香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Tarry跑步日誌~分享

升級   0%

該用戶從未簽到

Tarry姐,不用計較一次得失,長跑路上有那一位沒有高低起伏.只有繼續努力,不要放棄,終有一日創下佳績!

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-3-22 21:12 發表
報告南生圍長課20.20K
出發16:30
去程1:10"48〈跑錯路來回約400m〉
休息及影相約30分鐘
回程1:15"16
多謝各位帶路, 影相同埋補給既ching / ctse,
開心指數

Tarry姐,次次見到你都好認真,雖然好似好辛苦,但仍然堅持跑緊,好佩服!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-3-23 13:33 發表

平師兄, 唔好意思南生圍終點, 匆忙打咗一個招呼, 無再分享吓你跑步既心得tim, 唔好意思, 你講得D都無錯, 我係好辛苦, 好辛苦, 但係見到咁多人都堅持跑, 又有各人沿途帶路, 影相, 補給佢哋我更好 ...

我都想俾掌聲果D跑得好辛苦,但仍然咬緊牙關堅持落去既所有跑手們.並向他她們致敬.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-3-23 23:32 發表

平師兄, 其中一個咪係我攞" />" />, 樂意接受你既掌聲 , 原來跑得咁辛苦無靴聲, 仲有勉勵既掌聲同激勵既說話wor, 咁跑得辛苦都值得啦. 哈哈." />" />

跑得越辛苦,事後越快樂!唔知師姐有冇同感?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-5-4 00:50 發表
今晚有荃屯長課, 430其實期待好耐, 因為lee兩個禮拜, 都跑少咗, 因為交通擠塞, 遲到咗, 多謝零下十度 , 一見到我, 上前催促我擺放行李上車, 行李車位置等. 其實lee條路線, 平時都有跑去青龍頭折 ...

無緣見到師姐是晚跑姿,相信師姐第二次遠征青公,一定比上次進步不少!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-8-14 13:36 發表

Wing ctse, 妳好, 歡迎到訪我個blog wor, 久仰大名, 不知大駕光臨, 如果有興趣請到訪國內賽事頁, 妳可以搵到更多更新資料, 有時間一齊去呀, 另外, 我都係新腳, 無PB, 無獎牌, 無比賽經驗, 如果唔介意我跑得慢, 請問 ...

Tarry姐廈門跑馬努力加油呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-8-17 13:32 發表

平兄, 多謝你鼓勵 , 盡力啦, 另外長跑B隊回應咗, 你哋4位加油呀, 無用我個名, 你估吓啦

Tarry姐,原來是你,長跑長友毅行B隊感謝你的支持~謝謝了!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-8-28 01:12 發表
唔想再偷懶啦, 今晚獨食荃西-嘉頓
e+方便好多啦,由公司坐西鐵去荃西, 話咁快就到, 平靚正, 慢慢黎都係20分鐘就到, 熱埋身都係19:15就跑得啦, 比起以前, 足足快咗45分鐘, 唔好誤會, e+唔係講我快咗45分 ...

Tarry姐,前一日,相同時間,相同路線,就熱鬧好多...嘻嘻

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-9-20 20:06 發表
尋晚ssp, 一班人跑街, 因為記錯時間, 遲到咗, 我 + Bonbon 按自己計劃,各自跑啦, 當我跑咗10個圈左右, 後面傳黎吐痰聽, 好鬼噁心 ga ma,有個赤博ching, 自己又唔扺得住頸,後尾叫個赤博 ching唔好吐痰,  ...

呢D缺得的行為,屯門鄧記都經常見到,冇計!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-10-9 00:21 發表
今晚都幾熱鬧, 除咁平時荃西友 + 幾位屯門友佢哋荃西-屯門
1. 柏麗灣碼頭-荃灣公園出口 10:1182
2. 荃灣公園出口-帝都 15:1158
3. 帝都-嘉頓 10:5907
4. 嘉頓-帝都 12:1839
5. 帝都-荃灣公園出口 15:4464 ...

