香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: witchycatcat
打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊(Part 8)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 駿駿駿 於 2009-3-1 03:24 發表
hihi, 請問ching 3月15是行山定跑嫁?行的話請計我,謝

駿駿駿Ching, 3月15係行澗活動, 即係在溪澗中跳過, 跨過, 同爬過澗石行進, 會慢慢走, 唔會跑架, 15號預埋你ga啦, 包你爬到好開心~~

升級   100%

該用戶從未簽到

有冇人講多D醬油團玩咗D咩嘢? 睇來你哋都玩得好開心喎, 玩到唔使瞓~~

打打小報告嚟睇睇啦~~

升級   100%

該用戶從未簽到

哈, 你哋鋪鬼樣又真係好得喎, 下次加埋D帽呀, 袍呀, 假牙呀, 刀叉呀咁, 個效果肯定仲堅~~

動感相阿男子組跳得好統一, 連動作同凌空嘅高度都差唔多, 個個好似就嚟識飛咁(尤其係華華~~)

女子組就動作多多, 緊係平時擺慣pose, 菲菲個勢好強喎, 一嘢震起晒成隊ctse團, 呢招其實就係咪周星馳"功夫"裡面嗰招"獅吼功", 直程想畫埋D氣勁係幅相上面~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

WoWooo~~幅花相好溫馨呀~~~

升級   100%

該用戶從未簽到

哈, 可好能山霸果日要先食梅子囉~~

山霸Starting point已剛剛出咗, 地點係九龍城浸信會禧年小學, 新界沙田馬鞍山恆信街3號富安花園~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-3-4 13:40 發表
CATCAT  盡情享受行山的樂趣. 吾好當佢係比賽 . 甘你會無甘緊張架喇." />" />
ADD OIL !!!! 到時睇下有無時間去終點為你打氣 ......" />" />fvhfgj " />" />fvhfgj

活活, 我諗雖然你好有心咁想嚟終點同我哋打氣, 但係大會係我哋未到尾2果個check point都唔會講俾我哋聽Finishing point係邊, 所以都到終點時都應該唔會見到你啦~~

不過都好多謝支持~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-3-4 14:09 發表
多謝樓上所有隊員既打氣.......
查實,我都有心理準備會fail啦...
所以我既可以完成整個比賽就達標啦~

" />" />" />" />" />" />

Catcat呢個山霸隊員真係想聽打啦家陣, 到呢個時間都不斷令自己有個咁負面嘅情緒, 咁唔洗開波都fail咗一半啦~~" />" />" />" />

我哋參加呢個比賽係去enjoy, 去玩, 去挑戰自己(both體能同意志上), 比賽前/中都應保持認真投入而不過份緊張, 依家應該想想點樣令自己到時有更好表現, 而唔好成日好有心理準備咁預咗fail, 你依家build up咗呢個潛意識, 到比賽時遇到有D難位你就好容易謝嫁啦, 嗱, 正面D, 成個山霸, 其實咪又係一個problem solving嘅遊戲(又係both身心等各方面), 我根本就唔會諗我哋會唔會fail, 真係盡咗力先算啦, 當然, 我都會睇住我哋team嘅身心狀況, 唔會俾你谷得太行, 又或者傷咗都仲谷你跑嘅, 放心啦~~" />" />" />" />

Catcat, 我都知你對個比賽好上心, 又不斷操跑嚟提升體能, 呢D嘢明嘅, 總之心理上控制一下啦, 唔好咁灰啦~~(不過你跑步擦地下呢吓嘢都真係要改善吓~~)
哈, 參加山霸應該都仲有多一個目的, 就係順便籌款助人, 呵呵, 幾偉大~~" />" />" />" />

仲有, 多謝各街坊對catcat嘅支持, 佢幾需要人去支持吓嫁~~" />" />

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-3-6 09:40 發表

icic....
ctse個post令我誤會了~~
" />" />

"......
出席者:
1. joejoe (領導人)

2. catcat
3. 活活
4. 迪迪
5. 圍圍(tbc)
6. 波仔波仔
7.火火
8. 駿駿駿
9. cfchan
10. yamyam ching(第一次join我地~)......"

Catcat, 你未幫yamyam ctse係P.1度改番做"ctse"呀~~
歡迎yamyam ctse3月15日來行澗~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-3-6 11:16 發表
joejoe:
請你出埋15.3行澗既集合時間~~~

集合地點/時間:8:30am係元朗大馬路街口麥記2樓等~~之後搭輕鐵去洪水橋站起行~~

記住帶定勞工手套, 以作不時之需~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-6 11:08 發表

btw, joejoe 兄.. yamyam ctse 未行過澗... 呢個無問題 ma?

ee, 丹桂坑嘅行澗難度並不高, 一般有做開運動嘅ching/ctse應可應付, 不過最重要係當日嘅天氣情況, 如果D石俾雨水落到濕晒, 咁就一星都變三星嘞~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-6 14:28 發表

我呢,就會著澗鞋..
咩來架?

