香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-7-21 00:02 發表

我就冇乜睇中醫,我幫你問下我個FD啦...

食左藥,做運動時要多加注意呀~~

知道了

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-21 00:07 發表

schnix ctse...
食緊西藥唔好去跑步啦...

出唔到汗可能係因為你食緊藥
小心身體~

應該係啦, 知道啦ee, 我會休息下的

升級   53.45%

該用戶從未簽到

仲未戒倒哩個惡習, 多謝大家提點 我會多d 提醒自己架啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-7-21 13:59 發表

Schnix ctse, 妳隻腳好番未呀, 今晚SSP我會同bonnie跑wor, 不如一齊跑呀

昨晚係ssp跑左啦, tarry ctse 你地幾耐會係ssp 跑一次架

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-7-21 15:56 發表

我等你呀~schnix, 我成個8月 (星期二+四) 都o向晒草等你~HEEHEE

逄星期三係咪有上斜訓練哩

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-7-21 23:54 發表

你地宣傳部走遍大江南北, 點會唔知喎~

係啦, 宣傳部咁有效率, 點會唔知呀

升級   53.45%

該用戶從未簽到

23/7 >> 45min gym (上身+腳器械+跑步機 斜度9.0 速度8.5 1.3k @10') (total 1.3k)

今日6點鬆d, 老闆話, 今日要'早走', 我見佢走左, 都急急腳走人
本來諗住只做器械, 做完後覺得今日身體都ok, 仲有少少時間, 於是就披頭散髮咁上跑步機... 自71 之後無跑過斜路, 又諗住下個目標係訓練跑斜, 所以試一試, 斜路對hamstring 既壓力真係幾大, 我對腳既力量又唔夠, 跑到尾尾, 個人好似比地心吸力吸左落去咁幾辛苦, ... 但腳無事, 下次試下跑耐少少

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-7-24 12:22 發表
下次....下次當然係31/7去哂草啦

宣傳部果然係強勁
不過逄星期五晚我都唔得架~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

25/7 >> 跑馬地 4.2K (22'35") + 5.8K (36'08") (total 10k)

今日係傷後第一次全石屎地, 上次跑石屎地, 已經係71, 但只跑左一次上落斜
可能開始跑得太快, 腳未適應個石屎地加埋d 暗斜, 2個圈之後開始後大小腿緊緊地, 於是3圈後停低拉左一陣筋
之後再跑, 已經放得慢左好多, 覺得緊少少就慢d, 再緊d 又慢d... 只希望跑夠10k (當然情況太差就會停低啦), 跑到最後變左蟻爬...
跑完都仲有d 緊, 睇黎肌肉未訓練好, 現在開始要著重去gym 做器械啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-7-25 22:28 發表

其實都叫做慢慢康復中啦, 希望你可以一路咁向住完全康復既方向進發啦!

雖然康復得好慢, 但我都係向住完全康復既目標進發
睇今日既情況, 我都要再plan 下黎緊要點訓練先得啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-26 07:50 發表

schnix ctse, 石屎地可免則免,以防受傷.在下剛開始跑時,是跑石屎地,膝頭常通,不能加哩又不能加速.
後來跑泥地,比以前跑多幾倍都沒問題.草地,泥地,甚之track地都比石屎地好!

多謝佐治男孩ching既意見, 其實小妹復原期已經跑左差不多兩個月track, 感覺腳應該ready 跑番石屎地, 所以尋日試一試, 發覺全程石屎地原來係未得既, 今後我會放慢d 個進度, 試下track+ 少許石屎地/泥地或草地加少許石石屎地, 慢慢加上去, 等腳可以慢慢適應
不過泥地或草地唔係咁易搵, 跑馬地草地球場好似封左

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-7-28 01:18 發表

百份百康復是指日可待的事呀....
肌肉需要時才可回復番昔日的水平...
schnix, 加油呀....

多謝奇奇, 而家我仲等緊隻腳比進一步既SIGNAL 比我, 睇下下一步要點做...
希望佢聽話, 唔好再帶咁多煩事比我啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-7-28 23:33 發表
星期六要早起, 星期五唔去晒草同大家跑+十吓十吓.只好等下次啦!

