香港長跑網  - 長跑長友

跑在陸沉之前.Venice Marathon.CUP月刊. 三月

升級   67.67%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

在河道交錯的水都,若付擔得起昂貴的鳳尾船,當然坐船遊覽最好;若付不起每小時近千元的船費,或可以選擇以跑步遊威尼斯,即使威尼斯不是舉辦長跑比賽的理想城市。水都街道狹短擁擠迂迴,放多些人跑都不可以,若招徠數千人一同在水都上大力踏步,肯定更快一點陸沉。

威尼斯旅遊局的負責人,大概喜歡跑步多於撐船。每天早上七時半,在聖馬可廣場門外,旅遊局都會舉辦清晨跑步團,遊客跟著領跑員,穿梭威尼斯的水道迷宮。但跑步團一點也不便宜,每人盛惠25歐元,精明的消費者,大概不會在起點集合,而是中途插隊、然後抵終點前消失!

我有點懷疑,這些跑步團能否成團?城市空間屬公共財,每人都可以晨早跑步,參加跑步團也沒有時間、獎牌、證書和早餐,誰會額外付25歐元「陀地」給旅遊局?愛在威尼斯跑步的人,不如付多55歐元,參與每年十月的威尼斯馬拉松好了。

十月底的威尼斯,接近尾升的雙年展仍未落畫,暑氣消散、蚊子退了、遊客少了,是最好的旅遊季節,馬拉松也是在這時舉行。威尼斯太小、太窄,把威尼斯所有街道全部駁起來,恐怕仍湊不夠42.195公里,比賽的起點要設在對岸的意大利半島,馬拉松像長征軍攻打威尼斯,由彼岸經過長堤跑入本島,沿著河一直殺入聖馬可廣場,終點在威尼斯雙年展的會場Biennale花園附近。

開始看到海?恭喜你,你已捱了三十公里,通往威尼斯本島的長堤就在眼前!二百年前,拿破崙在這裡鼓勵法國大軍:「威尼斯共和國已在眼前,為了下半生的榮華富貴,殺呀!」咜咤地中海五百年的海上霸權,併入法蘭西帝國,藝術品被拿破崙帶回羅浮宮。

拐一個S型才正式上堤,這條長堤看不到盡頭、跑來跑去也跑不完,法軍為榮華富貴而戰,你只好告訴自己:「我的酒店在威尼斯,威尼斯沒有的士,要返回酒店休息只可以不停地跑!」

聖馬可廣場,是42.195公里的華采樂段,大會今年更首次讓跑手穿過廣場,而不是掠門而過。想像進入廣場一刻,廣場兩旁震盪的吶喊聲、人聲和打氣聲,啪了這支天然的興奮劑,剩下的數百米將會如飛如去。

在威尼斯,每逢單數年是藝術雙年展、雙數年是建築雙年展。跑完步,只要付得起水都高昂的旅費,還可以慢慢看展覽,來一個古典運動與前衛藝術、動靜結合的Cross Over

若你喜歡馬拉松多於藝術,十月尾又想放一個假,我仍是建議你到希臘,參與雅典古典馬拉松。若你對藝術的熱愛,稍微多於馬拉松,今年十月的威尼斯不會令你失望。

日期:每年十月下旬
名額:六千人
比賽項目:馬拉松、親子歡樂跑
報名費:70歐元(非意大利居民)
賣點:水都威尼斯的景色、穿越聖馬可廣場
注意事項:威尼斯的酒店極昂貴,可以考慮住在威尼斯的對岸。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

HY, thanks for sharing !!

