香港長跑網 - 長跑長友

標題: 我想減肥-_- [打印本頁]

作者: chi0v0    時間: 2010-3-28 21:49
標題: 我想減肥-_-
我15x cm;大約48kg;14歲
真係有少少唔開心- -"屋企人e排成日話我肥
我想問我應該點跑先瘦?

作者: kito807    時間: 2010-3-28 22:01
原帖由 chi0v0 於 2010-3-28 21:49 發表
我15x cm;大約106kg;14歲
真係有少少唔開心- -"屋企人e排成日話我肥
我想問我應該點跑先瘦?

你係 106kg 定 106lbs?

(之前都有個ctse 搞錯左)
作者: chi0v0    時間: 2010-3-28 22:12
原帖由 kito807 於 2010-3-28 22:01 發表

um ....
48lbs , 106kg
作者: Simon So    時間: 2010-3-28 22:46
原帖由 chi0v0 於 2010-3-28 22:12 發表
um ....

48lbs , 106kg

48Kgs = 106lbs

妳要快d溫下書喇 ~
作者: chi0v0    時間: 2010-3-28 23:07
原帖由 simonso 於 2010-3-28 22:46 發表

48Kgs = 106lbs

妳要快d溫下書喇 ~ " />" />" />" />

唔係呀- -"?
懦爆

作者: Kolo    時間: 2010-3-28 23:36
原帖由 chi0v0 於 2010-3-28 23:07 發表

唔係呀- -"?
懦爆

106kg x 2.2 = 233.2lbs

咁究竟係106kg還是106磅呢?

我諗九成九係106磅!

作者: pako111    時間: 2010-3-28 23:38
原帖由 kito807 於 2010-3-28 22:01 發表

CHING 一定係講我啦~~ 哈哈...

樓主妹妹~~
如果我係你..我就會飲多d 奶..訓多d 令自己高d 好過啦~

因為肥就好易減架姐..
你依個年紀隔日跑30mins (non-stop)同唔好暴飲暴食就可以了....

不過高就唔係啦.. 老左好似我咁.. 點增都增唔到架啦
作者: chi0v0    時間: 2010-3-28 23:48
我仲係分唔到磅同kg
好似係48kg(106磅) ....?
作者: chi0v0    時間: 2010-3-28 23:50
原帖由 pako111 於 2010-3-28 23:38 發表

CHING 一定係講我啦~~ 哈哈...

樓主妹妹~~
如果我係你..我就會飲多d 奶..訓多d 令自己高d 好過啦~

因為肥就好易減架姐..
你依個年紀隔日跑30mins (non-stop)同唔好暴飲暴食就可以了....

不過高就 ...

ctse .... 我好難唔喪食
同埋我想早瞓都幾難下x_x
作者: 齋老味    時間: 2010-3-29 09:52
樓主妹妹
你係 15x cm
x 係幾多呢?
BMI = 48/(1.5*1.5) = 21
BMI = 48/(1.59*1.59) = 19
實都唔係好高
個人認為做下 YOGA/游下水 會岩你多D
令D肌肉 FRIM D 就夠!
作者: chi0v0    時間: 2010-3-29 20:00
原帖由 齋老味 於 2010-3-29 09:52 發表
樓主妹妹
你係 15x cm
x 係幾多呢?
BMI = 48/(1.5*1.5) = 21
BMI = 48/(1.59*1.59) = 19
實都唔係好高
個人認為做下 YOGA/游下水 會岩你多D
令D肌肉 FRIM D 就夠!

嘻;)
我都唔太清楚係15幾cm
我都覺唔高 .... 直接d講就係矮  
點解跑步唔及得上游水同YOGA-3-?
我鍾意跑步多d
作者: 齋老味    時間: 2010-3-30 11:34
原帖由 chi0v0 於 2010-3-29 20:00 發表

嘻;)
我都唔太清楚係15幾cm
我都覺唔高 .... 直接d講就係矮  
點解跑步唔及得上游水同YOGA-3-?
我鍾意跑步多d

我怕你係肌肉唔夠實而唔係脂肪多
而且 BMI 太低對身體可能有影響
小心為上........
作者: chi0v0    時間: 2010-3-30 22:55
請問ching,咩叫BMI??

同埋我想講呢- - .... 我仲諗住easter日日去跑
作者: 齋老味    時間: 2010-3-31 00:19
原帖由 chi0v0 於 2010-3-30 22:55 發表
請問ching,咩叫BMI??

同埋我想講呢- - .... 我仲諗住easter日日去跑

http://zh.wikipedia.org/zh-tw/BMI
又稱身體質量指數,英文為Body Mass Index,簡稱BMI
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%BA%AB%E9%AB%98%E9%AB%94%E9%87%8D%E6%8C%87%E6%95%B8

日日跑呀?
小心傷膝傷腳
作者: chi0v0    時間: 2010-3-31 18:40
吓-口-日日跑會嫁咩?
作者: Simon So    時間: 2010-3-31 19:34
原帖由 chi0v0 於 2010-3-31 18:40 發表
吓-口-日日跑會嫁咩?

