香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 阿聰
打印 上一主題 下一主題

養兵千日,用在一朝﹗

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 阿聰 於 2010-11-26 13:00 發表

我都只係打算以完成做目標
    始終呢個都係我第一次所參加的半馬
    以汲取經驗
    但當然也希望時間不要太慢啦!?! 哈哈....

反而我昨晚操長課已經係最後機會,如果到星期六先至操長課,我更加冇可能短時間內恢 ...

比賽同練習唔同既
    星期日爆發你既小宇宙啦 !!!

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 阿聰 於 2010-11-26 13:06 發表

14.3km 已經唔係好長的了
    我連一口氣跑足18km 都未有
    我都懷疑自己
    會否到星期日比賽時
    一跑到15km 左右便"體力不繼"

始終今次的練習時間真係唔夠

我都未試過 18k
    唯有開頭留多d氣力
    大家最後果幾 k 唔駛行返終點啦.........

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-11-26 14:21 發表 噢我今個星期一至四都有操    5.7k     17.1k     5.7k     13.3k  希望星期日會發揮得好!!!

大家咁話! 希望訓得好, 又識起身就得架啦..

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 阿聰 於 2010-11-26 13:04 發表

14.3km 己經唔係好長的了
    半馬既長度係21km
    但現在我連一口氣跑足18km 都未做過
    我都有點懷疑,到星期日比賽時會否跑到15km 之後便"體力不繼".......

小弟舊年係剛剛有10k長力就膽粗粗參加黃金海岸15k,結果11k開始體力不繼任人過,幾乎行返終點。
    不過叫做累積左經驗。
    經過1年不斷操練及參賽的洗禮,今年再參加已快左廿分鐘。

長跑長有,聰哥如果到時遇上體力問題唔好勉強...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 烏拉 於 2010-11-25 23:49 發表

不是馬後炮. 早就估到了." />" />
    預左啦!! 正常啊!!
    有怎樣的反應呀??

呢兩日好好休息下. 乜都唔好做.
    放心! unicef照去馬得架啦!!! " />" />

昨晚臨跑完時,雙腳已經覺得酸痛,加上關節劇痛已經被迫放棄。
    不過,更加估不到的是,臨離開公園時我買左支凍水黎飲,
    但自己腸胃竟然消化唔到,落到地鐵站時發覺自己想作嘔,
    當時我已經深呼吸及原地行幾個圈先至去搭地鐵
    點知搭地鐵時發覺自己好頭暈,又想作嘔
    結果唯有每搭兩個站,我都要落車去重覆以上的動作
    到最後攪左成個鐘先至返到屋企

好彩既係,我最後都沒有作嘔,返到屋企早點訓覺,第二朝起身就沒有事了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-11-26 20:01 發表

昨晚臨跑完時,雙腳已經覺得酸痛,加上關節劇痛已經被迫放棄。
    不過,更加估不到的是,臨離開公園時我買左支凍水黎飲,
    但自己腸胃竟然消化唔到,落到地鐵站時發覺自己想作嘔,
    當時我已經深呼吸及原地 ...

做完運動立即飲凍野,好傷身架.

因為運動完左,D血去晒肌肉,
    你跟住飲凍野,即係叫全身抽晒返D血去個胃幫手煲水,
    你咁攬法,仲衰過唔做運動,
    下次唔好啦.

升級   26.85%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 迪迪仔 於 2010/11/26 23:00 發表

做完運動立即飲凍野,好傷身架.

因為運動完左,D血去晒肌肉,
    你跟住飲凍野,即係叫全身抽晒返D血去個胃幫手煲水,
    你咁攬法,仲衰過唔做運動,
    下次唔好啦.

聰聰你係唔係一口氣係咁飲落肚呀, 跑完最好就係去濕下個口唔好飲, 就算飲都係好細淡可濕下個喉嚨, 唔好飲得太急

升級   100%

開心

原帖由 monsterjoe 於 2010-11-27 00:26 發表

聰聰你係唔係一口氣係咁飲落肚呀, 跑完最好就係去濕下個口唔好飲, 就算飲都係好細淡可濕下個喉嚨, 唔好飲得太急。

我記得之前自己係TKO 度跑,都已經有一次係咁
    估唔到今次都係......

睇黎我都係跑完後,唔好咁快急於飲大杯水 lu......

升級   100%

開心

原帖由 齋老味 於 2010-11-26 14:21 發表

我今個星期一至四都有操
        5.7k     17.1k     5.7k     13.3k  希望星期日會發揮得好!!!

當初我都想好似你咁日日操
    無奈自己體形問題
    先至隔日去練跑啫
    諗住都有一日休息,肌肉冇咁易扭傷啫?!

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-11-27 11:39 發表 當初我都想好似你咁日日操無奈自己體形問題先至隔日去練跑啫諗住都有一日休息,肌肉冇咁易扭傷啫?!

有時都要睇進度同體能既, 有D人日日操一課都無問題, 有D人就要隔日操, 慢慢來啦. 肌肉是要休息的, 唔好迫佢, 唔係好易傷

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 阿聰 於 2010-11-27 11:39 發表
    當初我都想好似你咁日日操
    無奈自己體形問題
    先至隔日去練跑啫
    諗住都有一日休息,肌肉冇咁易扭傷啫?!