4個人跑入屯門..竟然..得我一個是正牌屯門友..哈哈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-10-9 13:05 發表

" />" />hjfghft

一個元朗人,一個荃灣友,一個九龍女...本來都準備是在小欖折返荃灣..後來經不起小弟苦苦哀求..全部被呃了入屯門...哈哈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-10-9 14:01 發表

平兄, 你呃咗3個保標wor, 想請問如果一個人, 跑入小欖, 靜唔靜ar, 我想操長課ar" />" /> , 但係又掠

青龍頭至小欖比較靜,一個女仔跑不是太好,但係我最喜歡此段路,因為遇到的跑友,大家都很友善,孤獨路上感覺相近,都會互相示意鼓勵..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-10-9 22:35 發表

平兄, 多謝報料, 我獨食荃西-青龍頭, 我諗會好d,  

你地開始越跑越遠..好快就跑到入屯門啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-10-9 23:43 發表

平兄, 係就好la, 因為小妹報咗廈馬唔想墮馬,所以要加緊操練, 請問小妹咁既料子, 係唔係找死ar, 有mud嘢經驗+ 裝備可以提點一下lee隻肓頭烏英ar

我知你廈門報左半馬,青公鍊半馬,荃-深井(13K)或青龍頭迴旋處橋底(近碼頭)約16K,都是不足夠的,最少都要小欖直路到尾迴旋處來回( 約22k),最理想的是走24-25K.
走長課最主要是前面數公里路不要太快,等身體慢慢熱好身進入狀態至逐漸加至較高均速,分配體能是一個好重要的.先不要理會時間,鍊好耐久可一次過跑完22K,才考慮速度吧.
以上都是一些前輩們在小弟初次全馬時給予的意見.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-10-10 23:25 發表

平兄, 多謝你既資料, 如果我報半馬, 就唔洗愁la, 我見大會俾咗7粒鐘咁慷慨, 報名費都係HKD60.00 好扺ar, 我報咗全馬ar, 因為有幾個女跑友都報, 同埋順便去埋廈門遊wor, 我又想試吓腳wor, 無信心 ...

我見你之前有POST講過玩半馬,原來已轉食全餐.咁真係要做多些長課啦,35左右是鍊全馬距離,慢慢加上去,其實不是太難的.有心是一定可以做到.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-10-11 00:16 發表

平兄, 多謝鼓勵, 但係擔心裝備不足, 請問power gel去邊度買ga, 我今晚都係用咗你教用均速〈既係慢速〉 16K, 1:49分幾, 請問得唔得ar

POWER GEL 旺角攀山中心有售, GU就冇貨,如沒有食開,平時長課一定要試食,食時會扯水,小心引發抽筋,同埋食完可能會不自覺跑快左,透支了體力.
全馬重點在於頭10-15k千萬別太快,跑完應覺得好似冇跑過,待身體適應了之後才慢慢加速,35公里後,全馬的挑戰才開始~~速度因人而異,6分多7分1k都ok架.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-10-11 00:47 發表

平兄, 唔該晒, lee個好抽象, 唔係好明" />" /> , 不過盡量體驗一下, 係唔係好似D高手過招咁, 手中無劍心丨有劍ar

跑步好多野是靠感覺的,速度,心跳,身體狀態,體能消耗比例..等等....因此,我跑步從不聽歌,只聽自己心跳及腳步聲..嘻嘻

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2009-10-11 00:50 發表
靜雞雞抄低先 , 你哋繼續

成兄,唔駛抄啦..長跑網好多高手,好多好有經驗的老手,但佢地通常少D在POST中分享,佢地比較喜歡在鍊跑/約跑中分享教路..小弟好多跑步知識源自此處,有時間來下鄧記玩下,順便同佢地直接交流下..小弟只是半桶水,所知不多的.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2009-10-11 15:17 發表
平哥有無邉隻Power Gel 是水狀, 不要太傑(thickness)?
Tarry, 對唔住借了妳的版

成兄,我來來去去只食過 power grl & GU,二隻都是 gel 來既,其他的沒有用過...如果你怕gel太入口,可以試下 power gel 軟糖,不過好難買,成個月都冇貨..