香港長跑網 - 長跑長友

標題: 復活節操操操(30/3 updated左detail) [打印本頁]

作者: gforce    時間: 2010-3-24 13:13
標題: 復活節操操操(30/3 updated左detail)
復活加清明有5個紅日
打算有三個單車日, 兩個跑游日
單車會分別係東涌、新娘潭同科學園進行
跑游會係沙田
唔知有冇ching有興趣呢?

有以下計劃, 唔知各位ching/ctse有冇興趣或意見

***2Apr FRI***
Bike Long distance training on endurance
7:30AM 東涌橋底等, 約100km, 3.5hours

***3Apr SAT***
Run LSD (Long Distance Slow) + Swim
7:30AM, Shatin Sports Ground to Science Park(~12km), around 1.5hr
沙田運動場等, 慢跑@6分一km
10:00AM, Shatin Swiming Pool, around 1.5hr (mainly on skill)

***4Apr SUN***
Bike Training
7:30AM, Science Park, around 2hours
近大埔既公廁對出停車位等, 睇下可唔可以拎個trainer出黎, 輪流騎上去睇下劃圈技巧

***5Apr MON***
Stretch and rest

***6Apr TUE***
7:30AM, Tai Po Bridal Road, around 2hours (Interval training)
漁農處400米頂等, 來回烏交騰約6轉

有問題可PM我交換手電再傾

作者: franklcf    時間: 2010-3-24 14:18
有興趣踩車, 日子?

作者: bmc    時間: 2010-3-24 14:56
有興趣,有興趣
作者: newfoot    時間: 2010-3-24 15:43
out of town
作者: key    時間: 2010-3-24 17:43
Plan緊Apr 2, 4, 6練車, 但地點未定, 可能係:

Apr 2 - 新娘譚
Apr 4 - 東涌
Apr 6 - 新娘譚

不過你地唔洗理我, 因為要等大人approve   

p.s. 自己暫時唔會練科學園住, 應該過左中銀先會再去嗰道

作者: gforce    時間: 2010-3-24 23:02
原帖由 key 於 2010-3-24 17:43 發表
Plan緊Apr 2, 4, 6練車, 但地點未定, 可能係:

Apr 2 - 新娘譚
Apr 4 - 東涌
Apr 6 - 新娘譚

不過你地唔洗理我, 因為要等大人approve   

p.s. 自己暫時唔會練科學園住, 應該過左中銀先會再去嗰 ...

同我諗緊既plan都好接近, 都想睇下其他人有咩意見
作者: franklcf    時間: 2010-3-24 23:26
想問問通常幾點至幾點? 要向戰記申請定, 我會先東涌後新娘譚
作者: franklcf    時間: 2010-3-25 11:18
3/4 早你地去邊操車? 3/4星期六我可以去
如果你地去開東涌, 有冇人可以去大鐵人度幫我問SRAM Red crankset and GXP BB?

作者: gforce    時間: 2010-3-25 13:47
原帖由 franklcf 於 2010-3-25 11:18 發表
3/4 早你地去邊操車? 3/4星期六我可以去
如果你地去開東涌, 有冇人可以去大鐵人度幫我問SRAM Red crankset and GXP BB?

你只係3/4先得? 因為我原意踩3日, 所以會係2Apr, 4Apr, 6Apr
作者: franklcf    時間: 2010-3-25 14:10
原帖由 orce 於 2010-3-25 13:47 發表

你只係3/4先得? 因為我原意踩3日, 所以會係2Apr, 4Apr, 6Apr

戰記3/4 要拜山, 所以okay.
不過操多日都okay ge, 申請就okay.
今次操車會用shimano r500同新setting同你地死過.
如果去東涌就順手 換crankset 同bb.
作者: loudspeaker    時間: 2010-3-26 10:21
我都有興趣, 不過可以唔使預我住, 睇啱你地邊日有時間我又 free,
一定出來操下。rtr08rytr
作者: gforce    時間: 2010-3-27 10:56
update 左個plan, 唔知大家有咩意見
作者: 三水豆腐    時間: 2010-3-27 20:18
fantastic schedule, ! will try to change fly to HK to follow . TBC!
作者: gforce    時間: 2010-3-27 20:30
原帖由 三水豆腐 於 2010-3-27 20:18 發表
fantastic schedule, ! will try to change fly to HK to follow . TBC!

