gary928 發表於 2013-12-21 14:00:35

第一次跑全馬的你,唔知又練成點呢?

我係新手,跑左步一年多D,今次第一次挑戰渣打全馬(報左全馬2組),而家每星期只抽到三日時間練習,而每星期一次的LSD由15KM慢慢增到上星期的26KM,諗住明天用石崗30KM當作LSD(條路有難度,希望順利完成)。

想睇下有冇同我一樣今次係第一隻全馬的CHING,又練成點呢?順便請教下各位的練習方法,學嘢學嘢﹗:)

tsw01 發表於 2013-12-21 15:25:58

今日由天水圍跑去大欖田夫仔來回約32KM。

jcm_leung 發表於 2013-12-21 15:55:08

長課去到30k, 黎緊上38k

Dr_E_Rab 發表於 2013-12-21 16:19:29

First marathon here... started training in September. LSD furthest 25km. will go to the same race 30km tmr. hope to finish within 4 hours, sick for the whole week, hope i can finish it. add oil.

kokyan_lam 發表於 2013-12-21 16:27:27

一星期50k多d,長課上到30k

vcbid 發表於 2013-12-21 18:41:27

我都係跑左年幾, 正式恆常跑係今年3月, 而家一星期3-4課50K左右, 今日先上到26K, 報左全馬1組

炒炒 發表於 2013-12-21 19:10:45

長課仲未多過 20K:'(

Koma_rider 發表於 2013-12-22 01:41:29

我都係跑左年幾,嚟緊都係第一次全馬(全馬2組)
自年頭跑完渣打半馬後,就只在球場跑一兩晚 10K keep 住有運動 。
10月份開始 周一 10K,周二 14K,周四 16K,周六 LSD 30K,
11月頭 LSD 仲加到 35K , 被長跑網師兄提點太早谷,所以11月中減翻到25K ,
12月中 LSD 開始加翻到 30K ~
平日跑球場,LSD 現在是由 大埔 >>> 梅子林二至三個 >>> 大埔 共 30K 。

wai896 發表於 2013-12-22 09:46:18

依兩三個月差不多每日練習,一星期一至兩課速度課,其他慢跑。
今早跑左11公里。

newt3 發表於 2013-12-22 10:00:58

長課去到29k.
HM target : < 5h15m

newt3 發表於 2013-12-22 10:44:41

FM target : < 5h15m

alanleung4444 發表於 2013-12-22 11:02:53

長課去到37k, step down 中,費事傷;P

kenwong1210 發表於 2013-12-22 11:07:22

名位師兄,小弟都跑了幾年了,今年第一次全馬,現每星期四大約練60-70k左右,但是長貨都未能推到上30K以上,想問吓各位完成長課啲pace ,不知是否我頭段太快,請提教

wai896 發表於 2013-12-22 11:46:50

kenwong1210 發表於 2013-12-22 11:07
名位師兄,小弟都跑了幾年了,今年第一次全馬,現每星期四大約練60-70k左右,但是長貨都未能推到上30K以上 ...

我多數4分50至5分11之間

gc9543 發表於 2013-12-22 18:10:20

今天長課33km,打算每星期加2km

awolswat 發表於 2013-12-22 23:09:39

2014第一次全馬(全馬2組) !
每個星期跑兩次, 一次極速10KM, 一次LSD(30KM以上)
今個星期六跑左個32KM(大埔, 梅子林, 烏溪沙碼頭, 畫舫, 返大埔)

fit_body 發表於 2013-12-23 19:18:13

上個月練到35k,本星期病了,暫時停操。

ampm6170 發表於 2013-12-27 11:32:07

又忙又病,最近先跑番多d....唉,跑得完已滿足了...

purejoey 發表於 2013-12-28 21:39:04

今日完成人生第二個30k,都係葵芳小欖來回,七日內跑左80k~我的長跑日誌

gary928 發表於 2013-12-28 23:26:18

尋日荃灣西站跑到黃金海岸來回,但臨尾對腳唔係幾掂,我操多一個星期30K先敢再加,我驚唔夠時間,又驚夾硬黎整傷,始終係新手,唔敢亂黎﹗:L
頁: [1] 2
查看完整版本: 第一次跑全馬的你,唔知又練成點呢?

香港長跑網