香港長跑網  - 長跑長友

Samsung Galaxy SII 開啟流動數據耗電問題

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

小妹最近換了部 Samsung Galaxy SII 手機,起初因舊合約未完,未有數據服務,手機操作正常。最近可以上網之後,耗電量竟然大增8倍,同樣是開著手機stand by,一晚8小時電量消耗了4%,但開啟流動數據之後,也只是stand by 1小時就用了4%,手機在一晚時間之內,由35%電量到早上已自動關機。請問是否不正常呢?

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2012-3-13 17:27 發表
    小妹最近換了部 Samsung Galaxy SII 手機,起初因舊合約未完,未有數據服務,手機操作正常。最近可以上網之後,耗電量竟然大增8倍,同樣是開著手機stand by,一晚8小時電量消耗了4%,但開啟流動數據之後,也只是stan ...

cat 師姐,一般用電最多的就是screen,你可以上market搵一個software叫正點工具箱,佢可以幫你keep check話你知電都用到那裡去了

升級   0%

開心

原帖由 Rhys 於 13-3-2012 18:24 發表

cat 師姐,一般用電最多的就是screen,你可以上market搵一個software叫正點工具箱,佢可以幫你keep check話你知電都用到那裡去了
    Rhys師兄,我都知screen用電最多,不過我之前的測試是在沒有開著screen的情況做的,我只是開著手機,跟住就瞓喇,係完全無用到既情況下都1小時4%電,咁計法一天24小時咪要用96%電,仲要係24小時都唔用部手機,唔開著個screen先得喎。我今朝用部手機上咗半小時網,用咗10%電,咁又係咪正常呢?

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2012-3-14 08:18 發表
    Rhys師兄,我都知screen用電最多,不過我之前的測試是在沒有開著screen的情況做的,我只是開著手機,跟住就瞓喇,係完全無用到既情況下都1小時4%電,咁計法一天24小時咪要用96%電,仲要係24小時都唔用部手機, ...

等我試下先

升級   0%

開心

原帖由 Rhys 於 14-3-2012 08:51 發表 等我試下先
    師兄我既問題解咗喇,原來係我下載咗LINE同Viber,由其是Viber好食電架。依家uninstall咗,攪掂晒喇。

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2012-3-23 22:50 發表
    師兄我既問題解咗喇,原來係我下載咗LINE同Viber,由其是Viber好食電架。依家uninstall咗,攪掂晒喇。

cat ctse係點check到架?我都覺得我d電去得好快,由其我上緊網。。

升級   0%

開心

原帖由 Rhys 於 24-3-2012 08:28 發表

cat ctse係點check到架?我都覺得我d電去得好快,由其我上緊網。。
    我uninstall咗,跟住試吓開咗流動數據,然後瞓到第朝8個鐘都係用咗8%電咋,不過上緊網就20幾分鐘都用10%電喇,唔知你係咪都係咁呢?

升級   50.45%

開心
  • 簽到天數: 4 天

Cat ctse,不知道你部S2是不是行andriod4.0,我部機昨晚upgrade上4.0便走電走得好快,連不開數據都有此情況出現。

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2012-3-24 14:01 發表
    我uninstall咗,跟住試吓開咗流動數據,然後瞓到第朝8個鐘都係用咗8%電咋,不過上緊網就20幾分鐘都用10%電喇,唔知你係咪都係咁呢?

差唔多,即係正常,哈哈

升級   0%

開心

原帖由 merino 於 24-3-2012 16:12 發表
    Cat ctse,不知道你部S2是不是行andriod4.0,我部機昨晚upgrade上4.0便走電走得好快,連不開數據都有此情況出現。
    我都唔知佢係行乜架,不過我買咗返黎兩個月左右,未upgrade過喎。

升級   50.45%

開心
  • 簽到天數: 4 天

回復 10# 的帖子

因為新買的機已是ANDROID 4.0,你可以去設定-->關於手機--> ANDROID版本睇下。

升級   0%

開心

原帖由 merino 於 26-3-2012 22:30 發表
    因為新買的機已是ANDROID 4.0,你可以去設定-->關於手機--> ANDROID版本睇下。
    merino師姐,我在關於手機裏面搵唔到Android版本喎。