂B拗野拗到差不多就到浪翠園..點止講GEL...仲有其他野..不過我都忘記了..
作者: 神童威威    時間: 2010-9-6 00:04
原帖由 Samuel 於 2010-9-5 23:53 發表
wong sir每逢星期六長課,今個星期係計劃由湖山跑深井來回; 早上起來見有雨,想左想去唔去跑好,掙扎一陣決定就照原定計劃啦,一向去開果間餐廳今朝竟然無開擋,去左第二間,結果攪到遲到; 去到會合wong sir, clerkb ...

咁快就41K,利害 !我連1K都未跑過呀
作者: clerkb    時間: 2010-9-6 00:05
原帖由 Samuel 於 2010-9-5 21:10 發表 我又無師妹....無需要gel頭啦....

我當然不需要gel 頭啦, 我gel 吾gel 都係直晒的
作者: 亞平    時間: 2010-9-6 00:06
原帖由 sleung2002hk 於 2010-9-5 21:16 發表
原來平兄有gel頭既~~真係唔講都唔知~~可能D師姐先睇到呢
路過.....SAM哥唔好意思~我睇睇下又搭下咀

我有時有GEL頭架...約師姐跑步時乜會囉....嘻嘻...講笑咋
作者: clerkb    時間: 2010-9-6 00:06
原帖由 亞平 於 2010-9-6 00:04 發表 好多人今時今日仍記得403之事....真大禍~由荃西起步就同死人卡樂B拗野拗到差不多就到浪翠園..點止講GEL...仲有其他野..不過我都忘記了..

我記得, 你上次撩女仔麻 !! 梗係記得啦
作者: clerkb    時間: 2010-9-6 00:07
原帖由 亞平 於 2010-9-6 00:06 發表 我有時有GEL頭架...約師姐跑步時乜會囉....嘻嘻...講笑咋

如果拎包 gel gel 頭 真係幾貴下
作者: 亞平    時間: 2010-9-6 00:10
原帖由 Samuel 於 2010-9-5 23:53 發表
佢自己一個渣渣聲咁跑左去,蘭茜及蕉仔亦都慢加速離去,我就慢慢跑到豪景 ...

奇怪..小師妹係恒福商場搵完廁所後...冇跑?定係你果BLOG有心隱瞞某些野?
作者: 亞平    時間: 2010-9-6 00:12
原帖由 clerkb 於 2010-9-6 00:06 發表

我記得, 你上次撩女仔麻 !! 梗係記得啦

好過你秘密私約小師妹...晶哥BLOG講既...
作者: clerkb    時間: 2010-9-6 00:12
原帖由 亞平 於 2010-9-6 00:10 發表 奇怪..小師妹係恒福商場搵完廁所後...冇跑?定係你果BLOG有心隱瞞某些野?

冇錯, 仲老作好多野, 平西, 依家我覺得你寫D野原來係咁平實的
作者: clerkb    時間: 2010-9-6 00:14
原帖由 亞平 於 2010-9-6 00:12 發表 好過你秘密私約小師妹...晶哥BLOG講既...
佢遲到, 依家重想把負責推卸, 還要抹黑我, 比你光明正大地撩女仔(大家親眼見既), 手段來得黑暗哦

作者: 亞平    時間: 2010-9-6 00:15
原帖由 clerkb 於 2010-9-6 00:12 發表

冇錯, 仲老作好多野, 平西, 依家我覺得你寫D野原來係咁平實的

卡樂B不如由你操刀描寫下當日星期六你地跑青公的真實過程..還你清白...以正視聽
作者: clerkb    時間: 2010-9-6 00:17
原帖由 亞平 於 2010-9-6 00:15 發表 卡樂B不如由你操刀描寫下當日星期六你地跑青公的真實過程..還你清白...以正視聽
我怕我作得還要假哦
作者: 亞平    時間: 2010-9-6 00:17
原帖由 clerkb 於 2010-9-6 00:14 發表
佢遲到, 依家重想把負責推卸, 還要抹黑我, 比你光明正大地撩女仔, 手段來得黑暗哦

呢D乜不是君子所為...我雖稱不上君子..卻做事光明正大..正所謂君子坦蕩蕩
作者: 亞平    時間: 2010-9-6 00:18
原帖由 clerkb 於 2010-9-6 00:17 發表
我怕我作得還要假哦

