香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Parco爸

電腦升級問題...

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

幾年前曾一度好瘋狂..唔貴唔買,淨係個呂合金機箱+隻靚大牛都足夠買部電腦...現時,返璞歸真,仍然用係P4,內裡好多野都是執回來的..學你話制..夠用就得啦..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-9-26 10:25 發表

parco爸
你2部機底板對ddr2 ram最快的可行速度為 A機 - 667 ; B機 - 533

不過呢樣唔駛太擔心買錯ram,因你插DDR2 800的ram落部機度,係會因應你自動降返去 667 / 533 的
e.g. 你公司果4 x 1g super talent都 ...

嘩...重點答案呀...抄低佢先...

查實..小弟以前都係猛裝畫圖軟件..不停試不停試...
而家..真係上到網就算...
只係近年D相越來越大張..張張相都成10mb..執相既軟件又越來越大食...不得不面對現實...

升級   7.37%

該用戶從未簽到

應該要答既上面都答哂..
如果仲要補充既話就係如果你平時會執相既話
加ram未必會直接提升到好多
你而家a腦 行兩條dual channel=1.5GB 一般XP都夠用
就算換左800你都係行667 加上而家RAM價上升..
買過2x1GB($26X)效能又唔會差太遠
買2x2GB($50X)又實質得3.25GB
加上DDR3價錢回落到同DDR2只係差幾十蚊.. 你之後換電腦都好難再用番DDR2..
你需要既可能係換一張好小小既DISPLAY..同埋清一清部腦無用既野 AND S/W, 同埋做下磁碟重組..

漏左:
其實重裝XP=/=FORMAT
嫌慢又唔想煩可以直接重裝一次 然後裝番D常用S/W就包你爽歪歪

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

其實 4G RAM 在 XP/Vista 32-bit 系統下多出來的 1GB 又不是完全無用, 只要安裝 RAMDisk 程式, 就可將 RAM 當作臨時硬碟用,  將臨時硬碟用於下列地方, 系統一定會行得快左:

1. Windows 中的虛擬記憶體 (Virtual Memory)
    2. 網絡瀏覽器 (IE/ Firefox / Chrome)  中的緩衝記憶 (Cache)

更詳細的資料, 可看以下連結
    http://jackchkuo.blogspot.com/20 ... avotte-ramdisk.html

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 saki 於 2009-9-26 12:04 發表
    其實 4G RAM 在 XP/Vista 32-bit 系統下多出來的 1GB 又不是完全無用, 只要安裝 RAMDisk 程式, 就可將 RAM 當作臨時硬碟用,  將臨時硬碟用於下列地方, 系統一定會行得快左:

1. Windows 中的虛擬記憶體 (Virtual M ...

我而家都用緊
    但係最好唔好學個教學咁用黎放TEMP.. (除非你有8GB RAM可以分一半俾RAMDISK 可能以下情況就少D出現)
    因為只要WINDOWS要處理大過RAMDISK容量既FILE就會有問題
    例如 MSN收FILE 無論你HDD有幾多剩餘空間 都會話你硬碟空間不足而收唔到
    同埋開機開得耐(eg開足一日) 咁儲得太多cache ie/ff d/l野既時候都會有同樣問題..
    不過呢個問題就可以用d下載s/w解決到既

升級   0%

該用戶從未簽到

講到汁相, Photoshop對應Nvidia CUDA 2.0功能已經有好多支援, 若有Budget換顯示咭, 可留意Nvidia咩型號有提供這功能.

登錄/註冊後可看大圖

其實顯咭市場, 除Nvidia及ATI之鬥爭, 各廠與廠之間都
    鬥到你死我活,好多low end少少既咭, $300-$500內已經有唔錯既表現(當然只係for汁相/上網/文書/高清/Blu-ray, 打機除外)

http://www.nvidia.cn/object/cuda_learn_products_cn.html

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2009-9-26 09:10 發表

真係唔講唔知, 呢樹都有好多機佬....
    如果平兄冇搵錯INTEL Motherboard manual 即係A腦(因為相相睇唔太清楚型號), 說明書第17頁, Note度寫左兩句:

System resources (such as PCI and PCI Exp ...

