香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2010. 5. 2 元 朗 越 野 賽 [打印本頁]

作者: Peter    時間: 2010-3-17 20:26
標題: 2010. 5. 2 元 朗 越 野 賽

登錄/註冊後可看大圖

主辦機構: 元朗大會堂元朗長跑會

日期      : 2010年 5月 2日 (星期日)

報到時間      : 8:00 a.m.

起跑時間      : 9:00 a.m.

報到地點: 港鐵接駁巴士(西鐵綫/輕鐵綫) K66 大棠巴士總站對出位置

起點     : 元朗十八鄉黃泥墩村村公所

路線      : 元朗十八鄉黃泥墩村村公所 (起點)- 保良局賽馬會大棠渡假村- 黃泥墩水塘 - 元朗十八鄉黃泥墩村村公所 (終點) (詳情請參考在赧名表上之路線圖)

距離      : 約7公里

時限      : 1.5小時

組別      : 男子: A (1981-1994), B (1971-1980), C (1961-1970), D (1960 或以前)
              女子: A (1971-1994), B (1970或以前)  

費用      : $100

名額      : 500人

截止日期: 2010年4月18日 (星期日)

查詢      :  2476 -7771

報名表: http://ylth.org/yllr/
作者: 得得地    時間: 2010-3-17 20:39
這是新賽事路線嗎 ?
舊年好像不是越野賽......     

好想試吓......   
作者: 兆聰    時間: 2010-3-17 22:18
越野賽~而且只係7k咁短,
我都有興趣參加
作者: finewong    時間: 2010-3-17 22:43
標題: 回復 2# 的帖子
上年可能因為係青年節既活動, 申請到封路

今次叫得做越野賽, 條路應該有返咁上下挑戰性
作者: oscar    時間: 2010-3-17 22:55
作者: long.run    時間: 2010-3-19 16:16
最想知件tee靚唔靚先
作者: billy_yau    時間: 2010-3-19 17:49
呢個賽應該係等同上年果個唔夠6k既比賽...唔係封路跑天影路果個喎....
作者: 亞平    時間: 2010-3-19 17:59
報..唔報..報...唔報...唉..個心好亂呀~~met多朵花先..
作者: 得得地    時間: 2010-3-19 18:25
另一個問題係... 4月30日跑完長跑網[青公]之後, 回唔回得切第日跑哩個......     
作者: AlexCat    時間: 2010-3-21 17:19
好開心!可以係主場作賽。
作者: XOXO    時間: 2010-3-23 17:35
條路好吸引wo,係咪會經過學界條路架?
係咪會跑山路架?
作者: kenneth    時間: 2010-3-23 17:39
作者: 傻丫頭    時間: 2010-3-25 19:42
其實是貴左~
但是贏左有又有盤菜宴~
作者: 燉奶佬    時間: 2010-3-25 19:47
有的興趣喎度度先
作者: superimac    時間: 2010-3-25 20:54
第十名也有盤菜宴啊~~~
作者: TerrySze    時間: 2010-3-26 00:58
原帖由 kenneth 於 2010-3-23 17:39 發表

青公嗰日唔咁搏,跑埋呢個應該無問題的。

青公嗰日點唔搏都要跑21k....5.2比賽一定有影響.
我想玩E個比賽,可能青公嗰日跑一半上車....
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-3-26 11:23
越野賽啱玩wor.....要 save money而且太遠都係唔報啦~
作者: RowerBee    時間: 2010-3-26 14:31
雖然係主場, 不過都唔玩 LU~~~
作者: 拜仁之魂    時間: 2010-3-26 16:34
雖然係主場,但係唔知玩唔玩,100元真係貴左d,上年青年節8k得60元
作者: RowerBee    時間: 2010-3-26 19:31
跑山我鐘意玩架, 不過都係 "貴" Lee個問題
再加上盤菜由細食到大了~~~HAHA
作者: 兆聰    時間: 2010-3-31 22:46
報左名,如果有ching/ctse報左就到時見
作者: TerrySze    時間: 2010-3-31 22:54
原帖由 亞聰 於 2010-3-31 22:46 發表
報左名,如果有ching/ctse報左就到時見

亞聰 ,我報佐....為盆菜而戰  
作者: 兆聰    時間: 2010-3-31 23:47
原帖由 TerrySze 於 2010-3-31 22:54 發表

亞聰 ,我報佐....為盆菜而戰  " />" />

哈哈~俾terry兄睇通左我既心意添,
為盆菜而戰  
作者: kenneth    時間: 2010-4-2 10:24
作者: 711MF    時間: 2010-4-3 10:34
作者: AlexCat    時間: 2010-4-4 20:42
標題: 回復 23# 的帖子
報左名喇!實地跑過,真係山路,覺得唔止7K!
希望當日天氣好,如果落完雨或落雨,唔知限時內可唔可以完成,都唔敢再想盤菜。
作者: GRACE@    時間: 2010-4-4 23:11
各位好, 第一次同大家見面, 我都報左名LU~~
作者: lyyung    時間: 2010-4-5 16:08
請問知唔知有冇T-shirt送?
作者: AlexCat    時間: 2010-4-7 17:47
原帖由 lyyung 於 2010-4-5 16:08 發表
請問知唔知有冇T-shirt送?

