香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

各位領跑員來揮揮手

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chengtszhang 於 2010-8-19 08:47 發表
亮哥, 點先可以做領跑員                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        亮哥, 你好,

我都好想幫助視障人士完成馬拉松, 做領跑員有何資格, 可否介紹.

恒恒.

謝謝chengtszhang 師兄對做領跑員既興趣,數日前已回PM給閣下。
各位師兄/師姐,如果想做領跑員,幫助視障人士完成馬拉松,首要條件係----有時間,要和他/她一齊練習,培養默契。
如果住將軍澳區的師兄/師姐,好歡迎加入這行列,因他們主要在將軍澳運動場及附近操練,好多時唔夠義工,班馬都容易d啊! 有興趣來試下既可以每逢星期二及星期四,晚上7時前在坑口港鐵站B出口等。星期六下午會有長課練習,運動員要練2-4小時,義工可以輪流接力的。
有問題可以PM小弟。

+1 0
上一篇︰祝Ning ching, 8月21日生日快樂下一篇︰8月賽事照片精華

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ersing 於 2010-8-21 09:15 發表
領跑員基本條件                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        亮哥,早

請問:如何才能做一位稱職的領跑員?
           需要什麼基本條件?
           本身能力上要達到什麼程度?

ersing師兄早晨!
你的問題好像很難答啊! 小弟還未算係稱職既領跑員呀! 我諗,起碼和他/她們跑時,唔會令佢受傷囉,有時就係未能夠以佢地既立場離諗,好似前個星期六,小弟帶一個視障運動員練長課,在一個地盤出口,地面舖了膠蓋板,突出地面約兩吋,以為沒有甚麼所以沒有提佢又無慢行而過,點之,佢就砰一聲跌了落地上,擦得小腳外側紅了一大片,小弟內心登時好難過及內疚,佢反過來安慰我,所以我還未算係稱職既領跑員囉!
基本條件係跑得囉! 嘻嘻,唔洗話好快,佢地有d快,有d慢,可以同教練講明要快腳定慢腳。
能力上,他們無甚麼要求,只要能照顧其他人,不用人照顧就得,小弟見過有些義工跑了幾個圈就覺頭暈,咁就唔適宜做領跑員喇,因為還要其他人照顧。

希望能解答到閣下既問題,因小弟都係領跑員初哥,如果小弟答唔到,會去問教練的。

升級   0%

該用戶從未簽到

真心佩服亮哥的一顆心意。
待我腳傷痊癒再聯絡你。
有意義的陪練,總比沒意思地跑好得多。

升級   40%

該用戶從未簽到

領跑員的責任

亮哥,你好!

謝謝你的回答!
我曾閱講過一篇,由資深領跑員講述:他自己領跑弱視人士的經驗:
現抽出部份內容,讓各位參巧。
領跑員,她強調必須將心比己,易地而處去想像跑手的身心狀況,沿途還需不斷溝通及鼓勵。
首要避免跑手受傷
Kate
表示,領跑員的跑步能力通常比跑手高三成以上,比賽前一定要熟悉賽道,並建立良好夥伴關係。領跑員首要責任是避免跑手受傷,故入水站前預先提醒收慢腳步,留意人群去向,「試過有盲人跑手一入人群就撞穿頭。」領跑員通常靠一條鮮艷顏色的手繩與跑手聯繫着,「有野講會拉一拉手繩,好似話o依家開始啦,仲有幾耐先上斜、轉彎,呼吸要快定慢」,跑全馬途中必須按時提示跑手進食能量食物,同時要耐心聆聽其感受和想法,更要多加鼓勵。
所以我看過這段文章對話時,感覺當一位領跑員的責任十分重大,亦感覺十分偉大!

亮哥,祝你早日成功!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

真可惜我無時間, 我自己練跑d 時間都好飄忽, 如果係大埔區都好d, 係將軍澳就真係無乜可能喇..

亮哥真係有心有力!! 支持支持! 真希望快d多d 人加入啦!

升級   30.2%

該用戶從未簽到

每一次見到領跑員帶著視障人士時跑, 我都會為他們加油打氣!

升級   90%

該用戶從未簽到

我都好希望可以做領跑員,可惜時間唔容許。。。希望遲D有機會。

升級   0%

該用戶從未簽到

亮哥

係有心有力!!!

