香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kenneth
打印 上一主題 下一主題

渣打馬拉松2009 已報半馬報到區(POST#2己更新集合地點)

關閉 [複製鏈接]

升級   35.4%

該用戶從未簽到

見大家咁有興致真好
唉...最衰我無力跑曬半馬呀
無理由跑跑下行架

升級   35.4%

該用戶從未簽到

認真,我想請問如本人報半馬
這幾個月需要如可練習才可以完成 ?
因為黎緊11月~1月(3個月都要返學)
1月尾更要考試,可能有1~2星期跑不到
而返學期間,可能只可以一星期跑1~2次 ,因做功課,小測+project 時間太忙
未必可經常抽空練

現在大約只可跑10k左右, 繼上次約跑11k巳無力再跑下去
需如何練習才可以 ?
另,尋晚跑完,腳板底痛 (我幾驚又傷呀嚇死我 )
是否鞋保護不足導致 ?是否需換鞋 ?

請各ching/ctse提供寶貴意見,因我想量力而為

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-10-9 16:35 發表

小弟都再一次很認真答閣下
閣下走開10公里,今個月可以加多3公里,下個月再加3公里,12月頭尖鼻咀,可以試慢走22公里。
而其實閣下只要保持完成16公里,已可以很保險地"完成半馬"

不是吧﹗又唻﹗yhffhj ...
感謝屈教練既意見..
今個月3k估計應該唔係問題,
尋日傷後第5次跑時間對比以前差唔多
16k明白,想請問屈教練
屯門有咩練長跑好地方 ?等我有目標咁跑
因為屯門→蝴蝶=10k
咁加埋兆康來回有13k嗎 ?

另,尋日拉筋前跑曾受傷既筋有點痛
我無理,照出去跑
跑完腳底痛,但今曰腳底無痛
但兩隻腳既內側筋按落有點痛,希望沒大礙
我怕係報左名..但最後傷左咩都無得玩

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-10-9 16:54 發表

唔錯喎,回覆得幾快﹗
因為屯門→蝴蝶=10k
咁加埋兆康來回有13k x 2

下次米拿大夫開班,閣下都要執番劑,現在按米拿兄的方式拉筋,回得很快﹗
KEN 兄,但只有回復,無進步,今晚再打詳細資料係女子區先 (得閒歡迎來比d意見,做下宣傳先 )
即係澤豐→兆康→碼頭→兆康(巳有13k ?)還是要再由兆康→澤豐 ?

等米拿兄返來,問下佢幾時再開班
你地d拉筋動,我有睇相
好似d瑜伽動作

咁要麻煩ken 兄你搵日閒時傳授米拿兄拉筋心法,等我學下野
ching 今日沖圈努力

升級   35.4%

該用戶從未簽到

半馬結果如何 ?
期待大家佳績
見你地陣容頂盛..勁呀

(頭先睇新聞..見到類似wai wai ching, ram ching既跑手上電視
仲間唔中影到某d跑友既網t呀)