香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新手想請教下長跑點先唔會抽筋 [打印本頁]

作者: darktommy    時間: 2010-3-3 14:34
標題: 新手想請教下長跑點先唔會抽筋
小弟上年渣馬過左十幾k就開始抽筋,之後死死地氣捱到返終點,5個鐘完。今年練多左,亦都專登放慢左來跑,結果過左汀九橋返來就老抽,之後又係死死地氣捱,不過今次去到林士街天橋就夠鐘被捉上巴士 ~.~
想問下咁多位大恅平日要練幾多先可以跑馬拉松唔抽筋?跑個時又要注意d乜?thx a lot ~
作者: Left3    時間: 2010-3-4 13:25
標題: 回復 1# 的帖子
https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1
作者: kenneth    時間: 2010-3-4 13:43
作者: Ning    時間: 2010-3-4 15:36
Also due to lack of training.
作者: darktommy    時間: 2010-3-4 19:08
條link好詳細,thx~
請問咩叫第二種跑法?倒後跑?
平日要練幾多先會唔抽?thx a lot~
作者: kenneth    時間: 2010-3-5 10:01
作者: miller    時間: 2010-3-5 10:37
要唔抽筋唔太難,唔好盡力跑就得架喇!
作者: kenneth    時間: 2010-3-5 10:47
作者: darktommy    時間: 2010-3-5 21:56
唔盡力跑會被掃上車 @@
作者: kenneth    時間: 2010-3-5 22:43
作者: 力    時間: 2010-3-5 22:59
原帖由 miller 於 2010-3-5 10:37 發表
要唔抽筋唔太難,唔好盡力跑就得架喇!

唔好盡力跑, 咁輕輕力跑得唔得o架
作者: scchu    時間: 2010-3-6 23:54
原帖由 miller 於 5/3/2010 10:37 發表
要唔抽筋唔太難,唔好盡力跑就得架喇

唔好盡力跑 - 我想是用自己慣常的步速跑, 不要加速. 當然完成時間會長一點. 去年的渣打馬拉松, 我都是用這個策略, 但去到最後一個水站才抽筋. 不過跑起來亦很輕鬆.
作者: pires7    時間: 2010-3-8 09:33
話時話小弟都三字頭, 由細到大都未試過老抽的...

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2