香港長跑網  - 長跑長友

樓主: aann
打印 上一主題 下一主題

十磅的目標

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 aann 於 2009-11-3 21:34 發表

alanccl,
多謝你的回覆....先

如果講左bmi 係合理係唔係唔解答我既問題先??

其實我想做到係bmi 最低既磅數.....

即係.....本人151cm 45.5kg 現在.....係合理的...

04年前一直都只係42-43kg....
計過bmi 係標準的....

現在都標準..不過想超標準...

其實我本身打算玩boxing 同埋yoga...

不過跑步都係我最愛之一...

有沒有方法呢?

1) 你食量咁少... 又做咁多運動... 其實身體未必負荷到... 就算負荷到... 做運動時身體都無多餘既 energy 去 burn fat... 何來減重
亮兄在加大運動量之後再開始再跌磅... 但亮兄無刻意減食/節食...  (仲有食雪糕 tim~ )
ctse 有無想過用脂肪計計下自己幾多 fat ? 有時體重只係代表你個人既 mass.. 如果 ctse 肌肉.骨骼密度高... 個 weight 唔跌好易理解
再者你食得咁少.. 運動量咁大... 再強行做運動... 受傷既風險好高
2) 其實跑街唔一定要睇心跳錶.... 跑街時有少少氣喘同埋感覺到自己心跳再 keep 住半小時以上.... 如果想知自己跑咩速度...度好條街地標既距離... 再睇錶就知自己跑幾多速度..跑得多自然會知自己用咩速度跑緊...
6 mins 1k 其實唔激... 只要跑步時係步速慢慢加上去.. 開始時當然慢一點... 之後慢慢快...無人會一開始就衝住咁跑
3) 跑步跨唔到步可能係相關肌肉唔夠強去做呢個動作... 但未睇過 ctse 跑所以 comment 唔到

最後好想問 ctse 一個問題.. 點解要減到 bmi 最低既磅數 ? 目的何在 ? 排骨人著衫...  
真係反映0左香港一個問題 貧(瘦)者愈貧(瘦).. 富(肥)者愈富(肥)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 aann 於 2009-11-4 10:29 發表

*體能上限的心跳率=220-年齡
220 –26=194
*將體能上限心跳率乘以難易度即可得出鍛煉時的目標心跳率。
194x70%=135
假設我去跑跑步機
1小時7k ..心跳已可達156 …即係太快?
咁慢d 又跑唔到10k…好兩難喎 ...

唔一定係一小時跑 10k
因人而異.....其他人跑一小時 7k 個心跳可能去到 180....

btw... 跑步機個心率個 sensor 唔係好準....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 aann 於 2009-11-4 10:52 發表

問題1: 究竟我應該增加速度定係距離先?每早跑1小時....內
問題2: 究竟點樣可以增加跑快點定點樣去感受跑步既節奏...????

問題 1
如果你時間能力許可.. 跑快 d 跑長 d lor
如果你時間唔許可.. 跑快 d... 但都至少 keep 半小時
如果你能力唔許可... 跑長 d lor
大家未睇過你跑..唔知閣下真正既能力...  好難回答實質要點做

問題 2 之前已答, 再者 lex 兄已在 post # 12 已回答...
原帖由 ee_tpk 於 2009-11-4 10:39 發表

2) 其實跑街唔一定要睇心跳錶.... 跑街時有少少氣喘同埋感覺到自己心跳再 keep 住半小時以上.... 如果想知自己跑咩速度...度好條街地標既距離... 再睇錶就知自己跑幾多速度..跑得多自然會知自己用咩速度跑緊...