慢慢來
    我以前 220磅
    家陣體型就好返好多囉
    加油啦

升級   100%

開心

2010年11月29日 (星期一)

今晚去了慈雲山浦崗村道公園,亮哥教我如何"恢復跑"。

他所教我的姿勢及步速,不但令我可以避免肌肉長期疲勞以儘快回復狀態,
    更教曉我以往練跑前所做 warm up 的方法,令我獲益良多。

之後他還教我用他的方法慢跑,雖則今晚我只跑了8個圈 (650m x 8 = 5.2km)
    但跑完之後,肌肉的確沒有之前這麼磞緊,而且自己也出了一身汗,令我疲倦儘消。

他教我在未來兩三日都用這個方法,使我可以迅速回復正常。
    我衷心感謝他的教導,期望在星期三的練跑中能夠繼續用得著,使我能夠在這個星期尾能夠正式回復長課練跑。

講開長課,從我在UNICEF 的半馬經驗所得,自己往往在最後的幾公里,都會出現體力不繼的問題,使我的時間大失預算。

可能只有不斷加長里數,使我可以在體能上能夠更為長氣,以解決這個問題。

升級   0%

該用戶從未簽到

阿聰,好高興今晚和你跑,你給我非常謙虛的感覺,所以和你特別投契,你遇到既,小弟都試過了,那只是經驗談,請你不要介意,跑步是一種享受,消除不適就能盡情享受跑步樂趣,記住多d同其他人一齊跑,一粒孤獨的炭無法燒得暢旺,互相分享(包括成功與失敗),這顆火才可以興旺的。
    唔好收埋自己,和我們一起享受跑吧!

升級   100%

開心

Testing Testing 1 2 3.....

升級   100%

開心

原帖由 烏拉 於 2010-12-2 23:07 發表
    搞店! 頭先有bug. 衝過去就正常返" />" />

哦....唔怪之得頭先好似有問題啦?! 謝謝

升級   100%

開心

2010 126 (星期一)

闊別六年,今晚終於再次重遊城門河上練跑。

我由馬鞍山運動場起步,一直沿著馬鞍山海濱長廊跑到雙橋 à 恒泰路 (過橋) à 石門划艇中心à 明星海鮮舫 à 麗豪酒店 à
    神召會學院 à 獅子山隧道公路 (過橋) à 沙田中央公園 à 沙田運動場 à 香港體育學院 à 沙田馬場 à
    沙田污水處理廠單車徑 (1/3 ) à 雙橋 (過橋) à 恒泰路 (過橋),再沿著馬鞍山海濱長廊跑回馬鞍山運動場。
    全程大約15公里,時間則變成 1:50:45

當我跑到獅子山隧道公路的時候,原先見到離不遠處就是名城樓盤,自己也想盡力跑過去,
    最後因時間不足,加上前面道路太黑而作罷。
    不過若真的可以跑到這裡的話,那麼我真的可以由馬鞍山至大圍也徹底跑完,到時滿足感會好大。

今晚跑城門河,的確平路較多,自己是可以跑得較為輕鬆。
    但我沒有想到,平日夜晚的城門河,都有這麼多人散步,令我練跑時也要走閃右避;
    另外,由於我放工後要較多時間才去到馬鞍山,加上拉筋和緩步跑,
    令我真正想再跑長一點也不可以 (運動場也要收工)
    如果不是有比賽,這樣的時間才起跑,都未必是最好。

看來在沙田練跑,怕且都要選擇星期六 / 公眾假期才會好一點了......

升級   100%

開心

2010年12月11日 (星期六)

今早跟跑友們在將軍澳練跑大圈,
    原本一開始想發力追到他們,
    怎料搞到自己心口劇痛,還突然覺得頭暈,
    結果只有慢跑運動場外圍兩個
    圈後,最終宣佈放棄。

升級   37.45%

奮鬥

大圏約幾多k?
    我都有自己跑過
    約 10.6k 左右

原帖由 阿聰 於 2010-12-11 18:02 發表
    2010年12月11日 (星期六)

今早跟跑友們在將軍澳練跑大圈,
    原本一開始想發力追到他們,
    怎料搞到自己心口劇痛,還突然覺得頭暈,
    結果只有慢跑運動場外圍兩個
    圈後,最終宣佈放棄。

升級   100%

開心

原帖由 齋老味 於 2010-12-12 09:30 發表
    大圏約幾多k?
    我都有自己跑過
    約 10.6k 左右

10K 左右啦
    不過佢好多隧道位,好易走錯方向。

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-12-11 18:02 發表 2010年12月11日 (星期六) 今早跟跑友們在將軍澳練跑大圈,原本一開始想發力追到他們,怎料搞到自己心口劇痛,還突然覺得頭暈,結果只有慢跑運動場外圍兩個圈後,最終宣佈放棄。

有d野唔急得既, 要睇番自己既進度同體能, 未去到果個level, 就唔好夾硬來. 我有時都想跑sub50完成10k, 但當要跑這個速度時, 會令我腳痛, 我就知, 我未夠能力, 只好跑慢一點, 用多兩分鍾, 雖然聽落好似"兩分鐘o者", 但未得就係未得...