香港長跑網  - 長跑長友

查看: 7046|回復: 75

呢D天氣跑步,得十三四度,仲辛苦過二十幾三十度

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

其實咁樣仲練到氣..

升級   0%

該用戶從未簽到

怕冷親可以藉外套,乾燥可以飲多啖水.
    我覺得而家跑長課最爽 ....夏天跑2個鐘,成個人流汗流到干晒,而家跑3個鐘都OK.

升級   59.8%

該用戶從未簽到

開頭會凍D,但跑跑下自然會暖,
    不過最緊要有手套,勞工手勿正靚正

升級   46.33%

該用戶從未簽到

目前其實都很好,起碼未有雨。如果又凍又雨,都經難捱。

我個人比較鍾意這種天氣,不過要先著外套熱身,之後先可以著背心短褲跑;熱身之後,其實衣服同夏天一樣,只係多左一對手套,因為個身幾暖都好,手指這些遠端器官都會凍。情況同以前踩單車一樣,對腳唔使長褲﹝香港計﹞,手會有對手袖,熱左就除左佢;不過手套就要由頭帶到尾。

升級   68.8%

該用戶從未簽到

唔係講笑
    以前中學PE堂跑步考體能,有位同學仔跑到背脊出煙
    果日係凍到xxxxxx

升級   68.8%

該用戶從未簽到

行山仲好,唔洗帶咁多水

升級   61.1%

該用戶從未簽到

我恨都恨唔到個個星期六日有咁既天氣!

升級   98.95%

該用戶從未簽到

唉,呢d天氣好討厭..
    跑左一陣..
    喉嚨又痛,
    d冷空氣吸入鼻子,痛到我想死咁制..希望快些回返20幾度....

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

開頭會凍D,但跑跑下自然會暖,
    不過最緊要有手套,勞工手勿平靚正

X2

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-12-28 17:40 發表
    呢個問題都不豬幾簡單
    尋日約左幾個網友跑20k
    預計跑兩個鐘多d
    因為呢兩日都比較凍. 較岩時間9點先開跑. 全程大陽都高高掛.
    凍但有太陽. 都唔凍得去邊啦
    跑完仲有時間慢慢hea. 沖涼. 吹水. 食lunch岩岩好!!

btw. 如果真係想以跑步作為嗜好. 興趣.
    嘗試下正面咁想想解決辦法. 無又東一個藉口. 西一個藉口
    凍又話凍. 熱又話熱. 晒又唔跑. 落幾滴雨粉又唔跑. 早又早得制. 夜又怕見鬼.

...

乾燥天氣又喉嚨乾....潮濕又呼吸因難,出汗難,...出太陽又太曬...地濕又好易PK....有風又吹亂個頭 (以上係我親耳所聽.....)

升級   100%

該用戶從未簽到

真的喜歡一個人,缺點也是優點,或者包容她的缺點;
    你總會千方百計和她一起.
    真的喜歡跑步,天氣應該難不到你;
    你總會千方百計和它約會.

問題是:
    你真的喜歡她�它嗎?

升級   98.9%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-12-29 12:42 發表

你真的喜歡她�它嗎?

siufu ching, 咁她/它係你心目中排位高d呢

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 Gunners 於 2010-12-29 14:09 發表

siufu ching, 咁她/它係你心目中排位高d呢" />" />" />" /> " />" />" />" />

譬如黎啫
    又真係冇計過排幾高喎,不過呢幾朝都有5∼6:點起身跑步,同埋我唔覺天氣凍熱係問題

自己留意下,熱就帶多d水.凍就帶多件衫,真的太熱太凍咪忍一忍囉

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-12-29 12:42 發表
    真的喜歡一個人,缺點也是優點,或者包容她的缺點;
    你總會千方百計和她一起.
    真的喜歡跑步,天氣應該難不到你;
    你總會千方百計和它約會.

問題是:
    你真的喜歡她�它嗎?

你肯為佢付出幾多, 就證明你有幾鍾意佢!

升級   25.26%

該用戶從未簽到

看過各位師兄師姐的想法, 我也認為戴手套是很重要的, 跑到身體出汗, 手仍然是冰冷的, 當然一切要視乎個人的感覺, 不過如果能夠和寒天共處, 多多少少可以增加自己的堅韌性.

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 339 天

計我話...凍天跑步仲好啦! 越跑越舒服.
    夏天反而唔好攪我, 熱到屎.
    怕凍親咪帶外套跑囉!
    一星期跑一次太少了.

升級   56.85%

該用戶從未簽到

如果無大風同落雨, 十二三度依d天氣走長課真係不知幾正呀!
    走完廿幾三十K, 個人都唔會大汗dup細汗:我就求之不得la!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

天氣太凍跑最怕係冷病...

好似石崗10k,我事前準備充足著晒長袖衫跑。跑完無事,但夜晚開始就鼻水長流,睇醫生食藥到今日先好d...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 32 天

13,14 度去練跑,真係會舒服過大熱天時去練跑架。
    至少天氣涼快,你會更有動力去跑。

當然,我更相信人若可以在不同極端的天氣下都能夠去練跑,
    自己身體會更健康,而且也不會容易放棄。