好好好好

升級   0%

該用戶從未簽到

有時候我都想做下義工,但又唔知做乜好.....不過做領跑我都有d興趣喎

可惜毅行前都唔會咁易安排到時間,加上自己全馬都未做到sub4,留番出年先諗。

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

" />" /> 亮哥真係善心滿載, 我得閒都好想幫人嫁, 可惜要照顧我家肥囡, 加上腳傷未復完.
    " />" /> 各位有心有力的跑友, 請支持亮哥~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

亮哥~ 如果有視障跑友係大埔區, 可以介紹給我

升級   0%

該用戶從未簽到

值得提倡 !!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ersing 於 2010-8-21 09:15 發表
    領跑員基本條件                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        亮哥,早

請問:如何才能做一位稱職的領跑員?
               需要什麼基本條件?
               本身能力上要達到什麼程度?
    原帖由 ersing 於 2010-8-21 11:26 發表
    領跑員的責任                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        亮哥,你好!

謝謝你的回答!
    我曾閱講過一篇,由資深領跑員講述:他自己領跑弱視人士的經驗:
    現抽出部份內容,讓各位參巧。
    領跑員,她強調必須將心比己,易地而處去想像跑手的身心狀況,沿途還需不斷溝通及鼓勵。
    首要避免跑手受傷
    Kate
    表示,領跑員的跑步能力通常比跑手高三成以上,比賽前一定要熟悉賽道,並建立良好夥伴關係。領跑員首要責任是避免跑手受傷,故入水站前預先提醒收慢腳步,留意人群去向,「試過有盲人跑手一入人群就撞穿頭。」領跑員通常靠一條鮮艷顏色的手繩與跑手聯繫着,「有野講會拉一拉手繩,好似話o依家開始啦,仲有幾耐先上斜、轉彎,呼吸要快定慢」,跑全馬途中必須按時提示跑手進食能量食物,同時要耐心聆聽其感受和想法,更要多加鼓勵。
    所以我看過這段文章對話時,感覺當一位領跑員的責任十分重大,亦感覺十分偉大!

多謝ersing師兄! 謹遵教誨! 小弟一定會盡力做一個稱職既領跑員,唔會辜負大家既期望!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Simon So 於 2010-8-21 10:50 發表
    真心佩服亮哥的一顆心意。
    待我腳傷痊癒再聯絡你。
    有意義的陪練,總比沒意思地跑好得多。

祝才子對腳早日康復! 人最緊要活得有意義!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-8-21 11:31 發表
    真可惜我無時間, 我自己練跑d 時間都好飄忽, 如果係大埔區都好d, 係將軍澳就真係無乜可能喇..

亮哥真係有心有力!! 支持支持! 真希望快d多d 人加入啦!

我們有d運動員係住大埔、上水,傑哥練完可以帶佢地坐車轉車,好似更好喎! Hehe!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chisuet 於 2010-8-21 12:38 發表
    每一次見到領跑員帶著視障人士時跑, 我都會為他們加油打氣!

希望下次如果見到小弟,我要多d加油,特別請閣下叫"視障運動員加油!" 謝謝啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-8-23 14:59 發表
    亮哥~ 如果有視障跑友係大埔區, 可以介紹給我

有一個住沙田既好想多d練長課,佢報左北馬既全馬,這個運動員超認真的,可以的話幫下手和他一齊操下,佢只係希望Sub 4咋,黎緊既星期六約左佢07:30沙田運動場等,然後跑去大埔來回,傑哥有空來嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2010-8-23 11:02 發表
    亮哥

係有心有力!!!

好好好好

謝謝速行兄! 小弟會盡力做到最好的!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2010-8-23 14:00 發表
    請問參與後是否必須每次都出席的﹖可唔可以隔個星期出席呢﹖

最好當然係每次都出席,每次都帶同一個運動員,咁既默契會好d,但係無時間既話,間唔中黎幫手都是極之歡迎,好過有時唔夠義工(領跑員),要d尚有10%視力既運動員自己跑。
    無合約的,可隨時來,隨時唔離。

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-8-25 11:00 發表

有一個住沙田既好想多d練長課,佢報左北馬既全馬,這個運動員超認真的,可以的話幫下手和他一齊操下,佢只係希望Sub 4咋,黎緊既星期六約左佢07:30沙田運動場等,然後跑去大埔來回,傑哥有空來嗎?

今個星期六我該可以到! 到時電聯! 雖然我無時間做領跑員, 都想認識多d 朋友知道多d 自己未接觸過ga 事。

但...........

亮哥........... 你知我啦, 全馬 我 sub 唔到 4 wo, 你地到時唔好跑咁快wo, 我幾個月無長課啦, 沙田運動場來回大埔成 20k 有多, 跑就跑得晒, 但實慢