冇所謂...呢度不嬲真真假假...假時若真...真時是假...
作者: clerkb    時間: 2010-9-6 00:22
原帖由 亞平 於 2010-9-6 00:15 發表 卡樂B不如由你操刀描寫下當日星期六你地跑青公的真實過程..還你清白...以正視聽
平息靜氣後, 都係算數啦, 晶哥咁寫我都係出於佢既嫉妒之心, 佢害失去佢既小C妹, 原諒佢 !!放心啦, 晶哥, 我冇殺傷力嫁 !! 威脅吾到你嫁

作者: 亞平    時間: 2010-9-6 00:30
原帖由 clerkb 於 2010-9-6 00:22 發表
平息靜氣後, 都係算數啦, 晶哥咁寫我都係出於佢既嫉妒之心, 佢害失去佢既小C妹, 原諒佢 !!放心啦, 晶哥, 我冇殺傷力嫁 !! 威脅吾到你嫁

你真大方,千辛萬苦私約小師妹三聖私奔..到頭來卻是幫晶哥挖井...
作者: Samuel    時間: 2010-9-6 02:44
原帖由 clerkb 於 2010-9-6 00:00 發表
咩晶哥有blog咩 ?  咩一寫就唱我, 我要考慮開返個來還擊 !!

你覺得約小師妹有問題咩? 咁你快d開返個啦!

作者: Samuel    時間: 2010-9-6 02:52
原帖由 亞平 於 2010-9-6 00:17 發表

呢D乜不是君子所為...我雖稱不上君子..卻做事光明正大..正所謂君子坦蕩蕩

果日叫你坦蕩蕩咁係鄧記衝圈你又唔制!
作者: Samuel    時間: 2010-9-6 03:00
原帖由 亞平 於 2010-9-6 00:12 發表

好過你秘密私約小師妹...晶哥BLOG講既...

我無話係秘密喎......而且你撩女仔就唔係咁好...約小師妹有咩問題喎....
作者: Samuel    時間: 2010-9-6 09:43
標題: 9月5日
下午去游水30mins,晚上上樓上健身室跑步,慢跑一個鐘約六公里多。
本月: 47K
作者: Tarry    時間: 2010-9-6 14:01
Samuel, 恭喜~恭喜~, 開blog大吉, 長跑長有, 等我入黎學吓嘢先, 嘩! 好勁ar, le個月跑咗47k, 犀利ar , 我就無你咁勤力la
作者: Samuel    時間: 2010-9-7 20:34
標題: 9月7日
琴晚睇完大西北接力賽攪到我今日都好想跑下,本來想請假早走,但B哥講話今晚跑青公又無左下文,為由返屋企個會所跑機,跑左一個鐘約八公里半,想跟著去游水,但要老婆等我食晚飯等得太久唔係敢好,而且做完運動就食飯又唔好,所以決定休息一陣,然後再去食晚飯。
本月: 55K
作者: 喪Ken    時間: 2010-9-7 21:26
原帖由 烏拉 於 2010-9-6 14:05 發表
嘻嘻. 原來晶哥都有個blog.
得閒入黎

我都係而家先知!
不過最神奇既係...我居然係晶哥開blog冇耐留過言的...
作者: clerkb    時間: 2010-9-7 21:41
原帖由 Samuel 於 2010-9-7 20:34 發表
琴晚睇完大西北接力賽攪到我今日都好想跑下,本來想請假早走,但B哥講話今晚跑青公又無左下文,為由返屋企個會所跑機,跑左一個鐘約八公里半,想跟著去游水,但要老婆等我食晚飯等得太久唔係敢好,而且做完運動就食飯 ...

梗係同老婆食飯好過啦, 如果吾係, 你真係日日都走出去跑
作者: Samuel    時間: 2010-9-7 22:01
原帖由 喪Ken 於 2010-9-7 21:26 發表

我都係而家先知!
不過最神奇既係...我居然係晶哥開blog冇耐留過言的...

