香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 阿聰
打印 上一主題 下一主題

養兵千日,用在一朝﹗

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

康城 (一)

昨晚終於首次參加他們逄星期三搞既"將軍澳約跑",
    雖則已經唔係再跑澳景, 但換來的是"將軍澳運動場--> 日出康城",
    坦白講, 當初我對康城的環境都頗為憂慮
    始終康城都還未係好完善的發展, 四周還是一片荒無漆黑
    不過, 既然都有這麼多的一班人跑, 況且我也不想再次食言
    唯有今次膽粗粗再一次, 順便也可以試驗自己有幾大的耐力....

沿途上幸好一直有車仔陪我去跑, 真的要衷心感謝他
    其實要麻煩他帶領我這個"初哥"去跑康城, 真係唔好意思
    始終自己真的是"超慢腳", 唯有令自己有氣力加速去跑以免連累人家
    在練跑的道路上, 一直都碰見到其他的 ching / ctse
    他們所給予我們的鼓勵, 的確令自己有這種向上的動力
    這個就是一大班人長跑的好處, 至少......自己不會寂寞

原先我只打算跑B 組以適應新環境
    最後去到維景灣畔的道路上, 我決定臨時改變主意改跑A組
    我會覺得, 既然我還有力氣, 何不一氣呵成完成到底?!
    或者今次完成的話, 我可以有更大挑戰去完成其他目標呢?!

今晚最終能夠"超額"完成, 除了要感謝各 ching / ctse 沿途支持外,
    更重要的是, 要衷心感謝校長當初的提議......

升級   100%

開心

將軍澳大圈 (五) / 將軍澳逍遙跑 (二)

今早是我第二次參加"將軍澳逍遙跑"

其實經過昨晚同馬拉兄, Desmond 跑過後,
    發覺自己係可以連續去練跑以測試耐力,
    加上昨晚的確係"里數不足" , 便希望藉著今早的練跑補數

今早都有10個人參加約跑, 似乎練跑的威力,
    特別是烏拉的威力, 真是不可睇少
    自己始終不是經常參加約跑, 因此做"參加者"的確是最好不過.

一開始個個都以飛快的速度衝前,
    我唯有"以慢打快", 希望以耐力去完成我的全程

在今早的練跑當中, 都有 Joe 陪著我去跑
    我們一邊練跑, 一邊閒談, 都能夠領略到練跑所帶來的樂趣
    我都要感謝 Joe 唔介意我這些"慢腳",
    始終自己體重問題 , 不能夠在步速上再"邁進一步"

不過, 今早在醫院後山 , 準備跑上斜路時
    發覺自己流汗都特別急速, 自己又特別辛苦
    不知道自己已經久久未跑過這裡, 還是已經太耐沒有跑山路/ 斜路
    到成功跑上去時, 個人其實變得好累, 幾乎想放棄.....

今日JC 見到我, 都讚我可以連續練跑兩日
    其實我自己更希望的, 就是連跑兩日的10K ,
    這樣才是對自己有所交待,
    但昨晚和今早的事實證明, 我還未做到,
    為了彌補昨晚以及今早所跑里數的不足 ,
    睇黎明日再練跑補回里數是有必要的考慮,
    但以往試過連跑三日, 令我的雙腿變得酸痛,
    因此, 我都要考慮清楚先.

經過今日之後,
    我期望能夠確定逄一, 三, 五 , 六都可以練跑 ,
    (冬天期望再加多一日)
    而每次也希望能夠跑至少10K ,
    並且逐步加重份量 , 以挑戰自己的耐力忍耐,
    為未來參加半馬作好準備......

升級   100%

開心

大埔 (十)

今晚和 Stephen, 阿招兩位約跑大埔;
    當我放工時, 外邊還下大雨, 我都擔心會否因此取消練跑
    幸好我返回家中, 外邊已經停雨, 令我們可以在濕滑的道路上練跑....

開始時我還顧慮道路濕滑, 容易滑倒, 會令自己的時間減慢,
    但最後都沒有出現這個情況;
    由於開跑時剛下完雨, 空氣特別清新,
    因此練跑起上黎都幾舒服,
    加上Stephen 同阿招的不斷鼓勵,
    令我也不敢怠慢減速, 也順利完成今晚之 10K ;
    後來看看時間為1:07:45,
    亦有望重回昔日跑渣打10KM 時之個人最佳時間......1:05
    對於自己而言, 的確是極大鼓舞,
    期望將來能夠追回此最佳時間, 甚至作出超越

每次跑完步的好處, 就是可以當練跑係 dinner, 今晚可以唔駛食 !! 哈哈 ....

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

尼d天氣都跑到 1:07:45
    比賽至少快 15%-20% 啦

我頭先都由第一城跑入馬鞍山
    13k 跑左 1:23
    都係同你差唔多咋..........

升級   100%

開心

原帖由 齋老味 於 2010-8-17 00:30 發表

尼d天氣都跑到 1:07:45
    比賽至少快 15%-20% 啦

我頭先都由第一城跑入馬鞍山
    13k 跑左 1:23
    都係同你差唔多咋..........

這只是偶然情況, 要長期都係呢個時間先至得.....

升級   59.05%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-8-16 22:18 發表
    大今晚和 Stephen, 阿招兩位約跑大埔;
    當我放工時, 外邊還下大雨, 我都擔心會否因此取消練跑
    幸好我返回家中, 外邊已經停雨, 令我們可以在濕滑的道路上練跑....

