香港長跑網  - 長跑長友

樓主: LL3578
打印 上一主題 下一主題

[轉載自fb] 夢璃在xx周年越野跑的不愉快經歷

升級   27.89%

該用戶從未簽到

夢璃...我撐你﹗

我都有睇開長跑網...主要係睇下最近有咩比賽...亦無意間發現到有你呢位熱愛跑步既人...

從你既post睇得出...跑步係你生命中好重要既野...帶比你寄託...帶比你成功感...欣賞你為長跑的付出...欣賞你尊重跑步...

同時...你那輝煌的戰績逐一描述...奪獎紀錄...看了的人絕對會感到不是味兒...
妒嫉...是有一點的...更不滿是那份自大...或許你眼中的紀錄...只是你記錄生活的一點痕跡...但別人看了...只會覺得好show off...

跑步既精神唔係在於成績...成績好人地唔代表要尊重你...只有人格好...謙厚...同時實力超群的人...才有得到其他人既肯定...

我明白...你冇得罪佢...什至你都唔識果班人...但人地點解要咁對你...相信答案係以上會搵到...
要學識溝通...首先就要明白對方既感受...

藏鋒...學懂這兩個字...你既人生路絕對會大大改變...

那班破壞比賽秩序的人...相信你地都會留意到呢篇文章...睇人唔信眼既...咪用真憑實力贏人囉...做出呢d九流既小動作...根本唔係男人既所作所為...替你身邊既人感到羞恥...夢璃無意攻擊到你...但你蓄意對佢還擊...係因為你知唔夠人跑...要用盡方法令佢難受...

校園是最純真的地方...校園既運動場上更是一片聖地...大家努力鍛鍊...用真實力得到勝利...勝利不是重點...而是雙方對運動既尊重...係比賽場上認識既人...好多時都會成為好朋友...一齊向著同樣目標努力...

你地仲未踏入社會...就要好好珍惜呢份純真...當你踏入社會...充滿利益既世界入面...人人戴住假面具...就會知道那些年的運動場上...才是最珍貴的地方...

夢璃...對於你既努力...我100%佩服...你是一位值得人尊重既跑手...遇到呢d唔如意既事...你可以挺起胸膛面對...你才是男子漢...他們不是...

人生還有慢慢長路...學到的事...遇到的事...多的是...最緊要係事情過後...能提升自己...不只是成績...而是令人尊重既人格...

感謝你對長跑無私既奉獻...

路過的人上~

升級   27.89%

該用戶從未簽到

呢位sunrise會員...你睇黎唔太喜歡夢璃播...

首先唔好講果班「被告」犯規與否...呢個有預謀既舉動已經對夢璃好唔尊重...已經談不上比賽犯規...

我好明白學生哥不免年少氣盛...睇你唔順眼...好多時都係做d令對方難堪既野...跑步係夢璃好最要既野...佢地就要係比賽場上令佢難受...

夢璃轉載果篇野係第三者打出黎...而果位人兄就係荃灣田徑既李康政(4x1500m hk record holder)...路見不平...既然唔能夠及時拔刀相助...就係fb分享番呢件事...同時希望比果班「被告」反省一下...

什麼誹謗...什麼六位數字...你以為會嚇到受害者嗎?相信呢件事發生之後...夢璃同大家分享...唔係想要拎番d咩...而係因為求助無援...取番一個公道...

呢個公道...係無價的...

其實事情並不是那麼嚴重...去到講法律既地步...只是校園一些人人都會經歷既事...希望「被告」能好好反省...向事主道歉...夢璃也想想為什麼其他人會對你不悅呢...

訓醒覺...又係新既一日...大家繼續為人生努力打拼啦

升級   27.89%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2011-10-21 09:46 發表

我都講過我只係針對事, 唔針對人; 喜唔喜歡一個人, 同我對事件的看法是沒有關係; 或者呢道有好多人太喜歡佢, 才覺得我的留言是針對佢的!
老實講,  我地唔係比賽現場, 又無片睇, 好難定誰是誰非. 記得早年聯合國半 ...

你用呢件事同紀生果壇野比較...哈哈哈...

其實今次事件只係學生哥既一d小爭執jer...