你仲有好多野唔記得.....如去左邊偷食.....
作者: Samuel    時間: 2010-9-9 21:31
標題: 9月9日
今日多謝B哥哥帶我由錦上路到屯門,B哥哥比我拖著唔跑多得快,結果只跑到藍地,約十一公里,然後同B哥哥分手,佢繼續跑,我就上車離去。
本月:66K
作者: clerkb    時間: 2010-9-10 10:51
原帖由 Samuel 於 2010-9-9 21:31 發表 今日多謝B哥哥帶我由錦上路到屯門,B哥哥比我拖著唔跑多得快,結果只跑到藍地,約十一公里,然後同B哥哥分手,佢繼續跑,我就上車離去。本月:66K
其實昨晚我都倦, 冇什麼氣力跑了而亦只跑到兆鱗,真的有16km 的.入了場內,人面已全非了. 憶當年, 一撮相熟的面孔已消失了, 場中我已給別人陌生的感覺.回說跑時,我同你中途中數算亞平的優點,不經不意地又能講了三數公里的路程,回想收錄在mp3 機中給佢聽到,他可能會開心不已
作者: 亞平    時間: 2010-9-10 10:55
原帖由 clerkb 於 2010-9-10 10:51 發表
其實昨晚我都倦, 冇什麼氣力跑了而亦只跑到兆鱗,真的有16km 的.入了場內,人面已全非了. 憶當年, 一撮相熟的面孔已消失了, 場中我已給別人陌生的感覺.回說跑時,我同你中途中數算亞平的優點,不經不意地 ...

你二位老兄唔駛講我都知你地數緊我D衰野~~~.
作者: clerkb    時間: 2010-9-10 11:06
既然打開, 請借blog 一用灰灰的天,空空的街,千串細雨點 ....藉此意景,今早我已缺乏不跑的理由,雖然遲了起床,緊促的時間,但一切己是nothing. 在輕涼慢跑,跑是短,天是陰的, 但我亦不敢輕視,帶上最強裝備-"喜羊羊"頭箍,走到元朗西鐵站.如今, 我覺得有小小鍾意了晨跑,跑後現在精神充沛. 不知會否告別晚跑呢?

作者: clerkb    時間: 2010-9-10 11:18
原帖由 亞平 於 2010-9-10 10:55 發表 你二位老兄唔駛講我都知你地數緊我D衰野~~~.

等我地還讚你,睇怕依家要收返
作者: 叮叮噹    時間: 2010-9-10 19:44
原來晶哥都有blog, 後知後覺添!
重跑過中國沿汗同全馬, 失敬!失敬!
作者: 上水馬王    時間: 2010-9-10 21:46
原帖由 叮叮噹 於 2010-9-10 19:44 發表
原來晶哥都有blog, 後知後覺添!
重跑過中國沿汗同全馬, 失敬!失敬!

X2

晶哥加油!
作者: Samuel    時間: 2010-9-11 14:02
標題: 9月11日
今日落雨放左wong sir飛機,自己上樓跑機,約十七公里。
本月:83k
作者: 馬神    時間: 2010-9-11 15:22
原帖由 Samuel 於 20-1-2010 11:29 發表
提倡"跑無痛苦馬拉松"的觀念,許多人為了成績,用高於自己能力的配速跑馬拉松,固然完成了,但是跑42K的過程卻一點也不令人懷念,因為處於有氧與無氧的灰色地帶,表情 ...

路過, 見到師兄呢篇, 很有感受, 平時跑步係一種樂趣, 但唔知點解一到比賽就忘形去跑, 最後只有辛苦既回憶 , 這個文章讚呀  !!
作者: 街坊鄭    時間: 2010-9-11 15:45
原帖由 烏拉 於 2010-9-6 14:05 發表
嘻嘻. 原來晶哥都有個blog.
得閒入黎
我重遲鈍過你地,而家先見到晶哥個blog.
作者: Samuel    時間: 2010-9-13 22:30
標題: 9月13日
今晚同車車跑青公,由碼頭跑到酒店來回約八公里多,未跑前車車話自己跑得好慢,點知佢全程推著我跑,回程係公園界我,一路領回碼頭,真慘!
本月:91k
作者: Samuel    時間: 2010-9-14 20:57
標題: 9月14日
今日原本打算去游水,早上遲左起床,中午雷暴又無得游,晚上遲放工又去唔到,只有上樓跑機,都只得半小時,跑約四公里多。
本月:95k
作者: 蕉仔    時間: 2010-9-14 21:40
晶哥   開BLOG 大吉

