香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

大家玩長跑有左幾耐?

升級   33.16%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2007-12-22 00:26 發表
老實講當初跑步只是為了減肥!
四年多前本人體重達200磅(身高5'7"),起初只可以於運動場快速跑2個圈,約1星期跑5天,半年後增加到4個圈7-8分鐘完成!志在出身汗咁啦。
我每天跑步都會見到一位70多歲的"老人家",他 ...

竟然有老前輩教路,
c hing真係好幸福
我都想有個人教我跑步

升級   33.16%

該用戶從未簽到

我係由今年6月中開始練跑既,
由細到大既我, 對運動都冇乜興趣
p.e.堂既活動時間, 我都只會坐埋一面同d朋友吹下水,
睇下人踢波打籃球咁樣,
中3既時候唔知因乜事會走左去練跑,
練左大概3個月就報左陸運會既1500m比賽,
我隱約記得那時大概可以用時速8k既速度慢跑40mins
果陣, 我帶住興奮既心情去比賽,
心諗, 我練跑都練左3個月喇,
1500m比賽應該都ok la~
點知...因為我平時練跑既速度太慢既關係...
只要跑快少少, 我諗大概係時速10k, 已經好喘氣 (真係唔知點解果陣既自己會唔練速度跑)
之後我見人地行, 我就跟住人地行...
最後跑出黎既成績係點我都唔記得左喇。
自從, 呢次既經驗之後, 我覺得自己對長跑都係冇乜天份ga喇...
最後, 又開始返唔做運動日既生活。
事隔多年, 到左今年既3月左右, 我個fd就問我報唔報nike10k
我話: 好呀
心諗: 反正我e家重左咁多, 練返跑都好丫
到左6月, 我終於的起心肝日日練跑
起初每日只可以跑15分時速8.5k, 後尾就越加越長,
之但係果陣都仲係冇動力...要強迫自己,
帶住好唔願意既心情咁落去跑步,
迫下迫下咁樣, 終於好到11月11日呢日對我黎講好重要既日子
因為辛辛苦苦練左咁耐, (果陣真係好辛苦, 因為日日都唔想落去, 又要迫自己落-_-)
真係好想睇下自己可以跑到幾多分鐘,
最後跑出黎既時間係56分xx,
雖然唔算話好快, 但我自己都覺得ok
跑完nike10k之後, 我既心境出現左變化,
由以前要迫自己落去跑步, 變為e家享受練跑果種感覺~
好想自己越跑越遠, 跑得越黎越快~
以下係我參賽既流程:
nike10k -> 15k挑戰賽 -> 美津濃21k -> 渣打21k
我諗住繼續練落去, 出練報埋渣打全馬