跑完才有Tee, 不過唔知過時有無呢?
作者: jsmleung02    時間: 2010-4-7 17:53
比賽就唔報啦, 唔慣跑山. 但盆菜就有興趣食
作者: kenneth    時間: 2010-4-7 22:57
作者: kenneth    時間: 2010-4-7 22:58
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-4-9 10:43
原帖由 AlexCat 於 2010-4-4 20:42 發表
報左名喇!實地跑過,真係山路,覺得唔止7K!
希望當日天氣好,如果落完雨或落雨,唔知限時內可唔可以完成,都唔敢再想盤菜。

山路...好想玩呀~
但係有30/4青公, 1/5又有波踢...報左驚到時冇力跑使錢~
作者: 拜仁之魂    時間: 2010-4-9 11:24
今年應該唔跑
作者: AlexCat    時間: 2010-4-11 21:44
原帖由 kenneth 於 2010-4-7 22:57 發表
有走過一次,入咗大棠山路後,排名都大約定的了。

應該係, 段山路都好難超越其他跑手, 最後一段又太短, 要追都難.
作者: 兆聰    時間: 2010-4-11 22:18
原帖由 大圍新跑手 於 2010-4-9 10:43 發表

山路...好想玩呀~
但係有30/4青公, 1/5又有波踢...報左驚到時冇力跑使錢~

大圍兄~一齊報名啦
作者: GRACE@    時間: 2010-4-12 10:15
請問各位ching, 呢段路難跑嘛? 我第一次跑咋~~
作者: kenneth    時間: 2010-4-12 11:03
作者: TerrySze    時間: 2010-4-12 11:23
原帖由 kenneth 於 2010-4-12 11:03 發表

有少少...一開始是大棠出名的長斜,約1.5公里以上長斜,到燒烤場後,石屎路有起落,都OK 的...約走3公里後為山路,有樓梯上落,有分支路(要小心)...約兩公里左右後,出了山路,會上一百米斜路(石屎路)後落斜路入黃泥墩水塘,到達水塘,會再入山路約走一公里多些少到終點。

距離為大約的,最好預先走一次,因為此賽道有很多支路

請問比賽時的分支路指示清唔清楚 ?
作者: kenneth    時間: 2010-4-12 11:30
作者: GRACE@    時間: 2010-4-12 11:45
噢, 聽落都幾有難度, 我驚我到時嘔白泡

大家祝我好運啦~~
作者: 兆聰    時間: 2010-4-12 11:50
原帖由 GRACE@ 於 2010-4-12 11:45 發表

大家祝我好運啦~~

聽完我都有d怕,希望大家都順利完成
作者: jsmleung02    時間: 2010-4-12 12:51
昨日由大會攪手帶領下試路. 初段上斜路不覺辛苦. 過大棠農林處閘口再直向前走, 過deep-v後靠右走數百米至路盡頭有石級上山. 此處石級上下不一, 山徑也頗為狹窄, 僅容一人通過, 跑友不宜在此超越前人。經過數過山陂爬高爬低後出回往黃泥敦水塘石屎路段, 此處可容車行走, 跑友超越人也會較易, 至水塘盡頭會再入山路, 此處也是石級與山徑混雜, 不容易作超越. 下山的石級較為斗峻, 跑友要小心慢慢行, 跑回村落後路也不太寬闊, 超越也不太容易. 出終點前有三數十米車路較闊可作沖線用。今早用地圖量度距離有8.98k, 扣除3%誤差也有8.7公里長。 此越野賽不建議新手參加, 當練習不妨, 但以比賽心態參加則要小心。
作者: kenneth    時間: 2010-4-12 13:34
作者: TerrySze    時間: 2010-4-12 14:39
原帖由 GRACE@ 於 2010-4-12 11:45 發表

大家祝我好運啦~~

嘔完白泡.........贏了的話.有盤菜吃 !。

作者: TerrySze    時間: 2010-4-12 14:40
原帖由 jsmleung02 於 2010-4-12 12:51 發表
昨日由大會攪手帶領下試路. 初段上斜路不覺辛苦. 過大棠農林處閘口再直向前走, 過deep-v後靠右走數百米至路盡頭有石級上山. 此處石級上下不一, 山徑也頗為狹窄, 僅容一人通過, 跑友不宜在此超越前人。經過數過山陂爬 ...