開始時我還顧慮道路濕滑, 容易滑倒, 會令自己的時間減慢,
    但最後都沒有出現這個情況;
    由於開跑時剛下完雨, 空氣特別清新,
    因此練跑起上黎都幾舒服,
    加上Stephen 同阿招的不斷鼓勵,
    令我也不敢怠慢減速, 也順利完成今晚之 10K ;
    後來看看時間為1:07:45,
    亦有望重回昔日跑渣打10KM 時之個人最佳時間......1:05
    對於自己而言, 的確是極大鼓舞,
    期望將來能夠追回此最佳時間, 甚至作出超越

每次跑完步的好處, 就是可以當練跑係 dinner, 今晚可以唔駛食 !! 哈哈 ....

聰兄
    呢個時間 唔錯架啦
    有待進步啦
    你進步空間可能好大架

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 阿聰 於 2010-8-17 00:53 發表
    這只是偶然情況, 要長期都係呢個時間先至得.....

我上星期跑 13K 就好辛苦
    超過 1:40  

升級   100%

開心

原帖由 kan0902 於 2010-8-17 01:19 發表

聰兄
    呢個時間 唔錯架啦
    有待進步啦
    你進步空間可能好大架

根爺, 這個時間只是大約時間, 不能作準架 !!
    始終我沒有好正統既計時錶 ,
    即使目前我跑步個隻, 已經帶左多年, 仲有冇得計時我都唔知

唯有下次再練跑時, 自己再用隻舊錶計下時啦...

一個鐘內跑完10K , 才是理想時間.

升級   100%

開心

將軍澳逍遙跑 (三)

今早再跟他們參加練跑.
    由於自己以往少在日間練跑 ,
    加上今日天氣都頗炎熱, 因此我跟他們上澳景時都特別辛苦.
    幸好JC 和根根沿途鼓勵, 才令我可以一直跑到上頂, 真的謝謝他們

但上到頂後, 發覺自己想有呵嘔, 以及少許頭暈跡象,
    即使休息過後仍未完全清醒,
    因此唯有一個人沿路落山, 但始終未能跟他們完成全程, 心中也難掩失望之情......

經過今次之後, 睇黎自己未有察覺到, 日間和夜間練跑, 是會有如此大的差異......

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 阿聰 於 2010-8-21 14:22 發表
    將軍澳逍遙跑 (三)

今早再跟他們參加練跑.
    由於自己以往少在日間練跑 ,
    加上今日天氣都頗炎熱, 因此我跟他們上澳景時都特別辛苦.
    幸好JC 和根根沿途鼓勵, 才令我可以一直跑到上頂, 真的謝謝他們 :lovelines ...

真係差好遠架
    小心身子為上!!!!

升級   100%

開心

原帖由 齋老味 於 2010-8-21 21:39 發表

真係差好遠架
    小心身子為上!!!!

謝謝, 不過以往我日間跑平路都得,
    估唔到跑斜路/ 山路就衰得咁緊要........

升級   100%

開心

2010年10月12日 (星期二)

經過昨晚練跑的經驗之後,今晚自己就在大埔進行練跑。
    我由大埔元洲仔公園開始,一直跑到科學園再折返回程,全程大約跑了10K;

不過,由於自己希望矯正以往錯誤的跑姿,
    再加上自己也希望借此練氣,以應付未來可以連續不停跑更長的時間及里數,
    結果時間反而拖慢了(1:14) ,真是有點「顧此失彼」。

升級   100%

開心

2010年10月13日 (星期三)

今晚和跑友們在將軍澳練跑

原本經過之前兩晚的訓練,
    今晚打算自己加快圈速以測試耐力,
    怎料身體負荷不了,
    呼吸變得相當焗促,心口還很翳痛,
    最終決定中途放棄。

升級   100%

開心

20101016 (星期六)

今早跟跑友們去"將軍澳逍遙跑"

由於今早天氣相當清新,
    再加上自己也使用"均速"的方法去練跑,
    務求令自己身體容易適應。

雖則今次跑左9.5K 左右的路程,
    但起碼自已已經沒有以往"喘氣"的現象,
    能夠一氣呵成去跑完全程。

在練跑途中,迪迪仔和我傾開關於練跑的事情
    他教我在目前階段,應該是以加K數為先,而不應先顧時間
    我聽完之後,也恍然大悟,
    因我當時只考慮到跑步不可暫停太久,但忽略了適量休息更為重要
    明白到之前連跑三日的策略,反而今自己更疲勞,令往後兩日也無力練習

今後日子,我要再好好調整策略,務求可以持之以恒般練跑。

升級   100%

開心

2010年10月20日 (星期二)

今晚自己獨自在大埔去跑"元洲仔公園 >> 科學園尾 >> 元洲仔公園" (10k)

由於今晚天氣很好,即使跑起上黎也不會經常流太多汗
    可能臨打風前的日子,天氣總會好一些啦?!

今晚沿途都見不少人練跑 / 踏單車,
    或者每個人都知道打風時刻,又不可以出去活動,
    唯有爭取時間出來鬆鬆吧?!

天時地利都適合去跑步,
    但跑出來的郤不是自己最滿意的時間 (1:08:40) ,
    與自己期望1小時左右完成10K 還有一段距離;
    他們之前也勸過我,現階段應該只追求里數,不應追求時間,
    但人始終有鬥心,也要有一定的時間目標,
    否則,就沒有堅持的動力.......

期望明晚跟他們在將軍澳練跑,情況會否好一點

升級   26.85%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

仲話唔好時間, 呢個距離係1/4馬喎並不是10K路程, 跑1:08差不多係10K/H 喎...努力

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

亞聰今晚tko一齊跑~~今晚見......

升級   100%

開心

升級   100%

開心

升級   100%

開心

原帖由 chuen3182 於 2010-10-20 13:41 發表

好呀,謝謝
    但我跑得好慢咋喎,希望你地唔會介意啦?!

不過唔知點解,昨晚跑完之後,膊頭位置就很酸痛,到現在都仲有少少這種感覺.......