香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Garmin 910XT 使用心得分享 (2013/09/11 更新版本3.00)

升級   74.6%

開心
  • 簽到天數: 30 天

woodypkf 發表於 2013-8-26 17:12
    各位師兄!我叫Keith,910xt剛到手兩三日,.有2件事想請教!
    1.想問大家foot Spot對跑手的Training 係咪有好大 ...

1. 小弟估師兄係指, foot pod 步頻器。 它對跑手是很有用的, 可以知道步頻的密或梳,
    來調整自己的跑姿。

2. 因為之前久不久就聽到師兄們講入左水或有水氣。我只910游泳或水洗後都放回防潮箱中,
    保養好, 暫時沒有此問題。

升級   74.6%

開心

WildFai 發表於 2013-8-26 21:40
    請問第一次手錶充電要幾耐. 謝謝

見到Screen, 叉到100%就可以上手跑了

謝謝  詳情 回覆 發表於 2013-8-28 22:18

升級   74.6%

開心

固體蛇 發表於 2013-8-29 11:33
    師兄們你地終於討論到有關用910XT游水問題:
    我有o的經驗同問題想請教你地, 近日由於膝傷停跑, 改為以游水代 ...

師兄如用 open water swim mode, 可以試下放910在泳帽中, GPS signal接收會好好多。

我粗略睇完篇文章, 文中作者有講教用家拆o左隻錶主體出o黎放o係頭度, 放o係泳帽中係其中一個方法; o甘應該可以解決曬計程/轉方向不準確等問題(依靠GPS), 但我有個疑問: 唔將隻錶戴o係手腕, stroke 會唔會偵測唔到?  詳情 回覆 發表於 2013-8-30 10:55

升級   74.6%

開心

好似Indoor Mode只有記錄stroke, 如開GPS (ie Open Water Mode) 記錄就如跑步一樣, 沒有stroke了。
    唔好意思, 我修正上文:
    (1) Open Water Mode 同Indoor Mode 都偵察到你的Avg Swim Cadence和Max Swim Cadence
    (2) 但係, Open Water Mode 就沒有了Avg Efficiency 和Avg SWOLF

原來open swim mode 是沒有 stroke 的嗎? 我要再研究一下, 因為GPS 不準確, 我好多時唯有硬 set indoor swim mode 游海灘, 因此隻錶有計 stroke, 但因轉向不是轉塘不會突然加速, 所以成日計錯 lap  詳情 回覆 發表於 2013-8-30 11:22

升級   74.6%

開心

Changes made from version 2.80 to 3.00:

◦Added support for Vector power sensor.
    ◦Added prompt to calibrate when an ANT+ power sensor connects.
    ◦Significant improvements made to stroke type identification accuracy in pool swim.
    ◦Significant improvements made to length count accuracy in pool swim.
    ◦Fixed smart recording

升級   74.6%

開心

paulsham 發表於 2013-9-25 09:44
    早兩日update左firmware去3.00

之後個training effect好似有D問題。

睇返升上3.0後的紀錄, 同一個course, avg moving pace大致一樣, training effect都和v2.7 和v2.8 差不多, 在3.9~4.1間。