地圖量度距離有8.98k <---- GPRS? or 手度 ?
作者: AlexCat    時間: 2010-4-12 14:46
標題: 回復 46# 的帖子
原來真係有成9K, 我無估錯, 仲要上上落落, 都係跑完就好好, 唔再望食盤菜.
作者: GRACE@    時間: 2010-4-12 15:35
謝謝咁多位既資料, 尤其是jsmleung02 咁詳細既形容...

嘩, 成9k, 跑完已經係最大目標!!!

大家一齊努力頂硬上呀!!!
作者: jsmleung02    時間: 2010-4-12 16:48
原帖由 TerrySze 於 2010-4-12 14:40 發表

地圖量度距離有8.98k  
用手度.  昨日有份跑的跑友, 跑完後都問同一個問題, 邊止7k路? 所以今朝專登去量度一下.

剛才再用42.195km 衛星及混合地圖在度一次, 得數據如下:-

大棠士多口--山路口: 3.9K
山路--黃泥敦水塘/麥徑十段分义路口: 5.5k
黃泥敦水塘尾入泥路: 6.74k
大棠巴士總站: 8.87k

作者: TerrySze    時間: 2010-4-12 17:46
原帖由 jsmleung02 於 2010-4-12 16:48 發表
用手度.  昨日有份跑的跑友, 跑完後都問同一個問題, 邊止7k路? 所以今朝專登去量度一下.

剛才再用42.195km 衛星及混合地圖在度一次, 得數據如下:-

大棠士多口--山路口: 3.9K
山路--黃泥敦水塘/麥徑十段分 ...

仲以為得7K....比人呃佐,報了名.....
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-4-12 17:47
而家報唔知仲報唔報到呢?
作者: GRACE@    時間: 2010-4-12 17:57
我都係咁話, 被騙呢......唯有頂硬上

我上個星期報, 仲有位~~
作者: mymarathon    時間: 2010-4-12 20:13
雖然路徑不完全一致,但這兩張圖很值得看看,不過要注意是反方向跑.
作者: chowsmile    時間: 2010-4-12 20:25
其實呢個賽事大概舉行左幾多年呢? 因為上年都未聴過有呢個賽事
作者: jsmleung02    時間: 2010-4-12 20:42
大會應是第一次舉辦此路線.  上年在欖堤東西路繞兩圈跑6K賽事.  這裡很多師兄姐都有參加.
作者: jsmleung02    時間: 2010-4-12 20:48
我大人剛在球埸跟大會工作人員談過, 他們說原先不是跑現在的路線, 但最後發覺此路線較易安排. 所以轉跑此線. 他還說現在的路線有8.8K長, 跟我在網上量度差不多.
作者: 兆聰    時間: 2010-4-12 20:49
原帖由 TerrySze 於 2010-4-12 17:46 發表

仲以為得7K....比人呃佐,報了名....." />" />  

我都係咁話~多左2k已經完全唔同,
依家唯有頂硬上
作者: kenneth    時間: 2010-4-13 10:07
作者: kenneth    時間: 2010-4-13 10:25
作者: jsmleung02    時間: 2010-4-13 12:07
原帖由 kenneth 於 2010-4-13 10:25 發表
多2K,好少嘢啫﹗擔心咪揾日上去走走,定下驚囉﹗﹗上得長跑網,都唔會話10K8K叫長啦,呢段路點會難到大家﹗﹗小弟就算唔參加比賽都會經常去練的。其他參賽者意為7K,我們知到有 8.X K的,(何況大 ...

Kenneth兄, 唔駛客氣。  條路正如大會所講, 入山路後一味keep住右面跑便可以。 (入了山路不久到一路口位(有一間類似廟的地方), 會有一分义路指著去黃泥敦水塘, 跑友們大可以不理, 可以一直沿路直上去電塔。 反而落山入村後支路會多一些, 相信到時大會應有標記。)  其實條路風景唔錯, 大家到時好好享受比賽。
作者: 兆聰    時間: 2010-4-13 12:13
原帖由 kenneth 於 2010-4-13 10:25 發表
多2K,好少嘢啫﹗擔心咪揾日上去走走,定下驚囉﹗﹗上得長跑網,都唔會話10K8K叫長啦,呢段路點會難到大家﹗﹗小弟就算唔參加比賽都會經常去練的。其他參賽者意為7K,我們知到有 8.X K的,(何況大 ...

嗯~多2k最大問題係我未必可以全速跑晒,否則都唔係太大問題.
依家都唔望盤菜,盡力跑好先.