山水ching, look forward to see you in Easter.
Have we met before?
作者: 三水豆腐    時間: 2010-3-27 21:43
有見過啦
作者: key    時間: 2010-3-28 17:04
原帖由 orce 於 2010-3-27 10:56 發表
update 左個plan, 唔知大家有咩意見

Jason兄個schedule好靚, 可惜冇我粉了     
作者: cfchan    時間: 2010-3-28 21:24
原帖由 key 於 2010-3-28 17:04 發表 Jason兄個schedule好靚, 可惜冇我粉了     

x 2,大部份時間要開工!
作者: franklcf    時間: 2010-3-29 10:17
揸實, 你地邊日去東涌或創新路操車呢, 我有d亂
作者: gforce    時間: 2010-3-29 13:27
原帖由 franklcf 於 2010-3-29 10:17 發表
揸實, 你地邊日去東涌或創新路操車呢, 我有d亂

***2Apr FRI*** 東涌
***4Apr SUN*** 創新路
如無意外都可以pick up你
作者: franklcf    時間: 2010-3-29 14:24
原帖由 orce 於 2010-3-29 13:27 發表

一餐早餐/午餐 就可以有人陪踩車同分享單車心得, 真係抵.
又可以去東涌 沖沖沖, 踩得青公多, 正想搵一條大直路去焀.
作者: bmc    時間: 2010-3-29 15:42
原帖由 orce 於 2010-3-29 13:27 發表

3/4 & 6/4 可以join到
2/4 & 4/4 來不到
作者: ginnywong    時間: 2010-3-29 20:28
有無女士參加呀?
作者: eddiebuzz    時間: 2010-3-30 09:04
2Apr主場—定要到啦
作者: eddiebuzz    時間: 2010-3-30 09:08
標題: 回復 8# 的帖子
Frank hing可以直接打電話比大鐵人Andy問下仲好
作者: kito807    時間: 2010-3-30 09:45
新娘潭路會否比較危險? P 牌仔唔啱吧?
我都係join 4/4 科學園穩陣d!
作者: franklcf    時間: 2010-3-30 10:31
原帖由 eddiebuzz 於 2010-3-30 09:08 發表
Frank hing可以直接打電話比大鐵人Andy問下仲好

吾夠膽再問啦, 因為上似想carbon clincher時問完s60 又冇買(因為變左想買carbon tubular), 問完trainer 又冇買, 因為係4月會join番gym room, 到時可以踩單車機.
所以今次走上門好d, 有d誠意.
作者: franklcf    時間: 2010-3-30 10:35
原帖由 kito807 於 2010-3-30 09:45 發表

吾係wor 2/4 fri 好似改左東涌wor, jason 先前個post
2/4 東涌
4/4 科學園
自從踩過一次新娘潭路, 而家青公d斜路都好似吾夠快.
比賽時新娘潭路重危險得多, 5月tri game 前你一定要試踩, 吾係到時好難攪.
上次比賽時3架單車一齊平排高速入灣, 左面車慢, 右面車快, 我係中間,又吾可以落brake, 又吾敢比油, 路又窄, 你都咪話吾驚. 所以一定要試試d入灣速度, 比賽時控制都易d.

作者: franklcf    時間: 2010-3-30 10:37
今晚青公沙倉又有車隊, 我今晚又出動, 不過要小心太大風. 推前seat 位睇吓有冇幫助先.

cprtt
日期: 2010-03-30
時間: 20:00 - 22:00
集合地點: 沙倉停車場等
操車地點: 荃灣到沙倉,之後沙倉回青龍頭再番回沙倉,踩最小5圈..Total最小踩30km.