Schnix,
慢慢跑吓場同草地先, 做吓體能訓練, 等雙腳肌肉強化先去跑石屎地.
支持 支持hgonion_ico ...

多謝叮叮噹... 其實我已經開始氣餒了
進入第5個月, 都無諗過咁耐都仲未好番, 已作最壞打算, 可能要SKIP 一季啦
現在只可STAY POSITIVE, 希望腳會快D 好啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-8-1 00:09 發表

見妳傷勢反覆幾個月,冇得盡情當然唔好受啦!
氣餒一陣好囉! 我地支持妳, 等妳一齊跑番轉架!
忍耐, 忍耐, 再忍耐.......對腳係用一世, 如果skip一季比賽, 好番先跑妳會跑得開心放心盡情.

我剛剛感冒左兩個星 ...

身體健康 (包括腳) 去跑, 先可以有樂趣, 我都希望好快可以輕鬆地跑, 叮叮噹都要小心身體, 近期流感開始流行啦~!

多謝晒cat ctse同wingwing, 休左一個星期, 今日係gym 跑左20min, 已經係慢跑, 但腳都差左d, 所以下個week 會去針灸啦, 希望痛完可以快d 好番啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-7-31 12:55 發表

good~~~~~" />" />

多謝大家經常俾D 正能量我地D "康復中跑手"~~" />" />

我覺得自己似"復康跑手"多d

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-8-2 01:15 發表
其實真係唔好心急, 黎緊大把日子可以跑, 最緊要係令對腳完全康復先, 總知慢慢黎, 之後先可以長跑長友架嘛

知道~上星期行個步太大, 行完之後=退後左5 步, 下次真係要慢慢來, 小心一點

升級   53.45%

該用戶從未簽到

WEEKEND 決定左改變一下治療方式, 今日去針灸啦
無半年前咁痛, 因為無吉背脊同盆骨位, 但仍然係好痛, 吉完, EC 叫我郁下隻腳, 已經'秘'+無力, 郁都郁唔倒, EC 話"你唔郁我幫你郁架啦"之後就用推拿手法幫我郁腳
針時最痛既地方, 亦係最唔妥既地方, 現在腳仍然好酸, 無力, 但HAMSTRING 好明顯係鬆左, 希望過幾日會更好啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

多謝wingwing 既關心
針完之後hamstring即刻鬆左好多 (雖然針完後既反應令到膝蓋出面條筋痛痛地),都真係好神奇! 之後比隻腳休息4 日再做少少運動, 本來都好ok架啦, 不過尋日上大陸工作, 全日都行/. 今日腳又唔多舒服, 所以今晚會再去針多次, 又要去受苦了

就算熱一點, 辛苦一點都好啦, 真係好想輕鬆地跑, 不過暫時都只係一個夢想, 希望夢想快d 可以成真啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

好多謝cat ctse, 肥哥哥, wingwing 同奇奇既鼓勵, 暫時東區10K 都未敢諗住, 上咁多山路, 就算好番都唔會即刻去試, 君子報仇, 10年未晚
針完第二日, 腳鬆左好多啦, 感覺仲鬆過無事個隻腳今日買左對平既REEBXK 鞋, 有少少AIR 底, 用黎行街用, 好好保護對腳
雖然傷勢反復令我好沮喪, 不過好彩有大家係我身邊, 我會努力去慢慢好番的

升級   53.45%

該用戶從未簽到

多謝billy, 叮叮噹同埋tomde, 我會再比d 耐性等隻腳好番架啦!

dee 兄, 上星期二針完之後, 今個week 做過下體能同上身既訓練, 今晚正式上跑步機, 蟻爬10min (1.3k), 腳比針前好好多啦, 無咁緊, 不過針完後, 腿既肌肉好酸痛, 應該需要多1-2weeks 先好得番
現在進展都好positive既, 只係慢d, 等下運到囉, 你哩排仲有無跑哩