香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: kenneth

澳門跑手報到區

升級   50%

該用戶從未簽到

各位ching,我想問如果隻跑鞋係蝕腳指公同腳掌,咁物野類形ge跑鞋適合我..?

升級   100%

• 簽到天數: 2 天

Hello 各位 c hing, 今年唸住報兩至三個香港舉行的10K賽, 因為覺得很有新鮮感, 氣氛很好, 多多指教!

升級   61.1%

該用戶從未簽到

呢個唔係只係澳門跑手先會遇到既問題, 建議去 "跑步裝備討論" 會多D人見到!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wayne1409 於 2010-8-16 23:26 發表
    Hello 各位 c hing, 今年唸住報兩至三個香港舉行的10K賽, 因為覺得很有新鮮感, 氣氛很好, 多多指教!

歡迎wayne1409師兄,跑香港舉行的10K賽,咪要好早來香港,抑或在香港過一晚夜?

升級   100%

回復 24# 的帖子

Hello 亮哥
    通常我都會同老婆提前一日過香港, 可以在比賽前一天早的休息, 翌日比賽冇咁辛苦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wayne1409 於 2010-8-20 23:33 發表
    Hello 亮哥
    通常我都會同老婆提前一日過香港, 可以在比賽前一天早的休息, 翌日比賽冇咁辛苦.

哦! 明白了。 小弟跑步(比賽)通常都好似個頭像咁,戴一頂鴨舌帽及著網衫的。
    如果無參加比賽,好多時也會映相的。 有機會見面打個招呼丫! 長跑長友啊!

升級   100%

回復 26# 的帖子

Ok. 一於咁話.

升級   77.89%

該用戶從未簽到

chunkeewong 報到~~
    馬交新手
    多多指教

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chunkeewong 於 2010-11-14 11:02 發表
    chunkeewong 報到~~
    馬交新手
    多多指教

歡迎chunkeewong師兄,小弟12月5日會來澳門跑,到時見到我們(三十幾人,會穿上長跑網衫),過來打個招呼映張相吧!

升級   77.89%

該用戶從未簽到

回復 29# 的帖子

跑馬交馬拉松~~~
    加油呀CHing!!!

你哋跑時...我已經返緊工lu~~~

升級   22.67%

開心
  • 簽到天數: 1 天

澳門的百萬行級超業餘跑手,只參與一次長跑賽事,就係今年香港半馬.

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

歡迎stepheng師兄,香港渣打半馬跑不用兩個半鐘,成績也不錯啊! 香港渣打的賽道後段多斜路,比較難跑,澳門馬拉松就只有西橋是上落斜,好像易跑一點。

升級   22.67%

開心

我還未跑過澳門的馬拉松

不過澳門2010.12.5都有參與,專門去影下相,可惜當時未知尼個網,要不然順便幫大家影下相.下面尼度係2010.12.5澳馬的一些相,唔知有冇朋友在其中呢?
    http://www.lh604.net/forum/viewtopic.php?f=5&t=1066&sid=f3534ea10f9c3d9c2afd2bf52ea1e1d4

第一次參加長跑嘉年華,唔係好知好跑定難跑,只覺好多人,但跑步氣氛好D,唔係都唔知點跑完那21K.

一路跑一邊影下相都幾開心,唔知有冇朋友在其中呢?不過應沒有貴網會在其中了,相信一早已衝晒線了 ,下面係今年渣馬的一些snap相,同大家分享一下:
    http://www.lh604.net/forum/viewtopic.php?t=1089&sid=815d6883bd2adeeb5b5f0fb6ff09c158

升級   22.67%

開心

來這個網主要想來學些東西,不過看來我太新,還不能發新帖,搜索了一下也找不到相關資料,在此請教一下.

小弟一直都喜歡跑步,以前一星期跑一次左右,一次三千多米

最近三四個月跑多左,一星期兩次左右,一次七K至九K,速度約6MIN/KM.

最近買了一隻心率表,測了心跳,以6MIN/KM速度,前三千心率約為170,後三千約為177,再後再以6MIN/KM跑就會過180.

根據手表說明,我的最大心率是220-40=180,

平時運動最好是最高心率的65%∼85%之間比較安全,即我的心率應在117∼154,明顯我跑步時的心率是高了.

但我跑時並不感到不適,包括超額跑完半馬(半馬的速度是7MIN/KM).

唔知平時大家跑步時的心率是多少呢?我這樣跑有冇危險呢?謝謝.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   59.33%

開心

澳門跑手,初嚟報到。