香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ~~菲菲~~
打印 上一主題 下一主題

菲菲跑步日記

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝山比, 一齊努力~~~
查實禽日都係死撐完成, 今日好攰呀....
轉頭寫返個report先......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2009-3-5 10:11 發表

你就好啦~~又有得跑~~一定進步好多~~~
希望下星期唔落雨, 咁我地又可以一齊跑了

好呀, 我都想同你一齊衝圈呀~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

4/3 ssp 衝圈特訓 @ 九龍灣運動場

4-Mar        Wed        Interval        熱身4圈
                        慢400m + 快800m x 3 共 2set
                                1'52"51        1'59"01
                                1'56"94        1'57"93
                                2'06"76        2'01"51
                                休息       
                                1'59"81        1'57"63
                                2'04"44        2'05"14
                                         4'17"82

升級   0%

該用戶從未簽到

昨日第三次衝圈, 天下著毛毛雨, 幸好地下不是很濕, 一路跑一路有雨粉打上面, 涼涼地很爽呀!

熱身時跑咗共4圈, 覺得非常不在狀態, 對腳好攰唔想跑, 可能係之前一晚跑完的緣固……

之後開始衝圈, 都係跑返2分鐘800m 休息400m, 由Batbat帶住跑, 有我, 活活, 山比, 雪花, fung ching, 同 成ching一齊. 第1個800m時間比target快咗, 自己都覺得有啲辛苦. Batbat就話係比活活帶快咗……到咗第2個, 活活好明顯狀態大勇 , 以經超晒我哋自己跑, 我的呼吸開始急同亂…..到咗第3個800m, 己經比target時間慢, 我都已經cher到爆咗 ……好在這時可以休息下.
第二set頭800m尚算跟到, 之後就開始跑得好辛苦, 所以最後的800m Batbat 叫我用返一個我自已的速度跑, 可以順暢地呼吸的……咁就唔需要追時間下自己完成最後800m. 好多謝Batbat第二set放慢咗就我,响我跑到冇氣時佢仲可以同我講嘢, 教我點樣呼吸同點跑大步啲∼∼∼

慢jog完cool down拉筋,在場的龍龍同華華又係咁拉我玩遊戲,我本來都冇諗住理佢哋,但活活又話唔怕啦, 一齊玩...咁就上咗當.

遊戲玩法:Target 1:40跑400m, 我跑1線, 其他人跑外線讓賽
各選手賽道:8線-龍龍 6線-火火 5線-華華 3線-活活 2線-圍圍

一開始火火就一支箭咁上前, 我又未跑過400m衝圈, 一開頭亂來死衝, 飛快跑咗100m之後知死, 完全冇晒力, 圍圍又上前叫我跟住佢跑, 華華同龍龍又在旁加油, 叫我提腳,擺手唔好停...多得佢哋鼓勵下終於完成咗自己咁大個女最快的400m (1’34”77)
大家會唔會奇怪點解唔見咗活活? 原來佢跑咗冇耐就縮沙冇再跑,我被騙呀 ∼∼∼

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-3-5 13:33 發表

嘩! 好勁wor, 可惜暫時唔可以沖圈住, 魔鬼教練話我要改吓個跑姿先" />" />

TarTar係咪逄星期三都唔得? 下次睇下揾次一齊去運動場啦......改跑姿最好多睇人幫你睇下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-3-5 14:44 發表
我仲記住你400m衝圈後個表情

<----係唔係呢個表情

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-5 14:45 發表

菲菲:
玩遊戲果圈,妳頭果100m真係跑得好快呀,我都跟妳唔到呀,睇來妳都有爆炸力架,勁呀!

我亂來唔識玩, 你應該叫住我痳~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-3-5 15:27 發表

1"34勁~~得閒沖下會進步得好快架喇~加油
原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-3-5 15:45 發表

菲菲好堅呀, 快我成6秒, 我平時跑1'40"乍!
原帖由 schnix 於 2009-3-5 15:54 發表
菲菲好快, 亦都進步得好快呀!" />" />

多謝梁兄, 瘋兄同schnix鼓勵呀, 其實自己根本未跑到咁快......跑完400m佢哋話我目光呆滯, 有啲想昏低

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-3-6 13:02 發表
quoted
大家會唔會奇怪點解唔見咗活活? 原來佢跑咗冇耐就縮沙冇再跑,我被騙呀 ∼∼∼
unquoted
我做你經理人好嗎 ..kakaka.