如果呢度咁多機佬的話,得閒擺多D我識的東西,攪番旺個場,等大家多D交流,拋磚引肉,最後等大家都知多D野。你知啦,追呢D知識,辛苦過要追在賽道上剛剛界得你的跑手。

另外,Gill兄,看你的圖片後有點不明白,相同速度的RAM不是應該插在同一DIMM的糟嗎?不過,唔知我有無理解錯。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 26-9-2009 13:23 發表

如果呢度咁多機佬的話,得閒擺多D我識的東西,攪番旺個場,等大家多D交流,拋磚引肉,最後等大家都知多D野。你知啦,追呢D知識,辛苦過要追在賽道上剛剛界得你的跑手。

另外,Gill兄,看你的圖片後有點不明白 ...

的確跟據說明書講, 有3種安裝方法, 行Dual Channel就要插同一條Dimm slot, 如Parco爸唔想放棄條512MB RAM, 就用此法.

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-26 09:40 發表

awyh兄..

謝謝回覆...

A、B腦已有cheap cheap都有display..
    現階段..正如狗哥建議..我會向加ram方向發展..我呢D唔識既...只係怕買錯ram...所以好長氣咁要問清楚...

OS問題..期待師兄教路點樣清理下 ...

首先去開始→所有程式→附屬應用程式→記事本。

然後把下面呢段野Copy落去:

@echo off
    echo 正在清除系統垃圾文件,請稍等......
    del /f /s /q %systemdrive%\*.tmp
    del /f /s /q %systemdrive%\*._mp
    del /f /s /q %systemdrive%\*.log
    del /f /s /q %systemdrive%\*.gid
    del /f /s /q %systemdrive%\*.chk
    del /f /s /q %systemdrive%\*.old
    del /f /s /q %systemdrive%\recycled\*.*
    del /f /s /q %windir%\*.bak
    del /f /s /q %windir%\prefetch\*.*
    rd /s /q %windir%\temp & md %windir%\temp
    del /f /q %userprofile%\cookies\*.*
    del /f /q %userprofile%\recent\*.*
    del /f /s /q "%userprofile%\Local Settings\Temporary Internet Files\*.*"
    del /f /s /q "%userprofile%\Local Settings\Temp\*.*"
    del /f /s /q "%userprofile%\recent\*.*"

del /f /s /q c:\recycler\*.*

去檔案→另存新檔

選一個你準備Save的Folder位置,在檔名的位置打 "clean.bat" (記住一定要打埋Double Quote),然後按儲存。

找回剛剛儲存的Clean.bat的檔案,Double Click,電腦就會出一個黑色的畫面,代表正在替你清除垃圾檔案,清理完之後,黑色畫面就會自動消失。

以後Keep住呢個Clean.bat的檔案,一有乜唔對路,就Double Click佢,這是一個最簡單和最快的方法去初步解決電腦問題的。

其實Pacro爸,真係唔駛客氣,我都只係把我僅僅識的,拎埋出黎擺了。

相反,我將會買一部水貨的Panasonic FZ-35去學影相,我影相係白痴,到時就要向你多多學習了。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-26 09:48 發表

嬌兄...
    你個回覆好深..只明大概意思...但未能完全理解...
    由於小弟入電腦舖會變成小羔羊....
    所以..我決定print晒D內容去電腦舖做護身符...有咩事我響朵跑網師兄唔係咁講喎..." />" />

出個pos ...

小心D啦,腦場D Sales欺善怕惡,只要佢Feel到你唔係好識電腦,就會耍你,甚至恰你,相反,佢覺得你識電腦的話,你講一,佢唔敢話二。

所以,如果真係驚買錯野的話,咪搵個熟電腦的朋友同你一齊去囉。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2009-9-26 13:34 發表

的確跟據說明書講, 有3種安裝方法, 行Dual Channel就要插同一條Dimm slot, 如Parco爸唔想放棄條512MB RAM, 就用此法.

原來係咁,明白晒。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

不如咁丫,我放埋個File上黎,Download左,就用得,唔駛自己整。

因為個Site唔俾我Attach bat檔,所以我zip左先,Download左之後,解壓,就用個Clean.bat就無問題了。

clean.zip

370 Bytes, 下載次數: 10

升級   0%

該用戶從未簽到

除了上面Awyh post #29 提及的清除垃圾外,對記憶體有更大的幫助是 disable 常駐執行程式,可挽回不少資源,又可加快WIN的啟動時間,部機亦行得更快些,又不用花錢.

