香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 馬神
打印 上一主題 下一主題

馬拉松的神奇

升級   0%

該用戶從未簽到

今年第二次OVER 30K長課, 相比上星期32K係沙田跑, 今個星期希望自己既狀態可以再提升一下, 所以揀左一條我認為更高難度既路線 - 青公, 今次其實係我第一次跑青公, 之前踩車就試過, 跑倒是第一次, 而且今次自己既目標好明確就係入屯門三聖再出番荃灣西, 由於事前對整段路線唔熟悉, 所以頭段用左比較慢既速度去跑, 因為志在食咪, 好快就去到網友所
提及既汀九段, 深井段, 呢個時間有諗過買支水拎住跑, 但又唔想拎咁耐, 所以放棄在此補水, 離開左深井很孤獨, 有一種挑戰個人忍耐極限既感覺, 不經不覺又到了青龍頭, 從前行山起步的地方, 上斜時眺望對面馬灣的豪宅, 再望遠少少就是兩星期前行山的地方大嶼山東北花瓶頂,大山等地, 愈向大欖方向更是人跡罕至, 望向黑沈沈既大海, 加上海風吹來, 自己好像向住一個深淵跑去, 對面北大嶼山公路的燈光愈來愈暗淡, 此時慢慢見到大欖迴旋處出現, 經過海事訓練學校, 到小欖路口, 之後便是網友提及的地獄路段, 因為會經過多段又上又落既小斜坡, 終於捱到黃金,此時很餓要入7仔買了支500ML 水同食左包GEL, 再上路經寶隆軍營(以前毅行既終點),青山灣, 終於到達三聖村, 為了跑夠35K, 所以再向恆福商場方向跑多少少先回程

回程時對路段熟悉, 可以更有效控制自己既體力, 無奈每經斜路時速度便下降得很慢, 一路上同自己講慢不要緊, 目標係要食晒整條青公, 一路上平常心慢慢欣賞著青公,青馬夜景, 控制著自己均速完成今晚的訓練, 回到深井時, 500ML水已經完了, 買了一包KITKAT 同一支500ML POCARI, 過了嘉頓後慢慢將速度加快少許, 終於完成35K長課
(今次感覺比上次32K更有佳, 一來今次好似冇出現"撞牆", 上次28K已經感覺好辛苦, 而且之前跑沙田因為9成以上都係平路, 而青公更接近渣馬路線感覺)

分段時間       TOTAL
10K      1:00:17       1:00:17
20K      1:01:57       2:02:14
21K         06:29       2:08:44
25K         25:43       2:34:27
30K         33:00       3:07:35
32K         09:53       3:17:54
35K         16:57       3:34:51

升級   0%

該用戶從未簽到

1月份-

5/1 跑15K (TKO)
6/1 跑20K (HKI)
9/1 美記21K (TAI PO) 1:44
11/1 跑7K (HV)
12/1 跑8.6K (TKO)
14/1 跑6K (HV)
16/1 跑11K (HV)
19/1 跑32K (ST)
20/1 郊遊大嶼山東北 約10K
25/1 跑16K (HKI)

總計 : 跑136.6K

升級   0%

該用戶從未簽到

灣仔海旁-中區海旁-西區海旁-域多利道-摩星嶺道(折返)
休息左4日冇跑, 加上通宵工作下, 唔想跑, 希望呢個星期都可以完成一次30K 長課
TOTAL 16K 1:27

升級   0%

該用戶從未簽到

美記之後,我都懶左兩星期呀
今個星期先操返
大家都加油呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 25-1-2011 15:00 發表

係呀,第一次跑,感覺最重要,以後有基準作參考!加油呀!

嗯, 速度好慢, 不過唔緊要啦, 新手上路慢慢學習, 多謝支持, 呢幾日好懶, 休息左幾天, 今日先跑番 !!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬神 於 2011-1-16 23:28 發表

今日第一次試跑5K 衝圈, 真係唔多試跑, 先跑1K熱身, 跟住一起步好似唔係好夠快, 再跑快D 又驚自己捱唔到5K, 同埋跑馬地內圈好難跑, 彎多又急, 仲要今日星期日好多人散步, 係咁避人, 因為今日第一次試跑 ...

