香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-4 19:54 發表
4/3 >> 1hr 15min gym (包括跑步機16' 2.5k)

今日著上新鞋y 12, 好舒服喎, 比起之前著既alchemy 輕身好多, 腳板弓位完全無事
經過3week 運動場訓練, 星期一跑石屎地之後, 今日先敢再上跑步機, 由慢跑(8' 1k), 到快跑 (5'10" 1k), 感覺ok

咩顏色?? 有無相睇 ???

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-5 13:14 發表

登錄/註冊後可看大圖

紅色架, 鞋墊好軟, 好舒服, 保護性幾夠又輕身

紅色   唔知有無記錯, schnix都有著過LSD, 妳覺得LSD與y打比較, 怎樣??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-8 23:27 發表
8/3/09
沙田10k 河畔賽
OFFICIAL TIME 0:52:56
CHIP TIME 0:52:45

渣打之後都未跑過咁長, 最多只7k, 今日起跑時右小腿挷左SUPPORT, 點知開跑無耐跌左出黎, 要企埋一邊除左佢, 其間又慢左落黎阻倒D 人, 真 ...

schnix 對腳初癒, 今天成績很好呀!!! 恭喜恭喜

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-31 21:04 發表

好啊~
13/4 無工聯會課, 希望過黎探下班
現在兩隻腳都無咩啦
其實都諗過JOIN 30/4 個約跑, 但轉眼間FULL 左" />" />hjgh

schnix, 30/4一夜友情開續集呀, 快d報名啦

https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=4496&goto=lastpost#lastpost

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜schnix攞獎 , 好叻呀!!!

比心機呀!! 繼續努力

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-6-11 21:01 發表
JUNE 2009
1/6 >> 慢jog 400mx2+踢腿, 跨步行+ 慢jog400mx4 (total 2.4k)
2/6 >> 晒草慢jog 500mx8+踢腿 (total 4k)
6/6 >> 慢jog 400mx5+基本功訓練(踢腿x15, 跨步行x20+節奏跳x5+老虎跳x10)+慢jog400mx10
(to ...

schnix 加油呀

very good ar

今天慢跑了12個圈, 隻腳, 膝蓋都ok, 只是頭1,2圈有少少...??? 之後隻腳都沒事, 但之後很多個圈腰右上少少位置痛, 於是再慢些, 都ok, 誰知有1個圈由右走了去左, 激死. 希望明天隻腳沒事, 這樣便可以慢慢跑返了!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-6-15 21:04 發表
多謝nc 姐, cookie, cat ctse, dee 兄同肥哥哥: 我仲需要好多時間慢慢操番起, 不過已經練慣左, 唔心急復出哩
比賽, 而家只係想報東區長跑賽咋, 其他個d 未敢諗住.

我都係諗住玩這個, 不過, 聽到有7成是斜路, 真係

都會報的, 至在玩吓, 同自己作對

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-6-15 21:22 發表
今日一去到運動場, 即刻落大雨, 等左成半個鐘, 見雨開始細左, 諗住跑5個圈走人啦, 點知跑左半個圈, 又開始黎料
大雨之下忍唔住狂奔左一個圈, 成地水"tum", 又睇唔倒路, 為左保住對腳, 唯有放棄, 好唔夠皮呀
點知換左衫諗住走個陣, 又停左雨, 係咪玩我呀

今晚我都是在大雨下跑, 初初1,2個圈沒有雨, 誰知又越下越大, 橫掂都係, 唔理得咁多... 有半個圈有一隻隱形眼鏡因為大雨而移了位, 幸好慢慢移返啱個位. 間中大雨下跑原來是很暢快啊

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-6-15 21:32 發表

上斜既路太長啦, 又幾斜下, 就算我對腳好fit, 我相信一定唔會跑得晒, 而且可能急步行仲快過跑" />" />
試下啦, 跑墳場真係幾特別架
不過落斜要小心, d 路好斜, 可以碌住落去, 要保護膝蓋呀

schnix上年有玩?? 今年去報仇??? 我只知初初那一段很斜, 好像菠蘿山咁斜!!! 可能最後截止才報了. 應該唔會咁快滿額!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-6-16 09:58 發表

呢條路線兩大特點 : 工廠區/墳場~~
我第一年玩全馬都堅持到全程唔行,反而呢個10k 都頂唔順行左幾分鐘...不過果次唔知條路係點,只係睇過地圖知斜路好長好斜,而家知條路點應該會好好多,如果未跑過最好比賽前上墳場試下路~~

好大件事吓喎   

我怕自己試完路唔敢去比賽喎   一次已很久喇卦!!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-14 00:11 發表
13/7 >> 慢jog 800m +基本功訓練(踢腿x15, 跨步行x15, 單腳跳x10, 原地提腿x10, 原地摺腿x10) + 快跑 400mx5 target2'00"@400m - 1'52"/1'58/2'01"/2'03"/2'00"(9'55") (total 2.8K)

好累好累, 好想同老闆講, 我只係得一對手咋

做到8點幾9點, 諗起自己雖然只得一對手, 但好彩仲有一對腳...

今日做多左少少體能動作
"單腳跳x10, 原地提腿x10, 原地摺腿x10" 都係3個月以來第一次做, 做得要好小心
現在所有野都係一d一d 加上去, 速度, 體能動作等...希望腳仔可以聽話啦

幸好手腳的function不同...

很快吧!!! 距離完全康復不遠了   繼續加油!!!