香港長跑網  - 長跑長友

2014.03.23 AXA 安盛香港街馬10公里@九龍東2014

升級   45.1%

奮鬥
  • 簽到天數: 141 天

賽事日期: 2014年3月23日(星期日)
    截止報名日期: 2014年2月10日
    起跑時間:上午8:30分
    名額:5,000(名額有限,先到先得。)        
    報名日期: 2014年1月10日 至 2014年2月10日
    參賽資格:凡(於2014年3月23日)年滿16歲均可參賽。
    賽道:全程十公里,起點及終點設於啓德郵輪碼頭,途經觀塘海濱長廊、觀塘工貿區及九龍灣住宅區            
    比賽時限:2小時     
    報名費:
    A. 個人: (基本報名費) 港元480         (優先報名) 港元280          (額滿即止)
    B. 團隊: (基本報名費) 港元1,980      (優先報名) 港元1,080       (額滿即止)
    組別:
    A.個人(男子 / 女子)    -  少年組 (生於1995-1998)-  青年組 (生於1980-1994)-  壯年組 (生於1970-1979) -  先進組 (生於1969或以前)            
    B.團隊-  每隊必須由4位成員組成-  不分性別或年齡組別-  所有隊員必須跑畢全程,方可獲得排名及競逐各團隊獎項-  鼓勵全隊共同進退,一起衝線-  成績以隊中最後一名成員衝過終點的時間為準  
    證書:大會將以電郵方式寄發賽事證書給予所有於賽事指定時限內完成賽事之參賽者  。
    完成獎牌:所有於賽事指定時限內完成比賽之參賽者可於衝過終點一刻獲頒完成獎牌一枚     
    紀念品:各參賽者可獲大會T-恤及紀念品等乙份。
    「香港街馬嘉年華」入場券:每名參賽者可獲最多3張免費入場券。(參賽者只須憑號碼布即可入場)
    交通配套:  
    -  大會鼓勵參與者多步行,既可熟習賽道,又可作賽前熱身。      
    -  由牛頭角港鐵站步行約25分鐘,即可到達啓德郵輪碼頭。
    -  免費接駁巴士 (油塘港鐵站 <-> 啓德郵輪碼頭)跑手可選用接駁巴士於油塘港鐵站前往啓德郵輪碼頭。 (須按報名時選定的上車時間(06:00-07:20)憑券上車。)
    -  大會另安排循環線接駁巴士於08:45 – 13:00服務,接載觀眾及「香港街馬嘉年華」參加者。

*** 參賽者於填寫報名表前,請小心閱讀大會規條。***

http://www.sportsoho.com/pg/match/read/3645279/axa-102014

(版主saki: 標題及內文格式曾稍作修改)

升級   3.35%

開心
  • 簽到天數: 2 天

ok 就唔講報名費, 我個人覺得搞得很不錯, 跑道有新鮮感, 經常沿路很多啦啦隊, 音樂鼓手助興,  廣場有DJ打碟, 很多記者攝記, 起步前及終點氣氛很好, 係九龍灣時路面較窄, 但我諗這也是"街馬"特色吧.

整體來說很不錯, 下年再搞我會再參加的

Like: 5.0
    Like: 5
    可惜!不會再攪了。  詳情 回覆 發表於 2014-3-23 16:29
    我都同意..只講今日比賽氣氛,過程同賽後補給都幾好.. 沿途好多啦啦隊.. 如果下年去下西九或者其他地方都不錯既選擇..  詳情 回覆 發表於 2014-3-23 15:00
    同意!!  發表於 2014-3-23 13:14

升級   28.35%

開心
  • 簽到天數: 23 天

Yeah,就係考慮緊玩呢個!  發表於 2014-1-17 21:28
    有興趣  發表於 2014-1-15 23:48
    HKMP  發表於 2014-1-15 14:45
    而且呢場出名好多!  發表於 2014-1-15 14:40

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 33 天

跑網 You Can Shine,費用全免。
    Mill 姐, LuLu 姐,running sue,個個星期帶幾十個人練跑,免費。
    跑網 2014 網衫,免費。
    醫生網友,義診。

我講緊乜?係心呀!跑步係用個心去跑,用個心去感動其他人。

唔係求其搵幾個師弟師妹跑下街就話自己推動長跑運動,搞場大龍鳳為乜心照。

呢排個市有起色,返去搵食啦!

Yes, 心!  發表於 2014-1-19 15:03

升級   61.15%

鬱悶
  • 簽到天數: 149 天

nacorner90 發表於 2014-1-17 15:45
    如果佢地好似倫敦馬拉松可以全數捐俾自己指定受助機構,  我就會支持,  扣除開支,  攪咁多同跑步無關的事,   ...

