香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

2009.1.18 終極去馬之老渣全馬/半馬賽前特訓 (37K及20K長課)

關閉 [複製鏈接]

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2008-12-19 10:15 發表
想問一問..馬鞍山遊樂場有無得租單車 ?
小妹當日跑完 CCM 半馬... 可以踩單車來支持一下眾 ching ctse... 順便影下相~ " />" />" />" />" />" />" />" />

新港城後面單車徑旁有, 唔知貴唔貴.

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2008-12-19 13:09 發表

咦~ching好似住個頭? 可否問一問呢?如果得我或者可以同ee一齊踩單車支持大家

係啊,我係馬鞍山人.不過那日我想跑步多過踩單車.

我都報了全馬, 不過A線對我來說太長, 早上跑完先進運動會7K, 打算加操2xK.

瘋兄, 我報名B線! 謝謝.

升級   13.2%

該用戶從未簽到

B組即3:30開跑? 我ok.

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 runrunrun 於 2008-12-28 02:22 發表

...因看大家所跑的路線,A線離開科學園小食亭,
B線離開沙田找艇會汽水機後,一直到終点馬鞍山
遊樂場都應該再無補給点,梅子林作為補給站應
頗為合適...

runrunrun ctse 真是 ctse 中的 ctse, 懂得關心照顧人.
小弟十分佩服和感謝!

升級   13.2%

該用戶從未簽到

瘋兄, 烏溪沙折返, 是否單車俓連接鞍駿街過馬路處?

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-1-13 14:31 發表

海典居旁的單車徑盡頭折返, 切記不要過馬路.

yes, sir, 謝謝.

升級   13.2%

該用戶從未簽到

各師兄姐請注意, 在星期日下午, 會有好多生手單車客, 在狹窄單車的徑上, 特別畫舫至大圍一段, 務必小心!

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-15 14:07 發表

瘋瘋:
果日3X個跑手如果一人一支水一隻蕉,得ee同runrun兩位ctse安排有d難度wor,不如補給既由跑手們自己安排,兩位ctse沿途帶下路、打下氣同埋影下相算啦。
果日可以print定張地圖,出發前同跑手 ...

拿咁多水和蕉,仲辛苦過跑30K!

升級   13.2%

該用戶從未簽到

我的愚見 是最好定一個自己全程的均速, 全馬分段參考價值反而不大, 因為你不知那些跑手的應有水準和策略, 又不知他們後段有沒有爆, 如果最後12k明顯慢了下來, 例如之前跑5分/k, 最後跑6分/k, 好可能是抽晒筋、冇晒貨! 頭段幾快都冇用, 後段會連本帶利畀返晒出厘! 如果你與他水準相約, 仿傚他的步速, 就會重蹈他的覆轍,最後爆到阿媽都唔認得!

定一個全程的均速, 頭段莫快, 整體時間反而會更好, 而且入到銅鑼灣都冇咁樣衰.