香港長跑網  - 長跑長友

樓主: witchycatcat
打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊(Part 7)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

嗱圍圍, 學豹豹咁就啱嘞, 又唔係比賽, 大家都會就住ga啦, 駛乜驚~~

放心啦, 我哋係22/2唔會用比賽速度嚟行ga, 普通行山速度就得嘞, 你上次樂善盃跑到咁鬼快, 今次俾個折你都隨時行得快過人啦, 你話驚乜吖~~

冇得唔嚟呀, 預咗你ga啦, 無情講, 呵呵~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2009-2-12 08:51 發表

我都係呀~~張cert仲要唔知去左邊,打去拯總又話過期冇得補領........hgjD092" />" />hj

嘩~~你地又跑得,又游得,有冇諗過挑戰 triathlon 呀?? 我想試下啊~~~

迪迪, 上次我搵到Action Asia Challenge個比賽唔知你有冇興趣玩, 佢係一個跑山跑澗同游好短水(10m-20m, 淺水only)嘅adventure race, 全程11-13k咋, 2月15日前報只需$200, 我同kk都有興趣, 仲打電話問過資料~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-2-12 09:42 發表
[quote]原帖由 joelkk88 於 2009-2-12 09:32 發表

登錄/註冊後可看大圖

JOEJOE,迪迪...我未游過海水KA WOR~係唔係要識踩水先KA...著左救生衣浮就試過LAW" />" />

係呀, 著咗助浮衣, 你想沉都幾難~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2009-2-12 09:58 發表
JOEJOE, 浮潛, 泳綑海岸,探海蝕洞,登陸荒島, 好呀!! 如果有野要幫手準備,可以找我!!

VV, JOEJOE話有浮衣呀!!咁唔洗驚啦~~

圍圍, 一星期游一次, 又跑一次!!!!!唔怪得BATBAT話唔洗刻意減肥啦~~~呢到變左減肥堂!! ...

哇, 個個星期咁操法, 真係入得嚟SSP度都包你變晒至fit嘅型男索女~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2009-2-12 10:02 發表

有冇資料睇下, 現在要做D野~~下午再見!!CU~~hgjD121" />" />" />" />hj

可以睇吓佢個網站:http://www.actionasiaevents.com/
我問過嘞, 除咗要帶單車頭盔之外, 冇其他特別gear要帶~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-12 10:13 發表

joejoe:
咁比個心理準備來....要行幾耐呀?

當日最早可以9:30am開始行, 大概12:30pm-2:00pm會在澗位大休煮嘢食, 4pm-5pm行完乘車回市區(全程係行唔使跑ga~~)

仲有你可以唔使帶嘢食, 因為山霸隊員會帶晒全隊人嘅嘢食到時煮, 咁你又可以拎輕少少, 隻腳唔使咁受壓~~

當然有人帶零食嚟或者幫手加餸, 都會無任歡迎~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-2-12 11:07 發表

圍圍 . 我幫你背水上 山喇....." />" />

其實水都可以唔使拎咁多, 如果你唔驚飲山澗D水嘅話(上源冇污染), 下午飲用嘅水可以係澗度裝~~

講真煮嘢食D水都係攞澗水嚟煮ga啦~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 hhkbonnie 於 2009-2-12 11:39 發表

甘係咪好似上次甘既行裝就得la

係呀~~不過bonbon可以帶埋手套來, 冇咁易俾草界損~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-12 12:41 發表

joejoe:
到時睇下天氣熱唔熱啦, 如果熱點都要帶多少少水.
係呀...你地玩山霸使唔使要power gel呀? 我仲淨返8包wor~

哇, 你買咗咁多包~~

你係咪買$10一包果D energy gel呀, 我用開呢款, 細包D容易帶~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kandis 於 2009-2-12 16:09 發表

joejoe,有5項比賽,你參加左幾多個呀??其實係咪越野跑比賽? 行澗我唔係好佔喎~~~洗唔洗攀架??

飲品
大會會於水站及終點提供Bonaqua & BonActive飲品,終點更設有Pure Blonde啤酒。

比賽終點有啤酒, 大圍 ...

未決定參加邊個, 不過你可以睇吓北潭涌場賽條路線(有map睇), 條跑山線完全等於我哋上次行山嘅前半段路線~~

佢個幾場賽選用嘅澗都係D比較平順易行嘅澗, 夠堅嘅可以係石上跳住嚟跑(愉景灣08年嗰場賽甚至冇澗行~~), 所以應該問題唔大~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-12 16:42 發表

迪迪:
我游水唔掂呀....想參加都唔得啦~

我打電話問過啦, 落水個part通常得10-20m, 純粹俾你濕吓身咁咋(e.g. 大嶼山貝澳嗰場淨係要過貝澳廟旁嘅河口, 10m都冇, 潮退時D水只到大腿位, 根本係行住嚟過~~), 所以圍圍要參加都冇問題~~