師兄,我也很勞氣。最勞氣的,何止假大空與不盡不實。我最傷心的是汚染了,在香港正在茁壯成長的長跑運動。
    長跑是老實的,跑到幾遠,跑了幾耐,童叟無欺,不容假大空。
    愛跑者,兄弟爬山,各自修行,又互相尊重。對方跑出什麼模樣,都不會指指點點,反而勉勵一番。(外地跑手,可能都是一樣,但不清楚。不想學,有人未參加過本土賽,可以亂作批評。)各各賽事也類似,大家各有各做,甚少眨低別人,抬高自己。
    愛跑作家村上春樹有句話,大意是:「愛跑者,只要一雙鞋與馬馬虎虎的路,就跑了。」⋯大師,佩服。主辦者,你明白嗎?愛跑者關心的,是跑得動嗎?跑得安全嗎?跑得健康嗎?長跑長有嗎?」打氣者,嘉年華,只是錦上添花。如果這些是必要的,哪會有人默默練習,花在練習的時間比比賽多很多。可惜你本末倒置,使未愛跑或未理解跑步的人誤會我們,比賽的成功,要在乎別人的支持,沖淡了自我的意志和決心。並不是說打氣有問題,但請不要放錯重點。
    使未成熟的跑者,走進歪心的路。如果是慈愛的人,忍心嗎?

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 33 天

再問,跑街要咩經費?

跑完每人一支可樂定係飲茶?領跑員津貼?出糧比基金員工?

以前Mill姐個個星期帶二三十人跑,有咩經費?

跑網區區都有定期練跑,未聽過要經費。

人在做,天在看;熱愛跑步唔代表無腦!

大龍鳳經費隨時超支! (5000 * $280 =$1,400,00)  詳情 回覆 發表於 2014-1-20 17:33

升級   5.26%

該用戶從未簽到

多謝各位跑手的熱烈討論 ! 讓我們可以向各位解釋清楚這個比賽 !   
    有關慈善團體之疑問:  

RunOurCity Foundation Limited現處於成為稅務條例第八十八條註冊之慈善團體的申請程序當中。因為「全城街馬」(RunOurCity)是「香港社會創投基金」(SVhk)旗下創新投資項目,因此,所有捐款將由「香港社會創投慈善基金會有限公司」代收。    「AXA安盛香港街馬10公里@九龍東2014」的活動收益扣除開支後,將全數經由「香港社會創投慈善基金會有限公司」撥捐九龍東社區的慈善機構(包括:香港學生 輔助會 (Hong Kong Student Aid Society)、基督教家庭服務中心 (Christian Family Service Centre)、循道衛理觀塘社會服務處 (KwunTong Methodist Social Service))及RunOurCity Foundation Limited用作支持已於2013年9月30日開始試行的青年街跑計劃。   

有關賠償及醫生証明之疑問:  

「3. 我/我們同意賠償或補償主辦機構、場地贊助機構及其他贊助商或其他支持機構任何因我/我們參賽或針對我/我們參賽的額外開支或成本。我/我們謹證明身體狀況 良好,具備參加是此賽事所需的體能要求,且並未經由執業醫生確認本人之體能不適合參加此賽事。」  

條文3前半部是指參賽者於參賽期間因蓄意破壞所致的額外開支或成本,我們會於網頁再次釐清條文的內容。條文3後半部是我們將採取信任制度,參賽者需自行決定其身體 狀況是否適合參加此賽事。   

有關私隱之疑問:  

AXA安盛是「AXA安盛香港街馬10公里@九龍東2014」的冠名贊助商,不會通過此活動收集任何個人資料。  主辨單位「全城街馬」及運動版圖 ( 即活動報名系統營辦者) 將收集閣下的個人資料作識別身份之用途。 因應活動報名系統營辦者的既定要求,凡任何參加者使用運 動版圖之網上報名系統,必須預先登記成為其會員,方可使用網上報名系統。如果閣下在注冊成為會員時,選擇不「訂閱運動版圖推廣資訊」,主辨單位「全城街馬」及運動 版圖將不會使用或提供有關個人資料予第三方作推廣用途。

Unlike: 5.0
    Unlike: 5
    教20個人收咁多錢, 你估你係星級教練呀, 定係每個學員倖一萬蚊買跑鞋呀 我自己有時都係穿白飯魚咋  發表於 2014-1-18 22:02

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

恭喜各奪獎會員。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

都市日報        2014-03-19

「街馬」多 fun        

很遺憾這個星期在觀塘搞的「全城街馬」參加不了,只能眼睜睜看着五千個幸運跑友在人氣十足的觀塘街道接受歡呼聲、笑聲、甚或是噓聲的洗禮。

不是專業跑手,倒算是資深市民跑手,參加過不少本地長跑賽事:天水圍10k,西貢大網仔的15k挑戰賽,大美督半馬拉松,當然還有三橋三隧渣馬。這些賽事有一個共同的特點或缺點,都在人迹罕至的地方跑,除了身水身汗,氣喘如牛(少數精英例外)的跑手外,基本上沒有別人,沒有打氣的家人、路人或觀眾。大家就像苦行僧那樣努力跑完全程,拿回行李,再靜悄悄的回家,不帶半點感情或興奮。

