香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Parco爸

電腦升級問題...

關閉 [複製鏈接]

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 kwokaj7389 於 2009-10-3 09:02 發表

我都覺得唔係1就係2..
要check溫度既話可以search&dl coretemp
再開番你平時會用既s/w 再check番個溫度
如果唔關溫度事 會唔會係你個os裝得太多野/用左好耐?
我以前都試過xp用1GB ram基本上每個月定期hang機 ...

我都諗過軟件的問題,不過軟件問題可能有,又可能無,現階段未能確實。但肯定的是,硬件係有問題,如果唔係,無理由Hang左機開唔番機的。

其實除左RAM同溫度的問題外,我都會估火牛有問題。卓卓話火牛風扇會轉,即係無壞啦,但問題會唔會係個火牛唔足火,所以俾唔夠電而Hang機同開唔番機呢。

卓卓,其實你可以考慮List埋你部機的Config,俾大家一齊再研究。

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-10-3 09:23 發表

我都諗過軟件的問題,不過軟件問題可能有,又可能無,現階段未能確實。但肯定的是,硬件係有問題,如果唔係,無理由Hang左機開唔番機的。

其實除左RAM同溫度的問題外,我都會估火牛有問題。卓卓話火牛風扇會轉 ...

如果火牛係唔足火.. 咁就係一直都有既問題黎啦
而唔應該係突然出現 除非近期換過DISPLAY/加過HDD
當然唔排除有零件老化呢種屈機原因

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kwokaj7389 於 2009-10-3 09:02 發表

我都覺得唔係1就係2..
要check溫度既話可以search&dl coretemp
再開番你平時會用既s/w 再check番個溫度
如果唔關溫度事 會唔會係你個os裝得太多野/用左好耐?
我以前都試過xp用1GB ram基本上每個月定期hang機 ...

kwokaj兄

歡迎...又多位機友...參與討論...
雖然各位既意見我未必完全明白...但能抽空回覆...小弟萬分感激...

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-10-3 15:11 發表

kwokaj兄

雖然各位既意見我未必完全明白...但能抽空回覆...小弟萬分感激...  

parco爸唔洗咁客氣..
小弟自問跑齡不足
只係腦齡>>跑齡..見到呢度有塊版講下電腦問題,
咁幫到手就幫囉 幫唔到手就當學下野

parco爸你b腦既問題都幾神奇下.. 我都未聽過加左ram會反而慢左..
你可以試下dl cpuz(一search應該第1個result就岩,免費軟件黎)
然後cap番mermory同spd呢兩張圖上黎 俾各位ching參詳參詳
如果你用緊舊setting既 最好新同舊都貼埋上黎啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kwokaj7389 於 2009-10-3 08:54 發表

ddr2 800 default既dram frequency咪就係400囉

kwokaj7389兄無錯...ddr2 800 即 ddr 400...速度

但parco爸塊板p5vdc-mx最多support ddr2 533/400
而執相時句warning似係ram有d兼容問題,咁塊板插ddr2 800落去應該自動降去max ddr2 533行...
所以提議人手再降去ddr2 400行會唔會穩定返

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-10-3 18:19 發表

kwokaj7389兄無錯...ddr2 800 即 ddr 400...速度

但parco爸塊板p5vdc-mx最多support ddr2 533/400
而執相時句warning似係ram有d兼容問題,咁塊板插ddr2 800落去應該自動降去max ddr2 533行...
所以提議人手 ...

但係如果你講DRAM freqency
DDR2 533既"DRAM freqency"係266(MHz) 400就係200(MHz)

你都講得無錯 可以試下降頻會唔會好d
不過如果要降頻先行得穩 咁似乎有點本未倒置
因為原本就係為左快先換RAM..而家反而要降頻

不過而家PARCO爸提供既資料都唔係咁足夠, 都好難推到係軟定硬件出問題
因為果句"唔夠資源空間"都幾含糊下..

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-10-3 09:23 發表

其實除左RAM同溫度的問題外,我都會估火牛有問題。卓卓話火牛風扇會轉 ...

唔該哂狗哥同Andrew ching 先.

硬件list 係:
火牛 係跟 機箱 = 雞牛
底板: J&W RS 780UVD AM2+
CPU:AMD tm 64 X2 Dual 5400+
display = 跟機
ram 同 harddisk 要拆機先知,遲少少update 上黎.

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-10-3 15:11 發表

kwokaj兄

Parco爸,唔明唔緊要架,即管問啦,唔覺唔覺呢度咁多高人,梗有一個幫到你。

哈哈,小弟的策略成功左喇,真係紋到D高人入黎!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 kwokaj7389 於 2009-10-3 19:04 發表

但係如果你講DRAM freqency
DDR2 533既"DRAM freqency"係266(MHz) 400就係200(MHz)

你都講得無錯 可以試下降頻會唔會好d
不過如果要降頻先行得穩 咁似乎有點本未倒置
因為原本就係為左快先換RAM..而家反而要降頻

不過而家PARCO爸提供既資料都唔係咁足夠, 都好難推到係軟定硬件出問題
因為果句"唔夠資源空間"都幾含糊下..

呢點我都同意,所以建議Parco爸,如果部電腦再出現呢個Message的話,可以Capture個Screen上黎睇下,咁大家都會有多D資料去破案。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-10-3 21:00 發表

硬件list 係:
ram 同 harddisk 要拆機先知,遲少少update 上黎.

