香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

三項鐵人裝備區

升級   84.4%

該用戶從未簽到

我見到係長跑網呢到,有跑步裝備區, 咁玩鐵人既,除左跑,仲有游水,同踩車

跑步可能有專比方便鐵人比賽用的鞋, 游水可能有唔同的工具幫助訓練,單車就更加復雜, 大排野要買

鐵人比賽時著的衫又有好多款

咁其實有無可能係長跑網整番個鐵人裝備區呢?
+1 0
上一篇︰大家好呀~元朗新手報到下一篇︰跑後應如何護理雙腳?

升級   41.95%

該用戶從未簽到

因為本網以長跑為主,跑友數量很多,開設「跑步裝備區」,方便了一眾跑友解決裝備上的問題,而「跑步裝備區」亦有一定的人流及發帖量。三項鐵人在本網仍是新的標題,現在的瀏覽人次還不算多,暫不足以支持開設「三項鐵人裝備區」,敬請見諒。假以時日,若三項鐵人參與者與日俱增,閣下可再向版管提出意見,或許,其時版管會詳加考慮。暫時的折衷方法,可在本版開新帖子,註明(裝備討論--游泳)等等,讓網友們討論吧!

升級   0%

該用戶從未簽到

明白,支持!

升級   78%

該用戶從未簽到

煩緊買架,鋁好定carbon好,因carbon貴成倍有多

升級   52.3%

該用戶從未簽到

我計過一般鋁架同carbon大約只有一磅既分別
好既鋁架(~5k)衝刺力較強, carbon比較柔, 長途或上山會有利

不如你講下心目有咩選擇, 大約budget幾多?

升級   78%

該用戶從未簽到

cervelo S1 or S2

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-5-30 21:11 發表
cervelo S1 or S2

Cervelo車架真係幾貴,S1呢個價已可以買到carbon架,S2就更貴啦
反正都要使咁多錢,用鋁架會甘心嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-5-30 20:58 發表

我計過一般鋁架同carbon大約只有一磅既分別
好既鋁架(~5k)衝刺力較強, carbon比較柔, 長途或上山會有利

不如你講下心目有咩選擇, 大約budget幾多?

嘩....真係大有學問,我自己都唔知買乜好了

升級   21.55%

該用戶從未簽到

我玩開水陸, 想入單車........
cervelo 好定cannondale 好?....如果budget under $10000
只用作完成比賽, 又吾洗點換野.....

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-2 15:57 發表
我玩開水陸, 想入單車........
cervelo 好定cannondale 好?....如果budget under $10000
只用作完成比賽, 又吾洗點換野.....

cervelo 入門S1淨架$8800,cannondale CAAD 9 全車一萬有找

升級   21.55%

該用戶從未簽到

cannondale CAAD 9 有好多款, 邊款合3鐵用呢?
物年份比較好用?
7月去買, 所以好趕

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-3 09:29 發表
cannondale CAAD 9 有好多款, 邊款合3鐵用呢?
物年份比較好用?
7月去買, 所以好趕

你之前話只作完成比賽用, 那不必買到咁貴吧! 一千幾百既車都無問題呢
budget有10k, 好睇你個人喜好
要實際, 買架Merida
買Cannodale, 件方件就會調低一點檔次, 換來一個靓仔及剛性好一點的車架
CAAD9的5, 6, 7, 車架應該無咩分別, 唔同既係件既級數, 即是三款都合適, 睇餸食飯

升級   3.16%

該用戶從未簽到

其實你地覺得Merida好d定Giant好d嫁?

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 jason_cheng 於 2009-6-3 23:11 發表

ching
好難敢去用牌子比較,因每間廠都有不同型號,車架都有分用途,又有分材料.要看你的要求同budget,重有車手的技術水平.人地口岩未必口岩你.最好試過,好去同踩得舒服.如未
試不如你去單車鋪看下呢兩個牌子你喜歡邊個型號的價錢同配咩件等用過的師兄比點意見.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-6-3 13:15 發表

你之前話只作完成比賽用, 那不必買到咁貴吧! 一千幾百既車都無問題呢
budget有10k, 好睇你個人喜好
要實際, 買架Merida
買Cannodale, 件方件就會調低一點檔次, 換來一個靓仔及剛性好一點的車架
CAAD9的 ...

我本身吾識單車, 但有6年用單車黎代步經驗. 見多人用cannondale 咪想整ga lor, 希望吾駛upgarde 都可以長玩ma.
水陸分0賽通常在8-10位, 所以3鐵都想keep 倒8-10 左位, 吾想因單車太差而影響名次. 我本身玩長跑同山賽多, 夏天就玩水陸.
caad9 5比6差成2千, 有物重要分別呢? 紅字白底好似幾型, 請問師兄邊度有實物睇?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

有budget買靚d就當然happy d
Cadd9-5同Cadd9-6最大分別係套件, Cadd9-5行10speed(105), Cadd9-6行9speed(Tiagra)
而Shimano中至高級件都係行10speed的, 如果你買左Cadd9-6日後想upgrade會好煩
呢2千蚊真係唔好慳, 一定會後悔

實物... 呢度好似唔開得名...
長沙灣fly波波, 大埔登登都有, umm, 記得講價

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 jason_cheng 於 2009-6-3 23:11 發表

論質數我認為佢地係同級, 但一般來講Giant個品牌就高級一點點, 同時Giant亦貴多一點點
所以都係睇下邊個款合眼緣啦

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-6-4 13:03 發表
有budget買靚d就當然happy d
Cadd9-5同Cadd9-6最大分別係套件, Cadd9-5行10speed(105), Cadd9-6行9speed(Tiagra)
而Shimano中至高級件都係行10speed的, 如果你買左Cadd9-6日後想upgrade會好煩
呢2千蚊真係唔好慳, ...

orce兄講得啱,有budget起碼要買105件,第時放車買零件都好容易

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-6-2 13:49 發表

Cervelo車架真係幾貴,S1呢個價已可以買到carbon架,S2就更貴啦
反正都要使咁多錢,用鋁架會甘心嗎?

應該買S2 ultegra SL complete bike,到時換campag super record件.賣咗套ultegra SL 同對fulcrum racing zero 幫補下 ,費事踩踩下左換右換,蝕得重金.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-6-4 14:22 發表

orce兄講得啱,有budget起碼要買105件,第時放車買零件都好容易

咁咪over buget$10000....我機本上吾會upgrade....
過一萬, 過吾倒自己, 因要留錢買鞋帽衫....鞋帽衫低級用有物好提意呢? 我個人係比賽中遊份子, 又吾想比人話cheap 野, 又吾想買貴野. 中遊份子, 又可last 好幾年.
真係好多謝大家......凡