香港長跑網  - 長跑長友

外地跑步好幫手-能下載離線地圖的GPS Apps(Motion X GPS for Iphone)含簡單教學

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

坊間的GPS軟件都能顯示身處的位置及地圖,然而往往需要連接網絡才能顯示,Motion X GPS (http://gps.motionx.com/iphone/)這個軟件提供了下載離線地圖的功能,使大家就算在外地沒有連接網絡時,都能顯示出所在地的地圖。
    我整O左個教學,歡迎大家下載

升級   98.9%

該用戶從未簽到

Thanks, Kenny師兄,咁咪要轉用"唉瘋"囉

升級   0%

開心

升級   17%

奮鬥
  • 簽到天數: 15 天

唔該曬,本地同外地跑都好有用

升級   0%

開心

O岩用就好!

原帖由 orgafish 於 2012-3-12 14:58 發表
    唔該曬,本地同外地跑都好有用

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 kennysze 於 2012-3-10 22:15 發表
    坊間的GPS軟件都能顯示身處的位置及地圖,然而往往需要連接網絡才能顯示,Motion X GPS (http://gps.motionx.com/iphone/)這個軟件提供了下載離線地圖的功能,使大家就算在外地沒有連接網絡時,都能顯示出所在地的地 ...

好詳細教學,謝謝!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 kennysze 於 10-3-2012 22:37 發表
    我未用過Android機,I Phone 幾好用丫! 快D轉會啦! 哈哈!
    Android機係咪唔用得架?有冇D啱Android機用類似既Apps呀?

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2012-3-16 08:25 發表
    Android機係咪唔用得架?有冇D啱Android機用類似既Apps呀?

CatCat師姐,我搵到呢個,不過我無Andriod,所以試唔到,唔知有無人自願做白老鼠試試呢??

http://www.android-hk.com/news/google-maps-5-7-offline-map/

或者kenny師兄幫手望望呢個用唔用得

升級   0%

開心

原帖由 Gunners 於 16-3-2012 16:55 發表

CatCat師姐,我搵到呢個,不過我無Andriod,所以試唔到,唔知有無人自願做白老鼠試試呢??

http://www.android-hk.com/news/google-maps-5-7-offline-map/

多謝Gunners ching分享,期待測試結果。

升級   2.55%

該用戶從未簽到

施SIR, 真係好慢, 我點選17做放大解像度, 但下了八小時也未完! 想死!~~~

升級   0%

開心

Cat師姐,唔好意思,我無用過Andriod,所以無相關的Apps介紹!
    Perre師兄,乜你要17咁鬼大,其實一般路段15好足夠,除非你想睇衛星圖! 係好鬼慢的,我通常臨訓就下載,第二朝都未得就停O左佢,留番第二晚再下載!

升級   2.55%

該用戶從未簽到

原帖由 kennysze 於 2012-3-19 20:35 發表
    Cat師姐,唔好意思,我無用過Andriod,所以無相關的Apps介紹!
    Perre師兄,乜你要17咁鬼大,其實一般路段15好足夠,除非你想睇衛星圖! 係好鬼慢的,我通常臨訓就下載,第二朝都未得就停O左佢,留番第二晚再下載!

我諗住17都係126MB,如果去晒18就要1200MB,咁我諗住16同17唔差好多,咪17囉,點知今朝九點下載到而家十點都未完!

唔知iPad用唔用到offline架呢?如果可以就好囉∼∼∼∼去冒險時可以當地圖用!

升級   0%

開心

你部IPAD如果係3G版就可以先下載,再offline 用呀! 有隻motion x GPS HD http://gps.motionx.com/ipad/overview/

原帖由 perre 於 2012-3-19 22:27 發表

我諗住17都係126MB,如果去晒18就要1200MB,咁我諗住16同17唔差好多,咪17囉,點知今朝九點下載到而家十點都未完!

唔知iPad用唔用到offline架呢?如果可以就好囉∼∼∼∼去冒險時可以當地圖用!" />" />

升級   17%

奮鬥

原帖由 Gunners 於 2012-3-16 16:55 發表

啱啱 download 落 android 機試過,外地地圖真係download 到,不過唔知offline用唔用到?

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 orgafish 於 2012-3-19 23:52 發表

啱啱 download 落 android 機試過,外地地圖真係download 到,不過唔知offline用唔用到?

師兄,你試吓download個屋企附近ge,然後到外面試試,睇吓offline開唔開到,同埋用gps可唔可以顯示你ge位置

升級   0%

開心

原帖由 orgafish 於 19-3-2012 23:52 發表

多謝orgafish ching測試

升級   17%

奮鬥

原帖由 Gunners 於 2012-3-20 00:02 發表

師兄,你試吓download個屋企附近ge,然後到外面試試,睇吓offline開唔開到,同埋用gps可唔可以顯示你ge位置

off line 試過開到,有機會再試埋用 GPS

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 orgafish 於 2012-3-20 21:14 發表

off line 試過開到,有機會再試埋用 GPS

唔該晒經理師兄

升級   17%

奮鬥

今朝啱啱試過,offline 用 GPS 可以顯示自己既位置,但係好似 search 唔到地方;online 就 search 到地方。

kennysze ching, 唔好意思用左你個場講 android,不過大家都係研究離線地圖,希望你唔好介意

升級   0%

開心

原帖由 orgafish 於 21-3-2012 08:36 發表
    今朝啱啱試過,offline 用 GPS 可以顯示自己既位置,但係好似 search 唔到地方;online 就 search 到地方。

kennysze ching, 唔好意思用左你個場講 android,不過大家都係研究離線地圖,希望你唔好介 ...
    咁係咪即係用唔到呀?