澗鞋同冇筒嘅行山鞋相似, 但會輕身D, 護墊會簿D(唔同質料), 隻鞋入咗水可排水出來, 有D款直程係鞋度開D洞來透氣去水, 著住嚟游水玩泳綑都冇咁重身~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-3-7 23:47 發表
特別報告...晚上8時...catcat call 左我la..佢地果team 順利達標..過左第7個check point la....而且在8:00左右到達營地......佢叫我同大家即刻report下~~~~
catcat + joejoe 好叻ar~~~

今次山霸第一日9:20am開波, 一開始果然係開梅子全餐, 石屎路盡頭轉上山路, 大霧迷茫中已玩謝了不少team(我哋係度可以賺咗唔少時間), 才到達CP2. 跟著上鹿巢頂過昂平落西沙古道至大水井, 後轉戰花心坑上黃牛山坳穿基維爾營至東山亭(由CP2 --> CP5相對上較大路, 可惜我哋嘅speed有限......), 回走萬里長城下大腦穿竹林(往大腦廟因有不少廢村已隱沒的小徑, 又玩殘好多team)至蠔涌對上片場燒烤場Camp(臨尾誤中其他team報嘅流料, 白白花費一個多小時, 激氣~~), 最後7:40pm到Day1 Campsite(CP7), 個燒烤場佈置到鬼咁靚, 我哋居然可以有靚椅同靚玻璃枱煮晚餐食, 真係估佢唔到~~

第二朝仲有旅遊巴接載往SP2, 比賽就由松仔園起(今日全程男子組同混合組GR完全相同, 所以可以一齊行~~), 上顏色徑接車路到山火瞭望台, 轉到草山頂個亭(中途的廢田迷惑咗部分team, good~~, 不過上到草山頂CP後, Fung Sir同catcat要AMS做些少包紮, 所以休息了半小時, 兩人不是外傷或筋腱嚴重勞損, 因包紮後行山會舒服些, 大家放心~~), 下降至鉛礦坳, 上四方山, 沿地圖冇show的小徑殺落588頂, 最後勁降至車路出大埔市的一間學校完成整場賽事(2:42pm完成賽事, 總算順利啦, 沿途不知幾擔心catcat嘅體能同心理狀況~~)

今次山霸route planning不太好, 好多CP都要走大段的回頭路(當然可以選其他route去CP, 但計過都係走回頭路好~~) 不過天氣算唔錯, 冇點落雨, 涼涼地唔使出汗, 兼且大霧, 正~~(我要靠佢嚟賺相對時間~~)

今年山霸真係易咗好多, 前幾年我玩個陣Day1有12個CP, 仲到10:30pm先close, 依家8:15pm就可以close~~所選嘅路況又易咗, 以前部分山路要落手爬, 依家最多都係撥開草灌的較小山徑, 同埋我覺得路程較短, 兩日夾埋有冇40k都有疑問~~ catcat, 今次個比賽都算就晒你啦~~

有興趣嘅街坊, 得閒可以望吓個map啦(括號為closing time):

Day 1:
SP1: 馬鞍山富安花園禧年小學
CP1: KK149791  亭 (10:10am)
CP2: KK160795  小徑交界 (11:40am)
CP3: KK179780  道路與小徑交界 (1:00pm)
CP4: KK139778  河流 (3:25pm)
CP5: KK137745  亭 (5:35pm)
CP6: KK151758  廟 (7:25pm)
CP7: KK155546  耕地 (8:15pm) (Day1 Campsite)

Day 2:
SP2: 大埔松仔園入口
CP8: KK095814  山火瞭望台 (9:20am)
CP9: KK081809  亭 (11:00am)
CP10: KK057828  三角網測站 (1:40pm)
CP11: KK081845  建築物 (3:30pm)

Catcat, 做乜你冇記低我哋每次到達CP嘅時間嫁, 我每次問你記低咗未你都話寫低咗, 但我俾你果本記事簿得兩個CP有咁做, 淨係寫低duration係唔夠嫁, 依家冇晒record啦~~ 唉~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 takeaway 於 2009-3-9 11:53 發表
joejoe hing :

恭喜哂...well done
easy route la for u, 可以冇 map 都得啦...hehe...

u2啦, 不過你唔玩啫, 呵呵~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-3-9 11:13 發表

恭喜哂~~幾時可以玩一次呢個route....hgjD115" />" />" />" />" />" />hjcatcat應該無令你失望啦~~catcat真係好叻~~hgjD124" />" />" />" />" />" />hj

如果再行一次嘅話, 我真係想全程跑一次, 睇吓個時間會係幾多, 遲D要look look今次賽事頭幾名個時間~~

第一日中途撞到一隊今年冇參加, 但以往幾年都有參加的mixed team, 佢地上年跑到第4名, 第一日3:xxpm完, 第二日11:xxam完, 幾勁~~

仲有係終點處見到曾小強(曾參加歐洲環白朗峰越野馬拉松, 唔記得咗佢個reocrd~~), 佢係精英組取得第二名, 勁!!!

仲有少少補充: 我問過終點處嘅工作人員, 佢哋話我哋呢team(Team no. 402)應該係15 隊mixed team中排第11, 不過我諗可能最後幾隊已因CP超時或有隊員退出而不計排名囉, 實情係點就真係唔知啦~~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 takeaway 於 2009-3-9 12:11 發表
$1000 哦...
15/3 need to cook ma?

一於搵D老細攪掂佢啦, 劫富濟貧嘛~~

15/3唔諗住煮嘢食啦, 條澗依家都未必夠水, 同埋唔想攞咁多嘢嚟玩澗~~

升級   100%

該用戶從未簽到

Catcat係今次比賽, 體能上已盡咗力, 如果心態上能再發揮/配合一下, 相信一定可以有更佳嘅成績~~

不過, JCPower終能達到目標 --- fullfill到所有closing time, 順利完成整項賽事, 都要多謝catcat --- 我終於可以在第三年參賽能夠完成比賽啦~~