香港長跑網 - 長跑長友

標題: 睇左一陣依度..發現依度好似真係幾好!我有個問題問啊 [打印本頁]

作者: pako111    時間: 2010-3-23 23:36
標題: 睇左一陣依度..發現依度好似真係幾好!我有個問題問啊
我155 cm.. 110 kg..22 歲
我係女仔.. 我有個好大既肚腩同胸..
大得唔靚.. 一睇就知道見到超多脂肪..

我依家跑30-45mins 到啦.. 帶氧的..
可唔可以減到胸?
食野方面已經減少D 量..食多左好多菜
同埋我有做少少重訓的...

同埋.. 我一星期跑六daYs會唔會太多啊....
作者: oscar    時間: 2010-3-24 01:33
作者: 齋老味    時間: 2010-3-24 14:01
110kg or 110lb?
如果係 kg 就真係要小心
唔好話靚唔靚
最怕係身體有問題

帶氧運動係可以減
但係唔可以只減胸而係全身脂肪都會一齊減
不過我建議你唔好跑住
因為太傷膝蓋啦
一係就游水或踏單車 1hr 以上
一係就急步行
重訓我覺得冇乜必要
但係一星期 6d 就太多
開始時隔日做運動先
等身體適應左先加........
作者: 乒乓小風    時間: 2010-3-24 17:29
嘩 , 110kg , 要減一半先叫個回復正常呀 !
作者: pako111    時間: 2010-3-24 19:46
哈哈哈哈哈.. 我諗我打錯左啊.. 應該係110lb.. 50 kg 啊..

我住果度無lift 的..日日都要行樓梯..
而且屋內都有一條樓梯先可以由大廳番房..
唔知咁仲怕唔怕跑 6days 呢..
其實我都有跑過下的.. 不過係跑跑步機..
斜度1.5 度.. 跑45mins 上..
不過依家我跑球場就怕平地.. 會傷腳..
依2 日我小腿都開始有d d 痛了..
不過我有做warm up 同cool down 的
係唔係休息一日做一日先最有效啊...

thank 啊
作者: 比因    時間: 2010-3-24 21:57
師姐,除咗多菜少肉,戒零食,汽水外, 餐餐食到6,7成飽就好收手啦!
作者: kito807    時間: 2010-3-24 23:24
原來係110磅, 咁好好多, 其實唔係好重啫
注意飲食做多D運動就可以啦
作者: wong.siufu    時間: 2010-3-24 23:29
>155 cm.. 50 kg..22 歲
OK啦
作者: pako111    時間: 2010-3-24 23:35
但有個好大既肚腩好擔心啊..
唔怕同你講.. 我著褲要成w32啊..
所以想快d 減左佢過summer lor...
作者: piyrag    時間: 2010-3-24 23:38
作者: TinyWong    時間: 2010-3-24 23:41
放心啦,你都係110 lbs,我比你多好多,我都跟我區既ching ctse慢jog既.
一班人一齊有幾句傾下會有恆心好多既.
放心啦,你依d都唔係叫肥,唔好為咗d廣告及他人眼光去減過多,fat有時係有用,唔好過多就ok架喇
作者: pako111    時間: 2010-3-24 23:51
我依家日日都做100 下架..
不過可能習慣左唔再咁辛苦了...
可能要再加啊..

haa.. 你都要加油啊..
我都覺得依度好.. 因為依度好似好正面咁..我好鐘意: )
我諗住搵番條腰就算了.. 唔會減太多既~~

依家朝朝跑完先番學.. 日日都比人問做咩咁神彩飛揚
不過開始有d 腳痛了.. 聽日唔跑了..後日再跑
作者: piyrag    時間: 2010-3-24 23:52
作者: pako111    時間: 2010-3-25 00:05
我唔係c tse 啦.. 我跑左無幾奈咋..

我呀sir 教跑完立即做sit up 會容易d ..
因為跑到個肚已經習慣左郁.. 有力量係度..
再做sit up 會事半功倍..因為可以做多幾下..哈哈
作者: hkyen    時間: 2010-3-25 08:18
原帖由 pako111 於 2010-3-25 00:05 發表
我唔係c tse 啦.. 我跑左無幾奈咋..