開BLOG 請食飯 ar !!!                     
作者: Samuel    時間: 2010-9-15 22:53
標題: 9月15日
今晚青公好熱鬧,有十幾位師兄姐一齊跑,我跑得慢,所以提早出發,Ivy唔知避乜,選左同我一齊起步,咁咪一齊囉;跑至青龍頭我要補水,就往豪景花園,出來時遇上小師妹同阿平平,我地大叫阿平等等啊!但阿平唔知係同小師好一齊太入神聽唔到,定係怕我地阻住佢,最後小師妹有回應,阿平被迫停下;然後就見到後面有位妹妹fing住馬尾以高速追近,然後過頭揚長以去,唔使講大家都估到-蕉仔,阿平把握時機,立即話蕉仔叫佢死開唔好跟著,所以佢至同小師妹一齊,又冇人叫佢解釋,都唔知佢想掩飾乜;算啦!但跟著阿平同我講,晶哥睇來好有力,應該可以跑快d喎,我念乜唔係阿平跑快d咩?明白佢話我阻住佢地,我只有盡力跑快d囉。到達兆驎應該有十七公里多。
本月:112k
作者: clerkb    時間: 2010-9-16 00:45
咁快出左後記. 不過我諗亞平果篇都幾難寫, 因為太多情節發生了
作者: 亞平    時間: 2010-9-16 10:07
原帖由 Samuel 於 2010-9-15 22:53 發表
今晚青公好熱鬧,有十幾位師兄姐一齊跑,我跑得慢,所以提早出發,Ivy唔知避乜,選左同我一齊起步,咁咪一齊囉;跑至青龍頭我要補水,就往豪景花園,出來時遇上小師妹同阿平平,我地大叫阿平等等啊!但阿平唔知係同小 ...

都未話你,離晒譜..撇低小師妹一個人孤苦伶仃企係路邊等你同ivy雙雙走入超市..唔知搞咩...搞左成10分鐘先走出來..
作者: 亞平    時間: 2010-9-16 10:09
原帖由 clerkb 於 2010-9-16 00:45 發表
咁快出左後記. 不過我諗亞平果篇都幾難寫, 因為太多情節發生了

我果篇真實版本後記已完成了....
作者: GRACE@    時間: 2010-9-16 10:18
原來晶哥有blog, 我而家先知啊~~
作者: 亞平    時間: 2010-9-16 10:24
原帖由 GRACE@ 於 2010-9-16 10:18 發表
原來晶哥有blog, 我而家先知啊~~" />" />

仲要係自己個BLOG度..搏命講你D野...左一句小師妹..左一句小師妹...
作者: Samuel    時間: 2010-9-18 23:24
標題: 9月18日
近日心身都比較疲累,昨夜未夠十一點就睡著,早上又再次遲起床,所以去到屯門又遲到十分鐘,要大家等真係唔好意思,到達後卡樂b話今日改跑tempo,b哥幾時都醒目兼體貼,見我對tempo面有難色,立即建議我以減肥為目標,所以只需慢跑兼練下上斜,見有位走,我當然樂意接受;唔記得今次係第四或五次跑麥十斜路,但前幾次都未能跑上去,心理上有點唔想跑,不停想有冇第二條路代替呢?結果想唔出,為由頂硬上,跑得幾上就幾上,開始幾步好辛苦,行兩步再跑又覺得ok,就咁慢慢地跑到頂,只是小休二分鐘便回程,回程比較悶熱,感覺非常辛苦,但最終都捱到回去,我想全程有十公里多。
晚上約佐Ivy及Carcar跑青公,原本五點,但看看那個熱辣辣太陽先生,便建議改為六點,誰知道天氣都還是那麼悶熱,加上無乜風,慢慢跑十公里都感覺辛苦。
本月132k
作者: 高佬    時間: 2010-9-18 23:34
原帖由 Samuel 於 2010-9-18 23:24 發表
近日心身都比較疲累,昨夜未夠十一點就睡著,早上又再次遲起床,所以去到屯門又遲到十分鐘,要大家等真係唔好意思,到達後卡樂b話今日改跑tempo,b哥幾時都醒目兼體貼,見我對tempo面有難色,立即建議我以減肥為目標 ...

怪之得小弟今午5時在青公巡左轉都見不到你地........
作者: clerkb    時間: 2010-9-18 23:34
原帖由 Samuel 於 2010-9-18 23:24 發表 近日心身都比較疲累,昨夜未夠十一點就睡著,早上又再次遲起床,所以去到屯門又遲到十分鐘,要大家等真係唔好意思,到達後卡樂b話今日改跑tempo,b哥幾時都醒目兼體貼,見我對tempo面有難色,立即建議我以減肥為目標 ...

