香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: shan
打印 上一主題 下一主題

跑步真的可以減壓?

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

我只在太太生BB前兩星期難以集中

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

看來是心情問題

心情好時,真是可以好輕鬆咁看世人世事,仲好看過戲 eg: post2 sumofjack 說的情況
    心情唔好,就連跑都無心情,更不會有心情享受跑步,分泌安多芬都覺得無用

建議可以試下 少跑多次
    一不開心就去運動場跑快d,可以每次跑少些時間,但要辛苦d,跑多幾次
    適量增加強度,又可以多些時間休息

參加約跑一齊辛苦效果更佳

Kin in Running

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 shan 於 2012-4-10 01:11 發表
    有人話跑步可以減壓,因為跑步的時候,精神集中於調節吸呼和身體動作,正好把一天的煩惱抛諸腦後,而且帶氧運動有助腦部分泌安多芬,能够使人心情愉快等等..........
    小妹近日工作上遇到挫折,連帶影響 ...

你試下出來約跑
    你會想少很多東西!

升級   67%

該用戶從未簽到

我有時候覺得「跑」可以令到人放空個腦, 咩都唔諗, 令到自己可以係跑緊果半個鐘、 1 個鐘、 2個鐘完全放低平日既壓力、 負面情緒。
    但有時候, 我自己都會覺得放空個腦咁長時候, 會有D悶。我自己就會多D留意下跑道旁既一D趣怪野, 跟住呢, 就會係個心入面為呢D趣怪野作下故仔... 作下作下, 個人就會開心D, 唔覺唔覺又會跑長D! 我有時番到屋企都會將D見到既趣怪野寫番低, 等第時見到再笑下。

例如:
    「第一位:
    吞雲吐霧女團(共有4名團員)
    雖然係女團, 但其實我估佢地係互不相識既。咁點解會以團隊入選呢? 因為呢4位妙齡少艾, 身材娟好, 面目可親, 雖然互不相識(我估), 但係佢地4個用同一個姿態, 一字排開咁坐左係花莆上面。咩姿勢咁吸引到我眼球? 放心, 唔係不雅姿勢。佢地只係不約而同咁翹腳坐, 仲要4個都係右腳翹左係左腳上面, 然之後係左手揸住部iPhone 4/4s, 右手揸住支煙, 低住頭咁係部電話上面劃下劃下。其實, 如果只係得一個女仔咁做呢, 都唔係好特別。不過, 4個唔識既, 一齊用同一個姿勢, 一齊玩iPhone就幾壯觀啦。不過, 吸煙危害健康, 最好都係唔食煙啦。

第二位:
    皮褸檸茶俠
    其實個名已經講得好清楚啦。今日氣溫21-25度, 濕度95%, 但係呢位哥哥仔, 著住件皮褸(條拉鏈拉到上頸), 長褲係條街到跑步。你以為佢唔正常? 我就話, 其實佢係幾正常既。點解? 因為佢一路跑, 一路仲手揸住盒375檸檬茶黎補充水份。嗱, 你話啦, 跑步識得補充水份, 又點會係唔正常呢? 只不過係, 我地D平凡人淨係識飲水, 最多都係揸住個水樽飲, 無呢個大俠咁創新0者!

再唔係, 我有時真係覺得唔開心/悶啦, 就會換部iPod shuffle既歌 (通常會用D rock D既歌), 換咩呢, 換叮噹呀、 IQ博士呀果D。效果幾好架!