我呀sir 教跑完立即做sit up 會容易d ..
因為跑到個肚已經習慣左郁.. 有力量係度..
再做sit up 會事半功倍..因為可以做多幾下..哈哈

阿sir 有阿sir教幾好wow
110磅應該都唔會好多肥肉傘
一係朝早50下 sit up    夜晚50下啦
做gym應該可以快d修個figure
作者: kito807    時間: 2010-3-25 10:03
原帖由 TinyWong 於 2010-3-24 23:41 發表
放心啦,你依d都唔係叫肥,唔好為咗d廣告及他人眼光去減過多,fat有時係有用,唔好過多就ok架喇

咪係lo, 依家d風氣真係唔多好, 其實本身唔算肥, 不過俾d 廣告呀 講到個個都要瘦先叫fit,
其實 110lbs-155cm 真係唔算肥, 不過可能做得運動少d肌肉唔緊無咁好睇啫,
唔好盲目去減磅數, 身形修返d 便ok 了
作者: 街坊鄭    時間: 2010-3-25 11:41
原帖由 piyrag提督 於 2010-3-24 23:52 發表
師姐..100下.....我10下都無......
做50下sit-up仲辛苦過跑10k,我都好小做sit-up,個肚腩揮脂不去.
作者: 齋老味    時間: 2010-3-25 11:41
唔算肥啦
BMI 只有 20.8
想 frim d 咪做多d situp 囉
好過跑步啦.......
作者: witchycatcat    時間: 2010-3-25 12:25
原帖由 街坊鄭 於 2010-3-25 11:41 發表
做50下sit-up仲辛苦過跑10k,我都好小做sit-up,個肚腩揮脂不去.

x 2
我做2下條腰已經唔得啦...
作者: TinyWong    時間: 2010-3-25 17:05
噤係咪要做pump呢,可做全身既肌肉負重,我之前有做真係差好遠架,不過唔好太重,好似係要岩重量及做夠下數就ok喎
作者: rchan    時間: 2010-3-26 15:06
我做10下條腰已經想死...
真係唔識做situp
作者: 齋老味    時間: 2010-3-26 16:09
想當年玩空手道
一晚做足 300下 situp
跟住仲要畀師傅踩肚腩........
作者: pako111    時間: 2010-3-27 00:06
哈哈.. 我只係想自己會堅持到咋!!
作者: pako111    時間: 2010-3-27 19:17
今日番gym room 跑左一個鐘啊..
原來跑得多街... 體能真係會好好多架..
以前要我o係gym room 跑一個鐘真係想死咁啊..

我愈來愈鐘意跑步了
作者: 齋老味    時間: 2010-3-27 22:27
原帖由 pako111 於 2010-3-27 19:17 發表
今日番gym room 跑左一個鐘啊..
原來跑得多街... 體能真係會好好多架..
以前要我o係gym room 跑一個鐘真係想死咁啊..

我愈來愈鐘意跑步了

當然啦
體能會越跑越好架!!
作者: 麥麥    時間: 2010-3-29 21:20
原帖由 piyrag提督 於 2010-3-24 23:52 發表
師姐..100下.....我10下都無......

師兄,你可以10下10下咁做..
作者: Gunners    時間: 2010-9-12 19:19
原帖由 oscar 於 2010-3-24 01:33 發表

另外,我建議你行下樓梯。唔知你住幾多樓,但我建議你一日行一次或兩次,慢慢行唔使急,由地下行到頂,之後坐lift返屋企。一來行上樓梯唔會咁傷腳,二來可以強化你膝頭周圍肌肉,減少膝頭受傷,亦可練到心肌耐力!

做保安成日要巡樓,咁我次行樓時要係下面行上去喇

作者: 賣魚婆    時間: 2010-9-28 12:18
我情况同呢位師姐差唔多,108磅,160cm,21歲
但係我好想減多5-7磅左右,因爲有個肚腩仔同啲拜拜肉~
唉,但我唔知跑步可唔可以減到呢~
我而家啱啱開始跑,具體跑咗幾多公里眞係唔知,
不過我係日日跑,每次跑45分鐘左右,喺室外跑
但係我好想問下跑嘅時候攰咗停低行幾步大概兩三分鐘左右會唔會對减肥有影響?
係米一定要連續跑15分鐘左右先行下休息會比較好?見到有人話慢跑休息會好啲~
但係我係一開始就唔係快跑,屬於比較慢跑,再慢同行眞係冇分別~
唉,眞係好希望有師兄師姐可以指點下小妹迷津!!
作者: piyrag    時間: 2010-9-28 12:27
作者: ice0622    時間: 2011-3-7 17:34
標題: why跑步會肚痛!!!
唔知點解我跑步成日都會痛不過唔係次次
我都唔知係胃痛,腎痛定腸痛,不過就唔係大便果種肚痛
如果有6舊腹肌,大約就係第2排果果地方
我有做熱身,跑之前都冇食野同飲水,尿都all乾淨,
點解我會咁既
作者: ice0622    時間: 2011-3-7 17:51
咦~點解搵唔到發新帖既地方
作者: Gunners    時間: 2011-3-7 18:26
原帖由 ice0622 於 2011-3-7 17:51 發表
咦~點解搵唔到發新帖既地方