係呀,第一次跑,感覺最重要,以後有基準作參考!加油呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

1月份-

20/1 郊遊大嶼山東北 約10K

總計 : 跑120.6K

升級   0%

該用戶從未簽到

大嶼山東北荒蕪行, 青嶼收費站-草灣-花瓶頂-昂平坳-大山-黎壁山-(鏟林,攀石涉澗)三白-愉景灣 , 約10K, 上落上落, 全程山路, 好耐冇試過行得咁WILD, 辛苦

升級   0%

該用戶從未簽到

1月份-

總計 : 跑120.6K

升級   0%

該用戶從未簽到

今年既第一課OVER 30K長課, 時間上還可, 但耐力不足, 時間不多, 盡力而為
沙田-孖橋-水警基地-科學園-大埔-工業村-汀角路-三門仔路-水壩尾(折返)
TOTAL 32K  3:11

升級   0%

該用戶從未簽到

1月份-

總計 : 跑88.6K

升級   0%

該用戶從未簽到

今日第一次試跑5K 衝圈, 真係唔多試跑, 先跑1K熱身, 跟住一起步好似唔係好夠快, 再跑快D 又驚自己捱唔到5K, 同埋跑馬地內圈好難跑, 彎多又急, 仲要今日星期日好多人散步, 係咁避人, 因為今日第一次試跑, 決定試食兩隻5K, 事前睇左好多師兄既BLOG 話23分,再抖7分, 一開始跑唔知係咪熱身唔夠, D肌肉仲好硬, 頭兩K 已經好辛苦, 跑到4K先順D, 睇番自己D時間, 23分已經冇可能, 不過既然決定左就跑落去, 睇下自己幾慢都好

食完第一隻5K, 抖左8分鐘, 再食第二隻, 抖既時間太長, 下次可以抖5-6分鐘就夠, 同埋今日太凍, 停低左好凍, 第二隻感覺輕鬆好多, 但去到3K時橫隔膜痛要收慢, 去後頂埋佢, 完成左今日SET俾自己既兩隻5K, 時間雖然好慢, 亦好唔穩定, 不過好開心好滿足, 收貨, 有左呢次經驗, 下次可以有更好既準備同識得點跑, 不過有TRACK跟圈會易計時同埋好跑D

第一隻 4'57  5'18  5'16  5'10  5'02 (25'45)
第二隻 5'11  5'33  6'42  4'10  5'02 (26'38) (第3K唔記得"禁"錶)

TOTAL 11K

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 15-1-2011 10:33 發表

你問我答分享大家既共同興趣!叫亞奶得架啦!
如果擔心既話,可以先試跑兩隻試吓都得既!有人陪住跑又會信心好些!
開頭跑成點都係好既經驗!

好呀, 我都係諗住試下跑兩隻先, 睇下食唔食得晒先, 有野要再請教你

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 15-1-2011 09:17 發表
馬神..尋日係另咪係銅鑼灣/跑馬地交界開工???見到好似係你,,

係呀, 夜晚呀MA

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬神 於 2011-1-12 23:51 發表

3隻5K , 4隻5K ..... 仲要4'45/1K .... 真係要諗下點跑先 , ANWYAY, 謝謝, 奶指導 !!

你問我答分享大家既共同興趣!叫亞奶得架啦!
如果擔心既話,可以先試跑兩隻試吓都得既!有人陪住跑又會信心好些!
開頭跑成點都係好既經驗!
711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 228華 於 13-1-2011 16:40 發表
天冷跑正呀!

係呀, 尋日mm 買左對手"物" 即刻用得著, 暖晒
長tight. 長衫 + 風褸 先mm 夠暖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 swtcheng 於 13-1-2011 15:19 發表

馬神好鬼死勤力既姐.........

大c亨唔好番我, 我一d 都唔勤力... 就黎半個月先得個幾十k .... 太少啦
你尋晚係澳景先話我好"流" .... 我會認真d架啦

升級   56.95%

該用戶從未簽到

原帖由 馬神 於 2011-1-13 12:44 發表 2011-1-12將軍澳運動場 > 寶邑路 > 左轉維景灣畔 > 澳景路全段(至白色更亭沿路折返) >將軍澳運動場TOTAL 約8.6K陪車女慢JOG, 繼續休息, 未跑之前都覺得好凍, 跑落又OK WOO
天冷跑正呀!

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 馬神 於 2011-1-13 12:45 發表
1月份-

總計 : 跑71.6K

馬神好鬼死勤力既姐.........