升級   100%

該用戶從未簽到

豹豹, 北潭涌條賽道包括咗你想行嘅雙鹿石澗呀~~

有興趣可以click入條link裡面張map(pdf)睇吓啦~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-2-12 17:11 發表

joejoe:
其實我都唔知你講緊個係咩比賽,不過幾時比賽呀? 都要等我好返同埋有時間操返先得wor~

我今日Dpost有提到ga, 你應該miss咗, 係越野比賽Action Asia Challenge~~

詳情可以check佢個網: http://www.actionasiaevents.com/

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-2-12 20:25 發表

OOO~~果件是玩野外定向在12舉行。 要3個人一組。好好玩架。" />" />
報名$$都好平  $400元一組。 頭3名有好豐富禮品肯定過500元一人一份。

但上年(08年)大會話吾夠時間所以無搞呀。
如今年攪我通知 ...

好耐冇玩過定向比賽啦, 如果有都通知埋我啦~~rtr08rytr

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-2-12 23:00 發表

2,5 呀. 但我今年決定主供跑步.所以果邊多數一星期練一堂就算喇.
今星期已開始左喇. 不過我會3月中先去練.
我要練好我人生中第一個全馬!!挑戰12小時  

挑戰12小時, wow有得跑吓山好玩呀, 不過又要籌款, 好煩~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 原帖由 快活人 於 2009-2-12 18:02 發表

9月 挑戰
10月 NIL
11月 FILA
12月 15K
1月  東北 OR 美記  

東北係咪1月1日係繞吊燈籠跑果個跑山賽?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-2-16 10:41 發表

菲菲:
今日我唔來啦.....好tired呀隻腳~~
在相片分享區好多相,你去搵搵....好多你同小伏伏影既相呀~~~

菲菲, Sorry吖, 我今晚都係休息吓先, 嚟唔到一齊happy啦, 因為星期六操長課時整到左腳腳眼內側條筋, 依家行路仲有少少痛~~

為咗training吓自己跑上落斜, 我14/2早晨係荃灣起步, 沿荃錦路跑上荃錦坳(~6km, 高4xxm), 接大帽山路直奔大帽山頂(~3km, 高~958m), 再回走大帽山路至荃錦坳, 跑落石崗迥旋處轉奔林錦公路出林村(全程~23k). 上落大帽山都真係幾甘, 全程明斜, 加上當日非常大霧, 前面唔使十米就已經矇查查一片, 好似係舊雲裡面跑緊步咁. 落到石崗後發覺條腳筋已經痛痛地, 但係又唔想就咁放棄, 惟有就住跑, 但係到再上嘉道理農場山坳果段真係頂唔順, 跟著都要邊行邊跑嚟跑完條線, 但係今次就完成唔到跑經大埔出上水嘅target~~

其實條線都唔錯ga, 上大帽山練四頭肌, 落大帽山練落斜, 出大埔/上水練耐力, 不過荃錦公路有唔少路段都係冇行人路ga, 跑時要小心車輛, 同埋上荃錦坳沿途有頗多村狗/野狗~~

好想join你哋跑呀, 不過又要等下次好番先~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-2-17 07:33 發表

15/3個清幽可澗團,joejoe都講左d路線啦.....你仲有咩想知呀.....?
查實,我都唔太知詳情既~
不過聽joejoe講,個日係leisure咋,小心d行可以唔使濕腳既

catcat講得冇錯, 或者我再補充多些少路況資料啦~~

今次選行嘅丹桂坑係一條適合初行石澗朋友行嘅澗(Level 1), 較平較闊, 中途有大石塊要跨越, 但只屬低難度, 有興趣玩抱石(bouldering)的Ching/Ctse可大顯身手, 全程冇高崖險瀑, 沿澗旁仲有行山徑相隨, 行徑定行澗由你話事. 行完澗沿山路上紅水山(屬劣地性質, 較多沙石表面, 但近廿年當局已植樹作補救)落神仙轍(一個七十年代已經好出名嘅沖溝), 跟著再睇行程, 如果大家玩得high, 就可再選行黃棠石澗(一條有崖瀑(Level 2-2.5), 多些攀爬成份, 且景觀更美嘅澗) 落元朗, 或直接沿山徑出元朗食大餐都得~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-2-17 09:18 發表

真係辛苦你啦catcat~但是你咁瘦....要帶咁多野" />" />

放心啦cc ctse, 我哋山霸嗰幾個到時會按比例分擔重量, 唔會要catcat拎晒~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-2-17 09:37 發表

咁不如我拎提子啦...." />" />btw,點解無寫到幾點係邊度等?

噢, 之前catcat未加上去~~冇問題, 2月22日8:30am係鑽石山MTR上面嘅96R巴士總站排住隊等~~

另外活活會於9:30am係北潭涌巴士總站等~~

Catcat唔該加番D資料上p.1個post, thanks~~