作者: eddiebuzz    時間: 2010-3-30 11:38
標題: 回復 26# 的帖子
嘩Frank兄個caad9架似乎離被遣棄不遠...
作者: franklcf    時間: 2010-3-30 12:43
原帖由 eddiebuzz 於 2010-3-30 11:38 發表

吾會, 我好鍾意個架. 雖然個件9飛好雞, 個架都okay, 都吾係太慢.
加對碳刀鈴踩平路, 換crankset 就算咖喇, upgrade 完咖喇, 玩倒幾耐就幾耐.
有機會同夠料玩ironman先會買多一架TT.
作者: gforce    時間: 2010-3-30 13:56
原帖由 kito807 於 2010-3-30 09:45 發表

收慢d無問題, 到時等你
作者: gforce    時間: 2010-3-30 13:57
資料已再update
作者: gforce    時間: 2010-3-30 14:08
原帖由 eddiebuzz 於 2010-3-30 11:38 發表

Eddie你咁樣毒佢....
作者: eddiebuzz    時間: 2010-3-30 15:16
冇呀, 我好似好少見s60夾鋁架之麻
作者: 三水豆腐    時間: 2010-3-30 19:11
已改機票,2日回HK,3日會加入你的操操操(噫,鼎解好似爆粗葛?)
作者: franklcf    時間: 2010-3-30 23:19
原帖由 三水豆腐 於 2010-3-30 19:11 發表
已改機票,2日回HK,3日會加入你的操操操(噫,鼎解好似爆粗葛?)

三水兄係george兄?
作者: 米高    時間: 2010-3-30 23:19
4月3號沙田見,我會著埋Newton
作者: bmc    時間: 2010-3-30 23:46
淨係join到一課單車同running,又要plan下單飛
作者: 三水豆腐    時間: 2010-3-31 03:01
yes!

原帖由 franklcf 於 2010-3-30 23:19 發表 三水兄係george兄?

作者: franklcf    時間: 2010-3-31 09:09
原帖由 三水豆腐 於 2010-3-31 03:01 發表
yes!

又多件豆腐
作者: 三水豆腐    時間: 2010-3-31 10:21
中意食豆腐喔
作者: gforce    時間: 2010-3-31 13:52
原帖由 米高 於 2010-3-30 23:19 發表
4月3號沙田見,我會著埋Newton

歡迎你米高, 到時一齊彈下彈下
作者: kito807    時間: 2010-3-31 16:12
7:30AM, Science Park, around 2hours
近大埔既公廁對出停車位等, 睇下可唔可以拎個trainer出黎, 輪流騎上去睇下劃圈技巧

大埔既公廁對出停車位  <<< 請問係咪即係元洲仔公園個公廁? 定科學園0個個?
作者: gforce    時間: 2010-3-31 16:17
原帖由 kito807 於 2010-3-31 16:12 發表

大埔既公廁對出停車位   

呢度:
http://maps.google.com.hk/maps?q=22.434533,114.200767&num=1&sll=22.38131,114.168639&sspn=0.465734,0.667115&brcurrent=3,0x3404089cbb9c3381:0x2773e2510fabf6b4,0,0x340405e3635dffe3:0x624a0e6190d6c066&ie=UTF8&ll=22.433621,114.20199&spn=0.004879,0.008368&z=17
作者: RowerBee    時間: 2010-3-31 19:31
原帖由 ginnywong 於 2010-3-29 20:28 發表
有無女士參加呀?

我會跟 2/ 4 同 6/4, > 第一次出車~YEAH!~
另外朋友仔 Tikka 4月2 東涌站都JOIN IN

各位師兄姐到時見啦~~~
作者: gforce    時間: 2010-4-2 18:40
今日女子隊非常利害, 完成86km
男子隊則100km, 而且速度十分理想, 難得14, 15歲既朋友仔都有咁好既耐力
Eddie唔好意思啦, 佢地今日太強, Frankie升晒level

明天跑+游再見

[attach]12016[/attach]
作者: eddiebuzz    時間: 2010-4-2 23:06
標題: 回復 46# 的帖子
張相好有負片feel, 正!

我我我... 冇呀我等埋我朋友去機場打個轉之麻

作者: gforce    時間: 2010-4-3 20:49
今日沙田運動場來回科學園共12KM, keep 5'30"/km + 踢腿
之後去隔離泳池游水, d水凍到傻
[attach]12022[/attach]

作者: kopo1128    時間: 2010-4-3 21:55
明早創新路操車, 因要帶阿仔上游泳課, 來不到...................SORRY各位CHING/CTSE!!
作者: gforce    時間: 2010-4-3 22:28
原帖由 kopo1128 於 2010-4-3 21:55 發表
明早創新路操車, 因要帶阿仔上游泳課, 來不到...................SORRY各位CHING/CTSE!!

