香港長跑網  - 長跑長友

樓主: allanccl
打印 上一主題 下一主題

各位領跑員來揮揮手

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-8-25 11:00 發表

有一個住沙田既好想多d練長課,佢報左北馬既全馬,這個運動員超認真的,可以的話幫下手和他一齊操下,佢只係希望Sub 4咋,黎緊既星期六約左佢07:30沙田運動場等,然後跑去大埔來回,傑哥有空來嗎?

如果係沙田既話 平日夜晚我都可以同佢操下wo 但我都好耐冇跑長了冇氣冇力但我有心ga

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-8-25 11:37 發表

今個星期六我該可以到! 到時電聯! 雖然我無時間做領跑員, 都想認識多d 朋友知道多d 自己未接觸過ga 事。

但...........

亮哥........... 你知我啦, 全馬 我 sub 唔到 4 wo, 你地到時唔好跑咁快wo, 我幾個月 ...

唔緊要啦! 一齊黎跑下,不過這個運動員好想sub4,所以小弟打算今次同佢練5':30"/K既pacing,閣下可以跑住睇下,如果到時嫌我地慢,你可以自己跑,反正你可以跑番屋企,係咪?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hkyen 於 2010-8-25 12:03 發表

如果係沙田既話 平日夜晚我都可以同佢操下wo 但我都好耐冇跑長了冇氣冇力但我有心ga

多謝阿yen,呢個運動員好長氣的,要練長課,所以遲d搵d想練跑短程10K果d先再搵你吧! 謝謝啊!

升級   68.6%

該用戶從未簽到

亮哥, check PM pls

升級   100%

該用戶從未簽到

亮哥..衷心佩服你.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-8-25 12:10 發表

唔緊要啦! 一齊黎跑下,不過這個運動員好想sub4,所以小弟打算今次同佢練5':30"/K既pacing,閣下可以跑住睇下,如果到時嫌我地慢,你可以自己跑,反正你可以跑番屋企,係咪?

我睇錯日曆, 以為今個星期六係 4 Sep , 原來今個星期六又唔得閒

我要到 4 Sep 先得喇, 下星期六再打俾你

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-8-25 13:19 發表

我睇錯日曆, 以為今個星期六係 4 Sep , 原來今個星期六又唔得閒

我要到 4 Sep 先得喇, 下星期六再打俾你

無問題,有心唔怕遲,那只是其中一課長課而矣。是小弟也是該運動員的長課,可能小弟得益多d,HeHe!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 街坊鄭 於 2010-8-25 12:23 發表
亮哥..衷心佩服你.

謝謝街坊! 當襯有時間、有心及有力時做自己想做既事,這是我的醫生教我的,佢話唔好諗人有幾長命,最緊要諗:假如只有一個月或者一個星期命,有乜野無做過你會覺得遺憾的,咁就做先囉,又活長左,再做其次個囉! 只要活得有意義、開心,咁就得架啦! 唔好理人點講,對得住良心既事,人地話你傻果個先係傻! 佢講好多我都聽唔明既佛偈,服左佢(我的政府醫生)!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-8-26 00:12 發表

無問題,有心唔怕遲,那只是其中一課長課而矣。是小弟也是該運動員的長課,可能小弟得益多d,HeHe!

亮哥你知我一向扭扭擰擰, 唔好怪我~

安排到聽日 7:30am 到沙田運動場, 聽日見~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-8-27 13:19 發表

亮哥你知我一向扭扭擰擰, 唔好怪我~

安排到聽日 7:30am 到沙田運動場, 聽日見~~

OK!  C U tomorrow!

升級   0%

該用戶從未簽到

同競爭跑長課,沙田運動場至大埔來回

第一次同"競爭"在非訓練場地跑,早上"競爭"去錯源禾路體育館等,好彩小弟響沙田火車站落車後沿馬路行搵他,如果唔係有排等,多得有Kito807、tomcat及怒怒師姐來打氣陪跑!不過佢地帶左我地出左單車徑就唔見左,我地keep住5':30"/K既均速去跑,有點吃力,原來是帶水多了,我帶了0.75L水加0.66L水特,另外加上怒怒姐的0.75L自制水特,太重了,中途大約跑了5K後想丟掉,但見有泡的,並不是清水,後來決定將自己的0.75L水倒掉來減重,這是一個極錯的決定! 跑到大埔回頭後見到怒怒姐還給她,但自己無水飲,到雙橋後過橋,送運動員到馬鞍山中心搭專線小巴後想慢jog回沙田運動場,點之過雙橋後不久,發覺身體好熱但係無汗出,所以唔敢再跑,行回沙田運動場沖涼,回到沙田運動場見番Kito807及tomcat師兄,sorry傑哥,點錯你走錯路,應該是向前行然後左轉,講左右轉,真係左右不分,下次唔敢啦! Sorry呀!
跑緊果時有個師兄給我們打氣,好似叫Stephen,多謝啊! 你的打氣給我們不少動力啊! 謝謝!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

亮哥, 你好.