不過都要多謝各位ching,ctse有關比賽的資料
作者: TerrySze    時間: 2010-4-13 12:23
原帖由 mymarathon 於 2010-4-12 20:13 發表
雖然路徑不完全一致,但這兩張圖很值得看看,不過要注意是反方向跑.

好有用的資料 !
作者: peter2008    時間: 2010-4-13 21:39
雖然沒有參加,但多2K濕濕碎,晨咁早山長水遠走入去,若半小時內完成有什麼好玩,跑多些才值回票價。
作者: kwan    時間: 2010-4-17 14:49
之前報了名, 探過條路喇.
一開始的大上斜已經好金!
真係唔啱我呢D新手玩...
作者: 兆聰    時間: 2010-4-23 11:39
請問有沒ching/ctse 建議點去報到地點?因為我仲未知點去?
作者: AlexCat    時間: 2010-4-23 15:02
原帖由 兆聰 於 2010-4-23 11:39 發表
請問有沒ching/ctse 建議點去報到地點?因為我仲未知點去?

1. 乘西鐵到朗屏站,轉乘接駁巴士K66,到大棠總站。
2. 在元朗教育路千色廣場對面坐小巴,坐到尾(巴士總站)。
作者: 兆聰    時間: 2010-4-23 16:15
原帖由 AlexCat 於 2010-4-23 15:02 發表

alexcat ching
作者: TerrySze    時間: 2010-4-23 17:37
原帖由 AlexCat 於 2010-4-23 15:02 發表

Thanks CHING!
我會7:30到教育路千色廣場對面坐小巴. Anyone Join me ?
作者: boyle    時間: 2010-4-26 23:48
2. 在元朗教育路千色廣場對面坐小巴,坐到尾(巴士總站)。想問車程大約幾多  ?thx
作者: AlexCat    時間: 2010-4-27 10:39
原帖由 boyle 於 2010-4-26 23:48 發表
2. 在元朗教育路千色廣場對面坐小巴,坐到尾(巴士總站)。想問車程大約幾多  ?thx

約5K , 小巴$4.5, 係紅色小巴, 客滿即開.
想跑多幾K, 可以跑入去, 我家跑入去約3K, 所以我跑入去.
作者: AlexCat    時間: 2010-4-27 10:42
邊位ching 星期日會見到.
1. 兆聰
2. TerryTse
3. AlexCat
作者: boyle    時間: 2010-4-28 01:19
有無信收到定糸2-5-10只糸帶那張紙報到
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-4-28 01:23
1. 兆聰
2. TerryTse
3. AlexCat
4. 大圍 (Terry...等埋我一齊搭小巴)
作者: 兆聰    時間: 2010-4-28 01:50
1. 兆聰 (terry 兄麻煩等埋我一齊搭小巴)
2. TerryTse
3. AlexCat
4. 大圍 (Terry...等埋我一齊搭小巴)
作者: running-sue    時間: 2010-5-1 21:19
聽日出戰嘅ching/ctse, 加油呀
作者: GRACE@    時間: 2010-5-1 23:51
各位加油啊~~
作者: MJ576    時間: 2010-5-2 13:43
第一次玩元朗越野賽, 大會話有三百幾人參加, 所以又唔太迫人, 入咗山路, 大家都好守規矩, 一個個咁跟住跑, 而上石級, 都係一個跟一個行, 所以唔係太辛苦

完成時間 45分13, 而GPS錶計算距離 8.08K,  差不多 5.5/K  
作者: clerkb    時間: 2010-5-2 16:30
聽講吾少高手報
作者: saki    時間: 2010-5-2 17:58
請參加了的師兄師姐參加賽後投票
https://www.longrun.hk/forum/vie ... e%3D1&frombbs=1
作者: mymarathon    時間: 2010-5-2 18:48
大會時間:44'01,全場40幾,男子B組12,差1'02冇盆菜吃!
作者: TerrySze    時間: 2010-5-2 19:44
大會時間:39'01,全場11幾,男子B組第5.
大會調短路線, 唔係跑1k平路上斜,而係一開始跑2k上斜,.再上石級...腳仔軟最後2/3k落石級,幾驚pk
作者: running-sue    時間: 2010-5-2 21:17
恭喜所有完成賽事嘅ching/ctse
恭喜所有得獎嘅ching/ctse

作者: blurmax    時間: 2010-5-2 22:21

恭喜所有完成賽事嘅ching/ctse
恭喜所有得獎嘅ching/ctse

X 2

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-5-2 22:26
今朝個比賽表現同預期都係差唔多,可惜差大約半分鐘度冇盤菜食.....
作者: AlexCat    時間: 2010-5-3 11:48
恭喜各位有盤菜食的ching/ctse。
我雖然同盤菜還有一段距離,但估到自己行樓梯都 跑到咁快。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2