其實要睇部機的資料,唔駛拆機的。正如kwokaj7389兄所講,可以用CPU-Z這個軟件,入面都會睇到你部機的基本資料。

要Post CPU-Z所List的Hardware config,除左Capture個Screen之外,重可以Export TXT file或者HTML File。

只有開啟軟件後,去About的分頁,在Tools的方格有三粒button,而當中"Registers Dump (.txt"和"HTML Dump (.htm)"的兩粒Button,就是分別用黎Export TXT File或HTML File的。

CPUZ,可以係呢度Download(原來已經有新Version,無特別搵就真係唔知):

http://www.cpuid.com/download/cpuz/cpuz_152.zip

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kwokaj7389 於 2009-10-3 16:43 發表

parco爸唔洗咁客氣..
小弟自問跑齡不足
只係腦齡>>跑齡..見到呢度有塊版講下電腦問題,
咁幫到手就幫囉 幫唔到手就當學下野

parco爸你b腦既問題都幾神奇下.. 我都未聽過加左ram會反而慢左..
你 ...

kwokaj...
我已在A腦dl左..不過B腦呢期好忙要處理好多相..不敢亂動住..試到再行匯報...謝謝你意見....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-10-3 22:35 發表

呢點我都同意,所以建議Parco爸,如果部電腦再出現呢個Message的話,可以Capture個Screen上黎睇下,咁大家都會有多D資料去破案。

awyh
我都明白自己未看真..說得有點含湖不清...因當晚自己騰雞..又趕執相..所以拿拿聲還原...下回再玩換ram..我會逐個樣save個畫面...

說實在的..自己打定輸數放棄B腦升級...而A腦都算成功加到ram..最少都有一架機可處理到D相...自己以十分滿意..

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-10-3 22:47 發表

其實要睇部機的資料,唔駛拆機的。正如kwokaj7389兄所講,可以用CPU-Z這個軟件,入面都會睇到你部機的基本資料。

要Post CPU-Z所List的Hardware config,除左Capture個Screen之外,重可以Export TXT file或者 ...

Andrew ching,唔該哂您醒左隻咁正既軟件俾me, 勞煩您see see 個config

升級   7.37%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-10-3 21:00 發表

硬件list 係:

咁好大可能俾awyh兄講中啦 真係隻牛既問題
你一直用都無事可能係你部腦本身功耗唔高
加上日子有功 隻牛可能真係老化左

而家只要你check埋溫度(可以用coretemp呢個s/w)如果排除埋溫度過高呢個問題
十之八九都係因為隻火牛啦

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-10-3 23:32 發表

awyh
我都明白自己未看真..說得有點含湖不清...因當晚自己騰雞..又趕執相..所以拿拿聲還原...下回再玩換ram..我會逐個樣save個畫面...

說實在的..自己打定輸數放棄B腦升級...而A腦都算成功加到ram..最少 ...

慢慢黎丫,Parco爸,我都明你呢排要用電腦,無時間拆部機出黎較飛。

有時間先Post D資料上黎丫,唔駛急架,最緊要有機用。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 kwokaj7389 於 2009-10-4 02:36 發表

咁好大可能俾awyh兄講中啦 真係隻牛既問題
你一直用都無事可能係你部腦本身功耗唔高
加上日子有功 隻牛可能真係老化左

而家只要你check埋溫度(可以用coretemp呢個s/w)如果排除埋溫度過高呢個問題
十之八九都 ...

同意,因為而家睇唔到機箱D線有無執好,都仲唔排除係溫度的問題,所以卓卓真係可以用kwokaj7389提供的軟件Check埋機箱的溫度。

同埋跟機的牛真係好鬼雞,所以如果到時Confirm左隻牛出事的話,到時再Suggest你應該用咩牛。

不過,話時話,你真係一條2GB Ram,即係狗哥所說的窄駛情況。

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-10-4 22:52 發表

同意,因為而家睇唔到機箱D線有無執好,都仲唔排除係溫度的問題,所以卓卓真係可以用kwokaj7389提供的軟件Check埋機箱的溫度。

同埋跟機的牛真係好鬼雞,所以如果到時Confirm左隻牛出事的話,到時再Suggest你 ...

唔該哂 kwokaj7389 ching 和 Andrew ching
小弟由於唔打機,所以部機係 2 k 有找,可能真係雞牛出事了.....
乜單條 2 g ram 唔係咁好架...
我只係知道 如果 行雙 ram 會 dual 左同快左,因為冇要求,所以是是旦旦1條就算鳥.......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-10-5 21:50 發表

唔該哂 kwokaj7389 ching 和 Andrew ching
小弟由於唔打機,所以部機係 2 k 有找,可能真係雞牛出事了.....
乜單條 2 g ram 唔係咁好架...
我只係知道 如果 行雙 ram 會 dual 左同快左,因為冇要求, ...

卓卓唔理我啦
其實單一條ram係實際用途上無咩唔好
只係到懷疑ram有問題時,二條以上就可以輪流插黎用試到係咪其中1條short short地咁解

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2009-10-5 23:52 發表

卓卓唔理我啦
其實單一條ram係實際用途上無咩唔好
只係到懷疑ram有問題時,二條以上就可以輪流插黎用試到係咪其中1條short short地咁解

無人唔理你喎!你俾左咁多有用的資料,如果唔理你的話,掂撐得住個場呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2009-10-6 00:06 發表

無人唔理你喎!你俾左咁多有用的資料,如果唔理你的話,掂撐得住個場呀!

我咁講......其實係想......下次約跑時屈返佢一支半支水解下渴