你早上可能都有15km ,  下午又10 km  , 真係fit 左好多的
作者: Samuel    時間: 2010-9-18 23:42
標題: 回復 73# 的帖子
其實我要記著Wong sir既提點,唔好跑到自己傷。
作者: clerkb    時間: 2010-9-19 00:00
這個月你磅數有冇減?
作者: Samuel    時間: 2010-9-19 00:03
標題: 回復 75# 的帖子
暫時未有...
作者: clerkb    時間: 2010-9-19 14:50
原帖由 Samuel 於 2010-9-19 00:03 發表
暫時未有...

這樣真是要查找不足了
作者: 亞平    時間: 2010-9-19 15:35
原帖由 Samuel 於 2010-9-18 23:24 發表
近日心身都比較疲累,昨夜未夠十一點就睡著,早上又再次遲起床,所以去到屯門又遲到十分鐘,要大家等真係唔好意思,到達後卡樂b話今日改跑tempo,b哥幾時都醒目兼體貼,見我對tempo面有難色,立即建議我以減肥為目標 ...

一日執二劑..晶哥真係好堅~
作者: 蕉仔    時間: 2010-9-20 00:06

傻ar , 晶哥 , 多數主角都係最遲到ga ma ! 但佢會請食飯補數囉 ! 講笑 講笑 ~

磅數無變姐 ,但見你都收左身ar , 要加油哦 !
作者: P5C27    時間: 2010-9-20 07:10
原帖由 蕉仔 於 2010-9-20 00:06 發表

傻ar , 晶哥 , 多數主角都係最遲到ga ma ! 但佢會請食飯補數囉 ! 講笑 講笑 ~

磅數無變姐 ,但見你都收左身ar , 要加油哦 !

師姐,前幾日見倒你喎~
作者: Samuel    時間: 2010-9-22 19:00
標題: 9月22日
這星期因為落雨及工作忙,直到今天放早才有機會跑下步,不過都只係到樓上會所跑機,慢慢完成六公里便要結束,因今晚要回爸媽家做節。本月:138k

作者: Samuel    時間: 2010-9-23 20:25
標題: 9月23日
好久未試過有咁多師兄姐一齊跑青公,今晚有17位,可惜青公主持人未能出席,可惜啊!部份人按計劃跑青龍頭來回來,部份就跑深井來回,我同Ivy就只係帝景來回,約八公里。本月:146k

作者: clerkb    時間: 2010-9-23 20:28
咁快回家?! 無食晚飯?
作者: Samuel    時間: 2010-9-23 22:08
原帖由 clerkb 於 2010-9-23 20:28 發表 咁快回家?! 無食晚飯?

佢地去食飯,而我返屋企同老婆食。
作者: clerkb    時間: 2010-9-23 22:23
十七人去真係幾多的. 我要去同家人食飯都有些少可惜
作者: clerkb    時間: 2010-9-23 22:24
晶哥, calling , 星期日 16:00  有無興趣

1) 元朗 -> 上水  -> 元朗,
2) 南生圍

睇時間回塘 , 19:00前 運動場收工

你好似早上要跑8K ?
作者: Samuel    時間: 2010-9-23 22:30
原帖由 clerkb 於 2010-9-23 22:24 發表 晶哥, calling , 星期日 16:00  有無興趣1) 元朗 -> 上水  -> 元朗,2) 南生圍 睇時間回塘 , 19:00前 運動場收工你好似早上要跑8K ?

星期日你冇報咩?
下午要睇需唔需要練歌,十月底有個婚禮請左我兩公婆獻唱,明天睇睇詩瑟安排再答覆你。
作者: clerkb    時間: 2010-9-23 22:46
原帖由 Samuel 於 2010-9-23 22:30 發表 星期日你冇報咩?下午要睇需唔需要練歌,十月底有個婚禮請左我兩公婆獻唱,明天睇睇詩瑟安排再答覆你。

冇報, 上個月屋企'立''立' 亂, 吾敢報, 無為制做更多事比自己幹, 依家見曙光就諗返報D咩來練下
作者: Samuel    時間: 2010-9-23 22:52
原帖由 clerkb 於 2010-9-23 22:46 發表 冇報, 上個月屋企'立''立' 亂, 吾敢報, 無為制做更多事比自己幹, 依家見曙光就諗返報D咩來練下

E家安定返咪好囉!
作者: clerkb    時間: 2010-9-23 23:01
原帖由 Samuel 於 2010-9-23 22:52 發表 E家安定返咪好囉!