其實我之前都有帶視障人士跑,
    不過, 嗰陣主要係喺石硤尾上面配水庫練習.

我係跟 [健康跑步社] 有哥, Kitty 佢哋一齊架.
    我估你帶嘅, 都係嗰批視障跑手. (?!)

我覺得, 只要有練習, 其實好易上手,
    而且唔需要擔心自己跑得快定慢,
    因為到時教練或負責人會安排到個適當跑速俾大家.

可惜我返工時間多咗又住得遠, 所以都好耐冇去嘞.   

升級   0%

該用戶從未簽到

亮哥:

請收PM,謝謝。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2010-9-11 13:16 發表
    亮哥, 你好.

其實我之前都有帶視障人士跑,
    不過, 嗰陣主要係喺石硤尾上面配水庫練習.

我係跟 [健康跑步社] 有哥, Kitty 佢哋一齊架.
    我估你帶嘅, 都係嗰批視障跑手. (?!)

...

得得地師兄,係呀,就係佢地啦,小弟剛去做義工時係喺石硤尾上面配水庫公園練習既,但係條緩跑徑有五條不鏽鋼柱,令到d運動員好易受傷,加上無沖涼及locker設施,所以教練林sir改了去將軍澳練習了,石硤尾上面配水庫公園那五條柱經多番交舌,搵埋深水步議員出面,終於半個月前獲通知已拆除。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2010-9-14 09:28 發表
    亮哥:

請收PM,謝謝。

已覆PM,保持聯絡! 多謝幫忙!

升級   0%

該用戶從未簽到

亮哥:

雖然昨晚未有機會領跑,但亦有得著。

時間許可,小弟明天會自行報到。

再次謝過師兄。

升級   100%

• 簽到天數: 11 天

當領跑員不是一件易事.

2010年10月1日國慶10k賽, 我賞試跟隨 亮哥 與他同跑的人士跑, 但過了約4k, 我已不能跟隨他們,

我覺得當一位合資格的領跑員的體能真是很好才可,

我還須多加練習.

恒恒

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chengtszhang 於 2010-10-5 09:04 發表
    2010年10月1日國慶10k賽, 我賞試跟隨 亮哥 與他同跑的人士跑, 但過了約4k, 我已不能跟隨他們,

我覺得當一位合資格的領跑員的體能真是很好才可,

我還須多加練習.

恒恒

師兄見笑了! 經過這賽事,小弟才知這視障運動員是這麼強的,平時他很謙的,當日開跑後我問他上年這賽道跑多久,原來只需45分鐘,這次給我帶慢了4分鐘(主要係開頭幾K給人阻住,跑得好慢,帶著他又唔識扒頭),回來後他還連聲多謝小弟,真令人汗顏! 小弟也須多加練習啊!

升級   100%

• 簽到天數: 11 天

常領跑員.

原帖由 allanccl 於 2010-10-5 09:55 發表 師兄見笑了! 經過這賽事,小弟才知這視障運動員是這麼強的,平時他很謙的,當日開跑後我問他上年這賽道跑多久,原來只需45分鐘,這次給我帶慢了4分鐘(主要係開頭幾K給人阻住,跑得好慢,帶著他又唔識扒頭),回來後 ...

亮兄, 你真謙

我記得我向你提過我想幫助視障人士完成馬拉松賽事, 但我現在才知, 我反而要加強自己的体能, 才能成為一位合格的領跑員.

亮兄, 請問, 我約4小時至4小時30分完成馬拉松, 我可否當一位領跑員.

恒恒

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chengtszhang 於 2010-10-6 00:19 發表

亮兄, 你真謙

我記得我向你提過我想幫助視障人士完成馬拉松賽事, 但我現在才知, 我反而要加強自己的体能, 才能成為一位合格的領跑員.

亮兄, 請問, 我約4小時至4小時30分完成馬拉松, 我可否當一位領跑員 ...

閣下的問題,我問過教練啦,佢既回答好簡單:任何人,有心就可以做領跑員架啦!
    小弟以前都係一樣咁諗,要練到幾強幾強先去帶人,去到之後還揀這個揀那個運動員,自以為強,十月一日體會到,真係強中自有強中手! 現在小弟反而想帶一些慢,又未跑過全馬的,完成佢想跑全馬既心願。昨晚帶一個以為是慢腳的運動員,以6.5分/K速度跑左個半鐘,佢氣都無喘,話呢排訓唔著,驚北京半馬2.5小時跑唔晒,我同佢計過150分鐘,無問題應該有時間剩,佢好開心,佢地好單純的,越來越喜歡同佢地跑!
    真係唔洗理咁多,佢地有快有慢,練跑過幾次後,教練就會分配適當既運動員給閣下。 小弟無閣下跑得咁快架! 舊年渣馬小弟4:3X,黎啦! 果度d領跑義工個個都好有愛心的,同佢地相處好開心。