香港長跑網  - 長跑長友

樓主: aann
打印 上一主題 下一主題

十磅的目標

升級   0%

該用戶從未簽到

aann 師姐,小弟想請問閣下身高、體重或BMI係幾多?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 aann 於 2009-11-3 21:34 發表

alanccl,
多謝你的回覆....先

如果講左bmi 係合理係唔係唔解答我既問題先??

其實我想做到係bmi 最低既磅數.....

即係.....本人151cm 45.5kg 現在.....係合理的...

04年前一直都只係42-43kg.... ...

非也! 小弟唔係咁既意思,點會知道閣下BMI後就唔答呢。
小弟並非專家,只是分享個人心得而矣,想知BMI先,係因為BMI高時係好容易減到磅的,但係減得咁上下,尤其是已到正常BMI時,係特別難減的,因見閣下的食物已經係屬於地獄式了(齋無可齋了),這個階段會停好耐的,小弟都停左(保持左)一年半,跟住好似閣下一樣想減多10磅,這個難關終於最近一個月達成了,小弟食量不變,只是運動量增加好多好多,因參加了毅行者,每逢週六操山一課(小弟覺得操一次山好似跑了一次全馬一樣咁金),平日每朝也跑山約個半鐘。就係咁,三個半月才減多10磅,所以睇閣下的運動量,係好難減呢10磅的,尤其閣下咁心急想係半個月便見到成績,小弟建議閣下注重跑步的質和量,
跑街6min/1K既速度都幾適宜減磅,但係請記住,頭果30分鐘唔會減磅既,第31分鐘以後才是幫妳減磅的,如果只跑35分鐘,可以講果日跑步係白費氣力,試下每日都跑耐d丫(為減這10磅,小弟每日跑個半鐘),這建議只是分享,並非專業意見,祝閣下早日達到目標!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Lex 於 2009-11-3 22:31 發表
在街跑大約6k / 50mins...
跑機7.4k / 1 hour....
跑時心跳率係幾多? 速度会唔会太慢?

aann師姐,力士兄講得無錯,閣下既速度真係好hea,小弟上文建議係6min/1K 即係 一個鐘頭應該跑到 10K,太慢達唔到消脂效果,當然唔洗太快。如果有測心跳率既錶(連心跳胸帶果隻),係可以以beep聲提示閣下速度是否到達消脂速度未的。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-11-4 14:43 發表

天天跑.......小心受傷.......

老味兄,天天跑點會令人受傷呢? 要睇閣下既跑步姿勢、有無熱身、跑鞋既保護夠唔夠等等因素的。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 aann 於 2009-11-4 13:11 發表

先多謝你地既回覆..

我嘗試下加長少少...好等我可以和你們一起跑步

但請問alan c 兄,
你是否天天跑?
因為我也天天跑....沒有休息的日子...

小弟係天天跑的,好似公園阿伯咁晨運,除左雷暴,夏天喜歡下著雨時跑步,好爽的。
有一樣野小弟最反對既,就係節食,節食係減唔到肥的,就算減到一食番野就反彈,節食會變厭食,會死人的,我認識既人就有兩個厭食死左。節食令營養失衡,會貧血、骨質疏鬆、無力運動、等等等等好多唔好的反應。
一定要均衡飲食,留意食物金字塔,基本上每餐都係123,一份肉,兩份蔬菜,三份碳水化合物。咁減肥先會健康的。最好做到三低一高,做到三無一高就更快見效,三低是低油、鹽、糖,高是高纖。
ee ctse分析及講得好岩的。 小弟奉行健康飲食,有時亦會食雪糕的,它給我好多好多力量去跑得更遠及更久。不過小弟既原則係跑之前及中途可以任食,但運動完就唔會再食的了。睇下下圖,小弟一食就係兩支甜筒,嘻嘻!

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-11-13 09:15 發表

天氣轉涼了~去游水記得拎定大毛巾以免著涼!

俾心機呀~互相支持鼓勵!

X2
aann ctse 加油!
妳一定得既!