因人而異啦,但要記住 : 欲速不達、揠苗助長。

BMI方面,參考下啦。(參考好啦,唔好太"迷信",要按自己情況適當調整。)

http://www3.ha.org.hk/bmi/b5_method.aspx

http://www.ccpass.edu.hk/~tc08/body%20mass%20index.htm
作者: 叮叮噹    時間: 2010-3-31 19:44
隔日運動比較適合,身體需要時間給器官休息,修復...肌肉組織.
帶氧運動提升新陳代謝率,可以維持約48小時.

作者: chi0v0    時間: 2010-3-31 23:22
唔該哂咁多位ching ctse
我都係跟指引做人先
作者: pako111    時間: 2010-3-31 23:22
原帖由 simonso 於 2010-3-31 19:34 發表

因人而異啦,但要記住 : 欲速不達、揠苗助長。

BMI方面,參考下啦。(參考好啦,唔好太"迷信",要按自己情況適當調整。)

http://www3.ha.org.hk/bmi/b5_method.aspx

http://www.ccpass.edu.hk/~tc08/b ...

我同意啊.. 我話要減肥.. 但我BMI 無咩點變架..
我只係減脂肪.. 加肌肉咋..
作者: 齋老味    時間: 2010-4-1 01:47
原帖由 chi0v0 於 2010-3-31 23:22 發表
唔該哂咁多位ching ctse
我都係跟指引做人先

我都o係長跑網跟好多 ching/ctse 學左好多野!!!!  
作者: chi0v0    時間: 2010-4-3 21:33
我諗我要戒左m記先
作者: 齋老味    時間: 2010-4-3 22:14
原帖由 chi0v0 於 2010-4-3 21:33 發表
我諗我要戒左m記先

盡量少食啦
係咪減肥都好
junk food 都係唔好食咁多........
作者: chi0v0    時間: 2010-4-3 22:26
原帖由 齋老味 於 2010-4-3 22:14 發表

盡量少食啦
係咪減肥都好
junk food 都係唔好食咁多........

明白
作者: chi0v0    時間: 2010-4-6 00:02
今日跑左太古海傍兩個來回(小食亭至盡頭、間中有休息)
感覺幾好
第二個來回冇停過,大約7mins跑完
之後都冇繼續跑
唔知減唔減到呢?
因為我之前跳左兩個鐘舞,攰攰地又餓餓地
跑完之後又忍唔住口去m記食個包(已經噤住自己唔好買咁多)
個fd又叫我幫佢食d- -"
都唔知會唔會抵消番
作者: kito807    時間: 2010-4-6 00:07
師妹加油呀~~

跑GA 時間需然唔係好長, 我諗你來回大約都係用左20MIN 左右
不過都係好開始呀, 而且你話之前都跳舞跳左成兩個鐘,
又唔係只有跑步先可以減肥, 跳成兩個鐘都可以啦~

總之養成做運動GA習慣就係成功既第一步, 買個M 記包當獎勵下自己LO,
不過都係0個句, 食少D M記同埋煎炸野...

作者: chi0v0    時間: 2010-4-6 01:00
原帖由 kito807 於 2010-4-6 00:07 發表
師妹加油呀~~

跑GA 時間需然唔係好長, 我諗你來回大約都係用左20MIN 左右
不過都係好開始呀, 而且你話之前都跳舞跳左成兩個鐘,
又唔係只有跑步先可以減肥, 跳成兩個鐘都可以啦~

總之養成做運動GA習 ...

謝你丫ching
我會努力嫁
作者: 叮叮噹    時間: 2010-4-6 16:29
[quote]原帖由 chi0v0 於 2010-4-6 00:02 發表

登錄/註冊後可看大圖

今日跑左太古海傍兩個來回(小食亭至盡頭、間中有休息)
感覺幾好
第二個來回冇停過,大約7mins跑完
之後都冇繼續跑
唔知減唔減到呢?
因為我之前跳左兩個鐘舞,
作者: chi0v0    時間: 2010-4-28 21:12
原帖由 YAN0013 於 2010-4-10 01:30 發表

chi0v0妹妹, 妳都唔肥, 做咩學人減肥呢?
妳正值青春期, 生長發育速率在這階段是好快的, 每日熱量需要量係好大的, ~2400kcal,
所以妳唔好亂減肥, 會影響妳體格發展的
相反的, 妳要攝取多d有營養的食物及保持活 ...

謝ctse支持
但我真係有個肚腩
作者: Alvin    時間: 2010-5-14 09:13
原帖由 chi0v0 於 2010-4-28 21:12 發表

謝ctse支持
但我真係有個肚腩

少少肚腩等於激勵~
ctse努力+堅持,一定會成功~
當然....m記都要堅持食少d,唔食就最好添~

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2