可長跑不必像苦行,賽事完全可以充滿趣味fun味的,只要加點創意,少點清規戒律就好了。最近到挪威 Tromso 跑「極光半馬」,開賽前幾百人在營火旁邊一起跟着強勁音樂做熱身拉筋,果真能頂着零度下的寒意,令人未開跑就充滿力量,即使地面間有滑冰也能做出好時間。

日本的馬拉松及長跑賽就不用說了。單是穿梭古城京都街頭已難能可貴,沿街站滿打氣人群的熱鬧情況更教人精神百倍,忘卻疲累。大會及沿途民眾端出來的食物之多及豐富更教人暖在心頭,飽在肚腹,真是「跑道的盛筵」。

星期天在觀塘的「全城街馬」能走出荒野,奔向鬧巿是個好開始。至少少點苦行味,添了點人氣,家人朋友打氣也容易得多,熱情得多。真可惜,報名太遲。希望在下次吧!

盧峯(逢周一至周四見報)

任蘋果日報主筆十多年,寫下幾百萬字評論,跑過十次馬拉松,最愛Bowmore18年威士忌,愛聽「任我行」。

升級   48.75%

該用戶從未簽到

Like 呢個賽事.  條路線好challenging-------窄巷困戦!

升級   84.85%

奮鬥

Silverlau 發表於 2014-3-23 13:06
    ok 就唔講報名費, 我個人覺得搞得很不錯, 跑道有新鮮感, 經常沿路很多啦啦隊, 音樂鼓手助興,  廣場有DJ打碟 ...

我都同意..只講今日比賽氣氛,過程同賽後補給都幾好..
    沿途好多啦啦隊..
    如果下年去下西九或者其他地方都不錯既選擇..
    不過里數牌我好似唔係每K都見到有@@

升級   28.6%

奮鬥

Wow... 報名費 $480

有個優先報名費$280,唔知係咪即係早報名就$280  詳情 回覆 發表於 2014-1-9 22:05

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

超貴喎,又不是做善事

升級   45.1%

奮鬥

tpcwong 發表於 2014-1-9 21:54
    Wow... 報名費 $480

有個優先報名費$280,唔知係咪即係早報名就$280

升級   37%

奮鬥
  • 簽到天數: 11 天

會唔會真係貴左啲....係平時嘅兩三倍價錢....

升級   45.1%

奮鬥

唔係好明佢優先報名費嘅意思,如果係早報名就$280嘅話都ok嘅

升級   35.1%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

我估報名費要咁貴,係因為報名費其中一部分係參加者嘅保險費 - 話哂個比賽係由保險公司贊助,無可能唔提供保險俾參加者嫁! XD

升級   0%

該用戶從未簽到

接受5000參賽者,是否會在九龍灣、觀塘封路呢?

即便是$280也很貴啊!(可樂健樂跑也有嘉年華才百多元)

升級   45.1%

奮鬥

連證書都只會email過嚟,又好似求其咗啲

升級   54.8%

開心
  • 簽到天數: 20 天

早報$280都係貴。

升級   45.1%

奮鬥

我諗點都會有部份地方要封路

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 178 天

有長跑網會員優惠嗎?

類似某跑會:
    <quote>
    比賽於明天 (1月10日)開始接受報名,本跑會優惠價!

10人同行:$250 (每位)50人同行:$230(每位)...
    </quote>

升級   100%

奮鬥

價錢同渣馬10k有得揮!

正價直頭貴過渣馬  詳情 回覆 發表於 2014-1-9 23:19

升級   54.8%

開心
  • 簽到天數: 20 天

tth777 發表於 2014-1-9 23:12
    價錢同渣馬10k有得揮!

正價直頭貴過渣馬

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 67 天

$480 憑甚麼, 我寧願去踢嘜 !

食咗佢好過。平時長課都唔止10K啦。  詳情 回覆 發表於 2014-1-10 14:20

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 31 天

太貴了......渣馬不過300元

升級   63.6%

開心

太貴了
    $150都有可能會玩

升級   89.25%

該用戶從未簽到

Many other race on 3/23, skip !

升級   61.15%

鬱悶

呢個就係鋪咗好耐,用踩渣馬去抬高自己的10K賽嘛。唉,只好講一聲,做好自己先啦!渣馬報名費,都係$300炸,有實體証書,又有紀念品,跑全馬仲抵,玩足成朝,又有獎牌。佢咁攪係唔係想,反證,渣打其實很不錯。我贊成多攪賽事,但不想啲人靠對別人指指點點去成就自己。
    長跑的精神是做好自己呀!
    呢條賽道有新鮮感的,如果啲報名費有慈善用途,也可考慮的。

升級   4.67%

該用戶從未簽到

超貴唔玩