唯有下次啦, 好似重未見你架Scott CR1落地, 就來變藝術品啦
作者: key    時間: 2010-4-3 22:38
原帖由 orce 於 2010-4-3 20:49 發表
今日沙田運動場來回科學園共12KM, keep 5'30"/km + 踢腿
之後去隔離泳池游水, d水凍到傻

沙田泳池冇暖水咩?   
作者: kito807    時間: 2010-4-3 22:49
原帖由 orce 於 2010-3-31 16:17 發表

呢度:
http://maps.google.com.hk/maps?q=22.434533,114.200767&num=1&sll=22.38131,114.168639&sspn=0.465734,0.667115&brcurrent=3,0x3404089cbb9c3381:0x2773e2510fabf6b4,0,0x340405e3635dffe3:0x624a0e619 ...

應該知係邊, 聽日見
作者: kopo1128    時間: 2010-4-4 00:26
原帖由 orce 於 2010-4-3 22:28 發表

唯有下次啦, 好似重未見你架Scott CR1落地, 就來變藝術品啦

我都好想佢落地, 但苦無機會!!
作者: kito807    時間: 2010-4-4 07:23
SORRY, 今朝落住毛毛雨, 落到街覺得條路都幾濕滑下,
我呢D初級人士諗諗下都係唔黎, SORRY 各位 CHING, 我放飛機喇
作者: loudspeaker    時間: 2010-4-4 13:03
原帖由 kopo1128 於 2010-4-4 00:26 發表

我都好想佢落地, 但苦無機會!!

好想看看 kopo hing, 新車快幾多,
6.4 新娘潭應該可以嗎?
今天科學園有毛毛雨,不適合踩車。
作者: loudspeaker    時間: 2010-4-4 13:04
原帖由 kito807 於 2010-4-4 07:23 發表
我呢D初級人士諗諗下都係唔黎, SORRY 各位 CHING, 我放飛機喇

天雨路滑,都是小心 d 好。
作者: bmc    時間: 2010-4-4 13:41
原帖由 orce 於 2010-4-3 20:49 發表 今日沙田運動場來回科學園共12KM, keep 5'30"/km + 踢腿之後去隔離泳池游水, d水凍到傻12022

係之後去隔離泳池cooldown過汵河
作者: kopo1128    時間: 2010-4-4 14:02
原帖由 loudspeaker 於 2010-4-4 13:03 發表

好想看看 kopo hing, 新車快幾多,
6.4 新娘潭應該可以嗎?
今天科學園有毛毛雨,不適合踩車。

6/4基本上是可以的, 但我驚又落雨咋!!
作者: gforce    時間: 2010-4-4 23:08
毛毛雨, 踩得非常保守, 創新路上沒有幾多架單車, 前日100km後的酸痛未完全清除
路踩~26KM
騎上Trainer 觀摩大家劃圓技巧
再路踩~26KM
[attach]12038[/attach]
巧遇兩架同款單車, 三兄弟影張相先
[attach]12039[/attach]
作者: gforce    時間: 2010-4-4 23:09
原帖由 kopo1128 於 2010-4-4 14:02 發表

6/4基本上是可以的, 但我驚又落雨咋!!

我都好擔心, 尤其是落斜...
作者: gforce    時間: 2010-4-4 23:11
原帖由 kito807 於 2010-4-4 07:23 發表

一定再有機會既
作者: gforce    時間: 2010-4-5 21:09
今日休息下先
[attach]12047[/attach]
作者: 三水豆腐    時間: 2010-4-5 22:46
要啦要啦!
作者: kopo1128    時間: 2010-4-5 22:59
嘩!! 唔通我呢架車真係要變藝術品? 今晚諗住PUMP"滿條TIE明天出發, 點知斷左"法咀". 但又冇SPARE TIE, 唔通又冇得踩, 我唔制呀!!

作者: kito807    時間: 2010-4-6 00:02
原帖由 kopo1128 於 2010-4-5 22:59 發表
嘩!! 唔通我呢架車真係要變藝術品? 今晚諗住PUMP"滿條TIE明天出發, 點知斷左"法咀". 但又冇SPARE TIE, 唔通又冇得踩, 我唔制呀!!

