香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong

三項鐵人裝備區

升級   52.3%

該用戶從未簽到

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-6-17 13:03 發表

師兄你trainer貴過車

妹仔大過主人婆

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 59# 的帖子

去到飛波, 佢都冇幫我量就話我一定係52wor. 佢話佢professional. 好慘
我d鬼佬friend 都叫我 買細好過買大. 買大左冇得救.
飛波佢都叫我買105, 但我估倒我自己應該upgrade就吾會, 買另一車就有可能. 所以放棄105. 到時caad9 用黎粗用閒遊(如果真係有心踩)
我影相都知, 買支好既鏡, 好過買支豆腐鏡. 哂錢換鏡就會吾抵.
好多謝ching 指點, 我好明白.

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-17 14:19 發表
去到飛波, 佢都冇幫我量就話我一定係52wor. 佢話佢professional. 好慘
我d鬼佬friend 都叫我 買細好過買大. 買大左冇得救.
飛波佢都叫我買105, 但我估倒我自己應該upgrade就吾會, 買另一車就有可能. 所以放棄105.  ...

那professional的Sales 吹得好勁,佢sell什麼gear都可以講到天花龍鳳,唔識一定比佢sell到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2009-6-17 13:03 發表

師兄你trainer貴過車

係呀,訓練車踩爛就算

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-17 14:19 發表
飛波佢都叫我買105, 但我估倒我自己應該upgrade就吾會, 買另一車就有可能. 所以放棄105.  ...

171cm踩52cm架應該無問題,我166cm踩50cm都得 可能因為我雙手相對較長卦
其實除左立管size,仲要配合上管size,先會揀到架合適單車
至於你話諗住換車的話,咁就唔駛太介意用咩件,玩到咁上下咪放出去喇!

http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO

前面貼過,不過都再貼出黎參考下!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

呢架車夠玩架啦, 但如果有一日你中左毒的話, 就幾貴既車都有upgrade空間
比心機d踩啦

升級   0%

該用戶從未簽到

咁佢又無扼你, tigera 同 105 分別真係幾大下 ,
既然買得呢款車 , 梗係要套 105 .
不過非求出名高檔次 , 最緊要名碼實價。

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-5 14:25 發表

全車大約幾錢, 同間鋪地址係?
有提意arm budget 我就會去考慮....
如紅色既最好....
真係吾該.....
水陸果日我私人戰地記者會見人就影.
大家物age group ga? 我就30-34.

遲來的相片,

登錄/註冊後可看大圖

$12800 20% off,地址:旺角渡船街近登打士街.野X單車

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 69# 的帖子

有20% off 咁好....
紅牛其他野有冇8折ga?

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-19 09:06 發表
有20% off 咁好....
紅牛其他野有冇8折ga?

通常15-20%off,買開車都20%

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-6-19 00:15 發表

遲來的相片,

登錄/註冊後可看大圖

$12800 20% off,地址:旺角渡船街近登打士街.野X單車

全新嗎?

全車幾重呢?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 71# 的帖子

第我去掃天地柱,所,頭盔,腳踏,頭尾燈咪錶,公具等等先.
8折就好lor
收card?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-19 12:52 發表
8折就好lor
收card?

8折可能要落d嘴頭... 以前天水圍唔收card, 而家就唔知

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-19 12:52 發表
8折就好lor
收card?

8拆要買開車先比,散買就睇你講價功力 ,頭尾燈去鴨寮街買得啦,天地柱火炭細已大陸做百幾蚊,我都用緊.
收 visa & master

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-6-19 12:44 發表

全新嗎?

全車幾重呢?

全新的,19磅

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 75# 的帖子

頭尾燈d fan都話去鴨記得lor wor
天地柱火炭細已大陸做百幾蚊....有紀高ga?我住唐樓,樓底都幾高ga wor.
屋企副近開左bikecity.hk 單車城...d野平吾平ga? 我新仔物都吾識,又吾想成日煩d fan

升級   21.55%

該用戶從未簽到

玩鐵人賽同踩街用lee 個okay?
SHIMANO PD-A530 SPD 腳踏
http://www.newbike.com.hk/produc ... amp;products_id=171

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-6-24 09:24 發表
玩鐵人賽同踩街用lee 個okay?
SHIMANO PD-A530 SPD 腳踏
http://www.newbike.com.hk/product_info.php?cPath=33_36&products_id=171

上網搵左d數據
Dura ace : $1500, 278g
Ultegra : $980, 317g
105 : $598, 322g
PD-A530 : $498, 383g

應該係105最抵買, 比多一百, 輕左60g
--> http://www.hkbicycle.com.hk/index.php?lang=chin&pg=product&number=SHI08PDRDPD-5610-0
Ultegra就最唔抵 ...

升級   21.55%

該用戶從未簽到

平一百可以兩用....好似幾好....但構做好似有分別....
105 果d係咪食力d?