升級   17%

奮鬥
  • 簽到天數: 15 天

我報左名 Athens Classic Marathon。
    而家正考慮跑埋 Venice Marathon,
    但係又好似上次咁,
    8 日跑兩個全馬,太辛苦,又怕受傷,
    心大心細,
    Venice Marathon 重有 48 個位咋

升級   67.67%

該用戶從未簽到

有個朋友都係咁,先威尼斯,再雅典,他們的長跑會很多人去希臘。你有沒有興趣聯絡他?請把聯絡發短消息給我。

升級   17%

奮鬥

原帖由 hychong 於 2010-5-31 15:07 發表
    有個朋友都係咁,先威尼斯,再雅典,他們的長跑會很多人去希臘。你有沒有興趣聯絡他?請把聯絡發短消息給我。

WOW

我同另外一個朋友都係報左,
    先威尼斯,後雅典

升級   67.67%

該用戶從未簽到

我都試過一次,六點半前跑左陣,幾舒服的。歐洲的城市建築景觀,跑馬拉松無得頂。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

請問大家跑完威尼斯, 係由水路, 陸路定係空路到希臘呢?

升級   67.67%

該用戶從未簽到

應該飛機係最方便同最平,亦有時間休息,陸路同水路都太遠囉...

飛機,可以去easyjet website book,要先去Rome or Milan,再飛雅典。

升級   100%

奮鬥

回復 11# 的帖子

多謝回覆!
    其實我都格過價和時間,不過有些朋友說經水路可以順便搭下郵輪和節省一晚酒店費用。

升級   67.67%

該用戶從未簽到

咁都可以試下郵輪喎,如果船期啱。但真係唔知郵輪幾銀...

去雅典機場的,記住唔好忘記,去雅典機場的counter攞交通pass(如果今年仲有...)

升級   49.47%

該用戶從未簽到

因為+月尾已經過咗旅遊高峰期, 所以郵輪船期完全唔啱。  Easyjet係Rome轉機算最平, 但亦要過一晚先駁到機。 冇所謂啦, 可以去Rome玩埋。

升級   100%

奮鬥

最後決定係落Rome玩兩日再乘機去santorini. 而同行友人嫌遠所以分道揚鑣, 佢落米蘭!
    有無師兄姐都係落Rome?
    仲有大會要求medical cert., 究竟駛唔駛呢?

升級   17%

奮鬥

我跑完 Venice 到 26/10 先飛 Athens, 去 Santorini 玩幾日先再跑 Athens.
    大會話要出示 medical cert 先可以 collect 號碼布,我已經預備左。
    confirmation letter 有寫到,費事到時無得跑

升級   100%

奮鬥

回復 17# 的帖子

我都去埋santorini, 不過係28-29/10.
    medical cert 即係又駛多兩舊水...!!!

升級   67.67%

該用戶從未簽到

睇下找唔找到醫生朋友幫手寫?但其實職員都幾hea,瞄兩瞄就算。

據經驗,法國,意大利同葡萄牙的比賽都要cert的,法國係報名時要提交。

升級   17%

奮鬥

原帖由 小叻 於 2010-10-13 19:01 發表
    我都去埋santorini, 不過係28-29/10.
    medical cert 即係又駛多兩舊水...!!!

我早你一日到 Santorini ,同你一日離開番去 Athens.
    大家除時會相見

升級   100%

奮鬥

已跟大會confirm有IAAF affiliated club的membership可以免medical cert (明明張form上tick咗!), 終於覺得入田總有用!
    Organfish師兄: 我會25/10離開venice落羅馬, 27/10晚由rome到santorini, 但要在athens airport stay一晚, 28/10才到santorini, 我book咗Fira的blue star. 至於athens, 我會住elite hotel. 睇下到時撞唔撞到啦!

升級   49.47%

該用戶從未簽到

We'll stay 2 nights in Mykonos instead of Santorini.

升級   17%

奮鬥

原帖由 小叻 於 2010-10-15 18:21 發表
    已跟大會confirm有IAAF affiliated club的membership可以免medical cert (明明張form上tick咗!), 終於覺得入田總有用!
    Organfish師兄: 我會25/10離開venice落羅馬, 27/10晚由rome到santorini,  ...

哈哈!原來大家都係響 Athens Airport 瞓一晚,不過我 27/10 凌晨瞓。
    我響 Santorini 住 Villais Villa, 大家睇下撞唔撞到

升級   100%

奮鬥

其實我都有少少驚, 咁大個女未試過瞓機場, 仲要一個人!