香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 神童威威
打印 上一主題 下一主題

試跑新路線時小心

升級   0%

該用戶從未簽到

各位ching ctse,如要試跑新路線時,特別是崎嶇不平的路,緊記之前要去探路一次,到跑時亦記得結伴朋友一起跑呀!
話說小第昨天清晨打算由屯門跑去上水河上鄉(展能中心營地),點之去到新田公路時就出了意外。當時條行人路非常窄,突然有一棵下有一塊磚頭凸起左,小第唔小心就此中招了,直插在地上,幸運自然反應用隻左手擋住頭部,否則後果嚴重。幸好附近有一個油站,立即買了兩盒紙巾止血,而更加好彩是當時有一位同事陪跑,如果唔係相信要call白車入院,之後就乘小巴前往營地止血包紮,現在膊頭、手肘及手指都擦傷,希望唔影響來緊的三個比賽啦!
+1 0
上一篇︰都係買鞋問題,請各位指點迷津下一篇︰愛 運 動 女 性 易 骨 折

升級   0%

該用戶從未簽到

7兄,膊頭位的確傷得好"金",有一處位見到少許肉添,除擦傷外仲好似拉傷左,等傷口好一點先再算。

升級   0%

該用戶從未簽到

謝謝咁多位ching ctcs的關心及祝福,真係好感動 ,我會好好處理個膊頭傷口嫁喇!希望趕得切nike同大家見面

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chowpk823 於 2008-11-10 11:50 發表
Wai Wai 師兄,祝您早日康復。

想知道最後有無睇醫生或照X-ray???

Chowpk823 ching,發生意外後已經到左營地消毒及包紮傷口,所以都沒有再睇醫生同照X-ray,等過多一兩天再痛先去比醫生睇下。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-11-10 19:33 發表
對了
請問你跑咩路穿過元朗?
我現時只認為北路(朗屏)或南路(近9號公路)可行(絕非大馬路)...

Charson仔,其實睇地圖同真實情況真係兩回事,我同同事去到元朗西鐵總站後,見路牌向上水方向我們就前進,跟住跑下跑下就走左入一條小路(好靜),然後就見到新田公路一直跑,之後就唔好再提喇!有興趣下次一齊去探下路再跑番轉吖!Gills兄話個喺邊到跌倒就要喺邊到爬番起身,有機會我會再嘗試跑此段路一次

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-11-10 22:32 發表

如果比我跑ge 話會一直去到北區運動場....(但果邊又要探一探路)
不過暫時計劃只跑單程
除非整天都得閒啦~

單程都好金都喎!應該有24-25km左右,其實只要去到新田公路再經粉嶺公路就會去到上水嫁喇!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-11-10 23:07 發表
大人有沒有下禁跑令呀?
waiwai好好休息,長跑長有.

大人都好明白事理,今次真係一次意外,來緊3個星期日都有比賽,16/11屯門區5000米比賽唔知趕唔趕得切參加,上年報左3000米都因為家事沒有去到,希望今年唔會啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2008-11-13 02:10 發表
小第唔小心中招X2
頭先同大人索夜K時

路上凸起左DD一踢就此中招了左!!

刷傷手腳有D痛!

c hing & c tse 們

索夜K時 小心小心

龜速兄,你都小心處理傷口,賽前受傷的確是一件痛苦的事,希望大家都早日痊癒,再戰跑場!