嗯, 都係上天安排個好醫生, 想回之前母親時過兩次高燒, 房子又轉來轉去, 本身病況成個月都冇好轉, 又跌親, 真的感受主, 兩個星期突然完全好

轉了, 平凡人看作不可能的 , 在祂手中也是可能的
作者: CHOCOLATE_DAVID    時間: 2010-9-23 23:04
原帖由 clerkb 於 23-9-2010 23:01 發表

嗯, 都係上天安排個好醫生, 想回之前母親時過兩次高燒, 房子又轉來轉去, 本身病況成個月都冇好轉, 又跌親, 真的感受主, 兩個星期突然完全好

轉了, 平凡人看作不可能的 , 在祂手中也是可能的

神賜給人的平安是意料之外的。
作者: Samuel    時間: 2010-9-23 23:06
原帖由 clerkb 於 2010-9-23 23:01 發表 嗯, 都係上天安排個好醫生, 想回之前母親時過兩次高燒, 房子又轉來轉去, 本身病況成個月都冇好轉, 又跌親, 真的感受主, 兩個星期突然完全好轉了, 平凡人看作不可能的 , 在祂手中也是可能的

全能上帝!為你感恩及贊美主,阿門。
作者: clerkb    時間: 2010-9-23 23:22
標題: 回復 93# 的帖子
好, 回想今次我又再驚醒到, 我所掌握的, 掌管的真是很少, 應多珍惜, 記念所擁有的. 以數算自己今有多少轉來埋怨上天給予自己的不足.
作者: Samuel    時間: 2010-9-25 21:20
標題: 9月25日
因為明天有比賽,所以今早只是在湖山公園輕鬆跑咗數圈。
作者: 神童威威    時間: 2010-9-25 21:42
原帖由 Samuel 於 2010-9-25 21:20 發表
因為明天有比賽,所以今早只是在湖山公園輕鬆跑咗數圈。

你就輕鬆啦!兩美女相伴跑 ...我地跑到死死下...跑到Narcy個心都跳下跳下 ...
作者: P5C27    時間: 2010-9-26 10:58
師兄,你地係未住元朗架??
我都想搵你地一齊跑呀~
作者: Samuel    時間: 2010-9-26 10:59
原帖由 神童威威 於 2010-9-25 21:42 發表 你就輕鬆啦!兩美女相伴跑 ...我地跑到死死下...跑到Narcy個心都跳下跳下 ...

如果係我就連個心都跳咗出來,點只係跳下跳下。
作者: Samuel    時間: 2010-9-26 11:33
標題: 9月26日
今早參加咗荃灣跑八公里,雖然六點幾起床,但攪攪吓成七點幾出門,行行吓又覺得個肚唔係咁舒服,即刻係南昌站洗手間解決,結果到荃灣已經八點,拿完號碼布及跟ivy同小師妹會合,再去起跑點,原來已經好多人啦,我地只可以排係好後;搶聲一響正式起跑,人多路窄,開始時只可以行,頭一公里足足用咗6'45,出咗公園開始比較鬆動,感覺都好返d,回程約一公里已經覺得無乜力,點知約一百米見到wong sir,無力都要衝一衝,用盡力過咗前面兩位師兄衝線,自己手錶時間45'43,個人八公里最好時間。
本月:154K
作者: Samuel    時間: 2010-9-26 11:44
原帖由 P5C27 於 2010-9-26 10:58 發表 師兄,你地係未住元朗架??我都想搵你地一齊跑呀~

我住大角咀,不過星期六早上都會盡量到屯門跟wong sir跑,你有興趣都可以來呀。
作者: P5C27    時間: 2010-9-26 11:54
原帖由 Samuel 於 2010-9-26 11:44 發表

我住大角咀,不過星期六早上都會盡量到屯門跟wong sir跑,你有興趣都可以來呀。

星期6早上果個班係咩班,好似未聽過喎
作者: Samuel    時間: 2010-9-26 13:03
原帖由 P5C27 於 2010-9-26 11:54 發表 星期6早上果個班係咩班,好似未聽過喎

都係星期一晚鄧記wong sir,星期六自由參加跟佢跑。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2