香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

渣馬有望「升呢」金標賽 需符合「三個五」的規定

升級   12%

開心
  • 簽到天數: 2 天

Hennatalk 發表於 2014-1-19 15:01
    渣馬最失敗的地方,就是只講數字,可能是銀行佬攪的原故。每年我只記得它報導,參賽人數多了幾多。别忘記有 ...

將參加全馬的人數提升至2萬人係得嘅,賽道亦可以負荷, 但係安排要有改善。
    坊間流傳已久的改善方法, 應該經常講, 年年講, 不停講, 講到佢做到為止。
    銀行佬記性差, 只講數字, 不贅述佢知, 轉頭咩都唔記得。

我講先 :
    1. 全馬開跑時間提早至星期六晚上六時, 半小時一批出發, 每批5000人, 共20000人, 多啲都得。
    2. 起步點改為西隧九龍入口, 終點改為灣仔運動場, 避免影響內街交通及民居。
    3. 全馬挑戰組時限5小時, 逾時者作未能完成論, 減少攝影、自拍、趁熱閙者阻礙賽道。
    4. 未能完成者明年不准報名, 鼓勵參加者必須認真練習, 亦減少無聊者妨礙賽事。
    5. . . .

請大家繼續。

不過,說也怪怪,師兄提出的幾點,跟我平時所聽的,有很大不同  詳情 回覆 發表於 2014-1-28 23:04
    師兄用這種形式收集意見,頗有趣。我對渣馬,感覺是不過不失。所以也不接龍了。 不過,近年渣馬管理層,真是越來越懶。致使跑渣馬,好似拜年一樣,年年如是。 我不肯定,它的口號,「跑出信念」,同去年一樣。前年亦  詳情 回覆 發表於 2014-1-28 21:37

升級   12%

開心
  • 簽到天數: 2 天

HoHinHenryChan 發表於 2014-1-29 03:26
    至於第4點, 我有D保留.  事關我既科大跑友佢10K跑開35-38分, 佢之前美津濃半馬做過1:19. 佢不嬲都好認真咁 ...

如果佢真係咁堅, 三年內10K跑開35-38分, 美津濃半馬又做過1:19 (唔係十幾年前後生個陣), 只係因自拍事件同人踩人事件影響, 又有醫生紙證明佢受左傷, 要中途退出比賽. 呢個係千中無一嘅超特殊案例, 一定可以特殊處理。

我講嘅係啲根本無心練馬拉松嘅人, 一心只係柴娃娃嘉年華去三橋三隧影相玩吓, 夠鐘坐車返歸, 你話係咪要停賽一年, 俾啲位有心練馬拉松嘅人報名?

=== === ===
    本文地址︰https://www.longrun.hk/forum.php ... p;page=1#pid1078721
    內容來源︰香港長跑網 - 長跑長友( https://www.longrun.hk