出師不利......
作者: 三水豆腐    時間: 2010-4-6 13:01
今日5圈計46KM,操到腳仔軟。個師姐小抄,希望快的好返!可以一起操車!
作者: franklcf    時間: 2010-4-6 13:27
我停工起馬10日
祝大家早日康復

作者: 三水豆腐    時間: 2010-4-6 13:48
frank兄又麼事啊?
作者: bmc    時間: 2010-4-6 13:49
昨日的乳酸還未消今日只得28KM。
祝那位師姐快D康復,各位下次再操過,
作者: franklcf    時間: 2010-4-6 16:46
原帖由 三水豆腐 於 2010-4-6 13:48 發表
frank兄又麼事啊?

東涌中炒, 最少休10日, 可以洗車....hahaha.
作者: gforce    時間: 2010-4-6 17:43
原帖由 kopo1128 於 2010-4-5 22:59 發表

咁黑仔? 遲d再出團啦, 會有多部CR1陪你
作者: gforce    時間: 2010-4-6 17:50
第5日, 新娘潭路上落斜, 漁農處烏交騰5轉, 開始感到自己上斜能力加強了少少

今日有師姐臨踩完小炒, 打破傷風針後已無大礙

[attach]12054[/attach]
作者: 三水豆腐    時間: 2010-4-6 18:15
保重,保重!快的返來一起操車啊!

原帖由 franklcf 於 2010-4-6 16:46 發表 東涌中炒, 最少休10日, 可以洗車....hahaha.

作者: 三水豆腐    時間: 2010-4-6 18:17
如果淨係斷著法嘴的內芯,唔放氣係可以繼續用嘎。

原帖由 kopo1128 於 2010-4-5 22:59 發表 嘩!! 唔通我呢架車真係要變藝術品? 今晚諗住PUMP"滿條TIE明天出發, 點知斷左"法咀". 但又冇SPARE TIE, 唔通又冇得踩, 我唔制呀!!

作者: key    時間: 2010-4-6 21:17
希望frank兄and C姐盡快康復     
作者: loudspeaker    時間: 2010-4-8 13:58

真可惜, 放左 5 日假日日都去 wet , 宜家先知道呢件人間惨事rtr10rytr
我有 4 條 tubes 呀, 星期六,日邊日得, 我過泥你樹換左佢,
長遠要買套工具看下門口。
作者: bmc    時間: 2010-4-8 14:29
kopo,loud 兄
幾時出車?
作者: loudspeaker    時間: 2010-4-8 15:38
原帖由 bmc 於 2010-4-8 14:29 發表
kopo,loud 兄
幾時出車?

如果有科學園早團 18.4 or 25.4 應該可以rtr15rytr
好耐唔見, 操水操成点 ? 應該大有進步啦,
9.5 BOC 見。
作者: kito807    時間: 2010-4-8 17:10
原帖由 loudspeaker 於 2010-4-8 15:38 發表

如果有科學園早團 18.4 or 25.4 應該可以rtr15rytr
好耐唔見, 操水操成点 ? 應該大有進步啦,
9.5 BOC 見。

十卜 18.4 / 25.4 早團科學園
作者: franklcf    時間: 2010-4-8 18:22
科學園...好. 我都想去, 順手去世紀
作者: gforce    時間: 2010-4-8 19:18
原帖由 franklcf 於 2010-4-8 18:22 發表
科學園...好. 我都想去, 順手去世紀

備戰中銀, 好似新娘潭好d...
作者: loudspeaker    時間: 2010-4-8 19:38
原帖由 orce 於 2010-4-8 19:18 發表

備戰中銀, 好似新娘潭好d...

Jason 兄,也好,0尼 2 日(18.4 or 25.4)會不會有團?
作者: kito807    時間: 2010-4-9 09:48
今個星期日會好天wo, 有無人打算 4.11 早團去科學院??
作者: franklcf    時間: 2010-4-9 10:36
星期日有水陸賽係九龍仔. 所以佢地會忙.
我自己就星期日朝早沙倉10個圏左右, 不過都係睇傷口會吾會爆開.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2