小竺 發表於 2014-1-17 00:26:41

(新手一名)各種關於半馬的問題...

本人跑馬拉松既資歷比較短...自2012年跑過渣打10K起就努力嘗試跑香港各地既長跑,但最長都只係試過跑15K... 下個月報左半馬依家愈黎愈緊張> <

想請問各位跑過渣打半馬既Ching, Ctse跑渣打半馬有冇D咩要特別注意? 同埋水站通常會有咩補給品?

謝謝

bankerw 發表於 2014-1-20 08:15:48

我第一次跑半馬長課都只有15K,所以應該無問題,俾的信心。

lewischan 發表於 2014-1-18 16:42:42

其實半馬唔系甘難跑,keep住有練下10幾K長課,要做得好成續完全唔難,第一次玩,放鬆D,享受下比賽的樂趣,
加油!

bunbun 發表於 2014-1-17 08:13:46

半馬:水

全馬: 才有蕉, 朱古力

cufre 發表於 2014-1-17 11:29:41

水站有水同isotone

炒炒 發表於 2014-1-17 11:30:28

半馬: 水, Isotone

nic_wing2002 發表於 2014-1-17 19:32:58

長課最長都係15km ?
少左d喎,如果真係無時間練長課
開跑就留力啦,過完西隧驚你會行

swan 發表於 2014-1-17 21:47:53

我都係新手一名,大家交流下心得吧!個人覺得跑半馬中途不需補充食物,有水站已很足夠了。(當然有 Isotone 更加正!) 所以不需要担心。不過比賽之前1-2小時前要食點澱粉質的早餐啊!

剛剛的美津濃半馬係小弟首個半馬,比賽前也有操足 21K 長課。現距離渣馬仲有一個月,要操長課還來得及啊。不過之前有個呀 Sir 指導過,可每星期加 10% 左右里數,不能一下子太多。建議你每次可加 1-2K吧。

一齊再努力!Good luck!

keithlky 發表於 2014-1-17 23:18:29

bunbun 發表於 2014-1-17 08:13
半馬:水

全馬: 才有蕉, 朱古力

沙田 - 皇者之皇 15km 有蕉 :)

小竺 發表於 2014-1-17 23:19:56

nic_wing2002 發表於 2014-1-17 19:32
開跑就留力啦,過完西隧驚你會行 ...

其實我果15K係比賽,之後都有做LSD{:25_1650:}
我都聽過西隧位好似有D難跑...

keithlky 發表於 2014-1-17 23:20:33

nic_wing2002 發表於 2014-1-17 19:32
開跑就留力啦,過完西隧驚你會行 ...

直情 「企」 係度。 :)

小竺 發表於 2014-1-17 23:28:31

swan 發表於 2014-1-17 21:47
我都係新手一名,大家交流下心得吧!個人覺得跑半馬中途不需補充食物,有水站已很足夠了。(當然有 Isotone...

明白+謝謝,要把握時間練習多D hghface6gyhg
希望下個月可無憾地跑啦

一齊加油啦

keithlky 發表於 2014-1-17 23:29:07

一般 2個半鐘 跑步不會肚餓 (空肚另計):),可以帶鹽糖 或 一包gel , 以備不時之需。
到水站飲 100ml 好足夠 (因人而議),否則好易浪胃 唔舒服。

believew 發表於 2014-1-17 23:52:26

仲有 濕水海綿寶寶

ckycat 發表於 2014-1-19 19:58:43

我記得馬師道天橋之前有蕉(已切成半條),
我貪心拿來吃(而唔係練過長課,有需要補給),
一吃就上天橋,幾乎嘔番出來~~~yufugfh

有一次西隧入口有義工比朱古力我食,
不過佢話係佢私伙。

睇高木直子《一個人去跑步》,佢响日本沿途又食又飲,好羨慕啊

hiuchung406 發表於 2014-1-20 09:03:39

長課15K for半馬已經可以。半馬唔難跑。

Koma_rider 發表於 2014-1-20 12:12:13

我人生第一跑是上屆渣馬半馬, 總之放鬆心情跑,
一有水站就拿 Isotone 補給, 飲一半就夠 (除非好渴) 拿住必時之需 ,
上西隧仲越跑越有, 臨尾重有力加速添...trtlolrtyrt

ming4883 發表於 2014-1-21 16:18:29

半馬練 15km 長課已經足夠,如果ching 擔心西隧上橋的話可以趁呢兩個星期做一次 17-18km 長課,在 16km 左右跑一段 500m 既上坡路段。

比賽時,首十公里記得要保持 pacing,唔好受氣氛影響而爆速,過左西隧上橋而無抽筋跡象就可以放心加速

Attam 發表於 2014-1-21 17:55:10

過去三年跑10K, 今年也是第一次跑渣打半馬.
十一月時跑UNICEF半馬, 沿途只飲水. 之前長課只跑到13K, 結果15K之後開始慢下來.
跑完UNICEF後開始加長課到最近17K+斜路.
上星期日跑CCM半馬, 沿途飲水及食了一包GEL, 19K開始左膝外則痛, 但完成時間比UNICEF快不足一分鐘.
我已是先進/元老跑手, 時間跟大家無得比. 能夠完成比賽已很開心, 所以不用太緊張啦.

小竺 發表於 2014-1-22 23:49:36

keithlky 發表於 2014-1-17 23:29
一般 2個半鐘 跑步不會肚餓 (空肚另計),可以帶鹽糖 或 一包gel , 以備不時之需。
到水站飲 100ml 好足 ...

我以往都有帶糖旁身:)
水站D水用黎冷卻身體多過飲有時...
頁: [1] 2
查看完整版本: (新手一名)各種關於半馬的問題...

香港長跑網