ice0622 ching, 回多d帖先,就可發新帖la
作者: ice0622    時間: 2011-3-7 20:10
好似真係側腹痛,我已經係慢跑唔劇烈都會咁 有時興致勃勃我要跑步喇,點知跑個7~8分鐘就開始痛,有時忍住繼續但又唔舒服,所以跑幾分鐘又要停一停,掃興又覺得減唔到肥

要回复幾多帖先可以發新帖呢,我呢又幫唔到手答問題,又用人地個帖問問題好怪
作者: Left3    時間: 2011-3-7 21:18
正常嘅,跑多d同唔好太快就冇事呀喇
作者: Gunners    時間: 2011-3-7 21:35
原帖由 ice0622 於 2011-3-7 20:10 發表
好似真係側腹痛,我已經係慢跑唔劇烈都會咁 有時興致勃勃我要跑步喇,點知跑個7~8分鐘就開始痛,有時忍住繼續但又唔舒服,所以跑幾分鐘又要停一停,掃興又覺得減唔到肥

要回复幾多帖先可以發新帖呢,我呢又幫唔到手 ...

ice0622 ching,覆一個帖一分.夠十分就可以發帖
你ge積分係度睇
作者: sue0918    時間: 2011-3-29 16:05
我同c姐ge情況差唔多~~~
而家keep 住一星期3~5日而家只能跑5km/55分鐘= =
但係.....我一d都冇輕過~~
仲2要重左
作者: mill    時間: 2011-3-30 12:15
原帖由 sue0918 於 2011-3-29 16:05 發表
我同c姐ge情況差唔多~~~
而家keep 住一星期3~5日而家只能跑5km/55分鐘= =
但係.....我一d都冇輕過~~
仲2要重左

你係唔係跑完即刻食野呀? 如果在飲食上介吓口, 應該可以減到的...
作者: mill    時間: 2011-3-30 14:07
原帖由 pako111 於 2010-3-24 23:35 發表
但有個好大既肚腩好擔心啊..
唔怕同你講.. 我著褲要成w32啊..
所以想快d 減左佢過summer lor...

有肚腩就唔好坐太多啦! 平時可以的話企多d, 盡量唔好坐咁多好了.
作者: sue0918    時間: 2011-3-30 23:24
原帖由 mill 於 2011-3-30 12:15 發表 你係唔係跑完即刻食野呀? 如果在飲食上介吓口, 應該可以減到的...

我冇呀~
已經忍住唔食野架啦~
本身食野都少左= =
都係重左= =
想死呀
作者: kf    時間: 2011-3-31 00:43
原帖由 sue0918 於 2011-3-30 23:24 發表

我冇呀~
已經忍住唔食野架啦~
本身食野都少左= =
都係重左= =
想死呀
可能最初X肉結實左所以重咗,再繼續跑就會見成果架啦

加油
作者: sue0918    時間: 2011-3-31 10:47
原帖由 kf 於 2011-3-31 00:43 發表 可能最初X肉結實左所以重咗,再繼續跑就會見成果架啦加油

我會努力架啦~~~~~~~~~~~~
作者: mill    時間: 2011-3-31 11:09
原帖由 sue0918 於 2011-3-30 23:24 發表

我冇呀~
已經忍住唔食野架啦~
本身食野都少左= =
都係重左= =
想死呀

唔好失望, 日子有功... 一定可以減到 祝你越跑越Fit~
作者: sue0918    時間: 2011-3-31 12:05
原帖由 mill 於 2011-3-31 11:09 發表 唔好失望, 日子有功... 一定可以減到 祝你越跑越Fit~

哈哈~~
多謝c姐~~~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2