1. 開始-執行 , 輸入 msconfig,啟動 [系統設定公用程式]
    2. 在[啟動]項目內,選擇要DISABLE WIN 啟動時要載入的程式.(拿走剔號)

升級   0%

該用戶從未簽到

唔該哂兩位Tips, 真係幾好用喎....

升級   0%

該用戶從未簽到

各方..勁人..好人..
    拿拿拿..你地已講得好深奧..好遙遠...
    今晚小弟要早訓...應付明早8K引鼠道
    萬事..我會抄低晒先...

awyh兄...影相..無難度..買左相雞就就大把野玩...

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

上來望一望, 學到好多嘢, 抄低先, 走人

升級   0%

該用戶從未簽到

古靈精怪...頭都大埋...

得各位高人指點...最終選擇先買兩條1G落B腦...
    今日在黃金買左兩條1G 800 ram $115/條
    裝在B電腦 (期望是2G)..但點知..只能顯示共1G..如只裝一條就只顯示得512...(試過互調或抽起..問題一樣)
    但我曾經裝過公司兩條1G 800...都能顯示共2G....

心諗..俾人昆左....
    即刻..將兩條新1G  裝在A腦...就顯示共 2G (試各自抽起都無問題)...
    即是我怪錯人..亦無人昆我...

問題一:為何B腦出現如此問題...(解決方法..斬指避沙蟲方式...拿兩條新1G返公司..調回公司兩條1G回家)

另一情況..只是多口想識多D問一問...
    A腦 裝兩條新1G 加兩條512...顯示共3G
    但裝Ram位置必需跟下圖顯示...
    如兩組 1G 及512 互換就開不到機..為何呢...
    A腦插Ram情況

登錄/註冊後可看大圖

新買的1G

登錄/註冊後可看大圖

公司的1G

登錄/註冊後可看大圖

升級   73.7%

該用戶從未簽到

問題一:為何B腦出現如此問題...(解決方法..斬指避沙蟲方式...拿兩條新1G返公司..調回公司兩條1G回家)
    初步估計,可能是板的問題,你即管攞公司的一條插下,睇下得唔得,同埋清理一下板上面的塵,可能都會有影響的。

另一情況..只是多口想識多D問一問...
    A腦 裝兩條新1G 加兩條512...顯示共3G
    但裝Ram位置必需跟下圖顯示...
    如兩組 1G 及512 互換就開不到機..為何呢...
    呢個就係之前我跟Gill兄討論的問題,同一個DIMM Slot應該放想同速度的RAM,雖然唔同唔代表一定唔得,但係你而家的情況,我相信就是這個原因。

另外,我今晚都係高登幫公司買野,說不定可能我其實撞到你的。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-9-30 00:00 發表
    初步估計,可能是板的問題,你即管攞公司的一條插下,睇下得唔得,同埋清理一下板上面的塵,可能都會有影 ...

awyh...我明晚拿公司ram再試..再匯報最新情況...

是日好累..晚安啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-9-29 22:50 發表
    古靈精怪...頭都大埋...

得各位高人指點...最終選擇先買兩條1G落B腦...
    今日在黃金買左兩條1G 800 ram $115/條
    裝在B電腦 (期望是2G)..但點知..只能顯示共1G..如只裝一條就只顯示得512...(試過互調 ...

我覺得都係似係ram質素同兼容問題,始終你2部機塊底板 同 ddr2-800 的ram產品有少少時間差
    ram向後兼容(800>667/533)都好,本身quality好的插落去就正常認到用到
    (e.g. 你公司4條super talent, 本身係kit set & CL 行到 4-4-3-8 算唔錯)

新買的transcend 1g,雖然同super talent一樣雙面各8粒64mb ram
    quality一般的話,兼容變得比較差,某d底板就變成認到512mb(認到單面果8粒64mb only)而唔係完全用唔到...
    唔可以話新買的ram有問題,只係家下ddr2已好平,所以產品的質素麻麻地,用係新機/板上就正正常常得過且過

解決辦法
    1. 同parco爸你講既一樣,最簡單就係換左公司果2條黎用
    2. 同間鋪講新買的2條ram好似有問題認唔到(當無係A機試過),想換第隻牌子 e.g. super talent,因都係早1,2日先買,對方有機會肯換
    3. 想玩下既,可以係底板的bios setting將ram既電壓微調 +0.05v~0.1V睇下有無改善

而A機插ram位置,都多數係兼容問題居多...電腦野就是這樣的奇奇怪怪