香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Gills
打印 上一主題 下一主題

東涌跑步路線1: 東涌赤鱲角緩跑徑

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

升級   0%

擦汗

今日跑咗過去機場, 原來就係哩條路.
    機場緩跑徑, 佢自己話有兩公里長.
    由映灣園嗰邊去到緩跑徑尾, 再返映灣園嗰邊, 唔知夠唔夠十公里呢 ?

聽落好似逸東嗰邊仲有好多路喎 ?!
    等我得閒都去試吓先.

想問吓, 大嶼山公路靠山嗰度咪有條路嘅 ?
    唔知可唔可以落去跑呢 ?
    由東涌跑去欣澳, 我估都有廿公里呀 ?!     

謝謝 !   

升級   0%

擦汗

原帖由 Gills 於 2009-11-1 00:05 發表
    得得地C兄, 係咪講呢條路線, 來回都有10K.
    東涌雖則為新市鎮, 但亦有很多舊古蹟.
    路徑細明: 東岸路.赤立角南路.東涌海濱路.喜東街.白芒
    距離: 來回若10k

謝謝 Gills 師兄.
    我跑過嘅係下圖, 由映灣園去機場, 足 10km. (~ 10.4km)

原來油站嗰度有路出去, 正喎 !
    第時又可以多條路嚟跑.     

升級   0%

擦汗

原帖由 eddiebuzz 於 2010-2-4 18:40 發表
    Hi ching, we are neighbor!
    原帖由 TCRunner 於 2010-2-5 17:55 發表
    Yes, but we are ex-neighbor now, because I moved out of Lantau Island a few months ago.

Hello ! eddiebuzz ching & TCRunner ching !   

之前有一條路線, 係由映灣園去機場緩跑徑,
    去到港龍/中航折返, 來回有 ~10km.

最近幾日亂打亂撞, 經過咗國泰城再到博覽館, 再返映灣園.
    我上網睇過, 由博覽館返到映灣園, 應該有 ~7.5km.
    (如果來回, 即可以有 15km)

另今日由東薈城去到欣澳, (途中經過白芒條隧道),
    去到欣澳地鐵站再返去東薈城, 差唔多係 21km.
    (途經少少 Unicef 半馬路段)

祝離島東涌跑友:
    新年進步, 如虎添翼 !
    渣馬加油 !

升級   0%

擦汗

原帖由 TCRunner 於 2010-2-20 10:11 發表
    跑左條路咁多年,都好有感情. 雖然現在已遷出,但仍有家人住東涌,間唔中都會返東涌走一轉.

如果那時, 你有拍照便好了.
    我剛搬入東涌半年, 感覺很正 !   (跑步運動)

TCRunner <-- 你個名, 唔好轉呀 ! 當正你係東涌人 !   

有冇其他師兄一齊跑 ?
    不過, 我自己都係好不定時咁跑......
    我仲未試過過逸東嗰邊......

升級   0%

擦汗

原帖由 TCRunner 於 2010-2-21 07:02 發表
    想睇舊照之嘛, 完全冇問題! 以往家住某屋苑單邊高層(>40/f),所以安坐家中已可輕易拍得東涌灣、昂平纜車站及機場全景.天朗氣清時可以見到西北面的屯門,甚至遠至西面的珠海.

嘩! 真係好有價值嘅相.
    我住咗喺東涌約半年, 都越嚟越鍾意哩度.
    雖然搭車係用多咗時間, 但係環境同嗰種悠閒啲嘅感覺就好正.
    而且有得跑步, 如果有埋單車就更好囉......

Thank you very much !   

升級   0%

擦汗

原帖由 lantau 於 2010-2-23 19:50 發表
    Ching,新手向各位打招呼,hello大家長跑長有呀!
    我都係東涌跑友呀,平時多數都係東涌出發跑去機場,大嶼山和青馬方向等等,Ching提供d路線都很好呀,東涌真係好多路可以跑,長又得短又得,大家一齊努力加油!

你好呀 !
    正話落街跑, 由私人屋苑跑到去公屋附近... 途中都見到有好多師兄師姐呀 !

唔知有冇人跟車路跑上山跑去大嶼山另一面呢 ? 有冇路跑呢 ??