當然好啦~~~可以唔使等陳伯捧我啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2009-3-6 13:17 發表

wow~~菲菲好勁呀~~1'34" , 我仍是2' 呢~~
我去少2次訓練,大家已經進步咁多, 希望下星期跟到進度啦~~~

廸廸你跟埋邪神個課, 記住星期三要教返我呀~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-9 14:14 發表

菲菲好快喎! 俾佢地騙局迫出妳個小宇宙.

係呀......我都覺得自己係被佢哋迫先會跑得到, 自己一個人跑一定唔得.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2009-3-9 15:59 發表

hoho...我可以做番學員啦!

教練冇得跑都咁開心? 會唔會到時叫我哋跑埋佢果份架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 小華是也! 於 2009-3-11 00:41 發表
" />" /> 今天給你吓了一跳!
^^可是很開心呢!哈哈

小華做乜反應慢半拍架, 係咪早上返工未瞓醒呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

11/3 ssp 衝圈特訓 @ 九龍灣運動場

神腿三式 (跨步/腳順時針繞圈跨步/腳逆時針繞圈跨步)
前後腳互換跳/原地提腿跑/原地雙腳跳 + sprint
快慢跑 (150m 快, 50m慢 x 5) x2

呢日有啲感冒, 頭wing wing哋, 又有啲咳, 所以都唔想跑得太辛苦
第一次最某些動作, 初初完成時尚覺得ok, 但做到第3set時就己好攰, 尤其是雙腳跳時做到10s左右已唔掂
之後第一次沖圈跑150m快 + 50慢, 只完成了4set, 最後一set一想跑快時就橫隔膜痛跑唔到
第二次的沖圈我只可以均速跑
最後見廸廸, 雪花, 山比和一眾ching玩遊戲, 原來場邊打氣見住他們跑也很開心
廸廸仲可以1'32''完成400m呢~~~下次一定要一齊玩下先
玩完之後第二日都係patpat同髖關節有啲痛, 同埋小腹都有啲痛

升級   0%

該用戶從未簽到

16-Mar        Mon                游水2050m
                        頭1450m一程蛙式一程自由式
                        後600m全程自由式
                        1km in 29'33"19
                        2km in 59'41"88
                        Total 1hr01mins76

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龍龍 於 2009-3-19 18:22 發表

菲菲游得好好喎~~~
天氣熱熱地我都係時候落水啦...
要操大隻d先...

thanks 龍龍, 我都要多啲請教下你~~~
btw, 諗住點樣操大隻? 唔想再做火柴人啦?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 CatCat 於 2009-3-19 19:13 發表

嘩!菲菲師姐
游水好勁喎!真係入水能游出水能跑。厲害!厲害!

thank ar CatCat, 几時一齊再跑過呀~~~上次都未同你傾到偈添!

升級   0%

該用戶從未簽到

18/3 (wed) 斧山特訓

今次是第一次到斧山運動場, 真係好多人, 比起平日青衣運動場更多人呢

是日練習:
熱身3圈
神腿3式 x 3set
鴨仔行 x 2set
躺在地上雙腿提起收腹動作 (約30下)
sit up 1min (約4x下)
慢跑2圈
push up (努力嘗試都做唔到1下)
跨步行 x 3set
鴨仔行 x 3set
慢跑2圈 cool down收工

升級   0%

該用戶從未簽到

18/3 (wed) 斧山特訓

這日有batbat, 活活, 小華, 山比, 仲同場見到wayne兄一齊玩, 全晚笑聲不斷, 笑到氣咳~~~尤其當小妹誤傷教練單田位置時, 小華話連在場邊的後備球員都大笑埋一份, 真係瘀皮

練習後第一日都未有特別反應, 只係條腰近尾龍骨有啲痛, 估計是sit-up時在硬地上做引致~~~
練習後第二日, 大肶超痛呀, patpat都有啲扯住, 仲有估唔到手臂响一定push-up都做唔到下都有啲痛~~~
而家有啲擔心明日的日落南生圍唔知跑唔跑到呢

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-3-20 13:44 發表

嘩, 菲菲, 妳識咁多式, 我mud都唔識wor, 睇黎妳進步神速wor, 菲菲加油!" />" />

我都係也也鄔......下次見到講下啲式你聽啦~~~
tartar, 見到你都好努力呀, 明天終於可以一齊跑下~~~yeah