香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Oscarynk
打印 上一主題 下一主題

西貢 Oscarynk 緩跑天地

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-10-4 16:37 發表
MatthewTse,十月1日我反而去左荃錦過河背行山。嘩,我有你咁快就好了。我暫時都未敢跑入東壩,今朝在麥徑第一段開跑,正如你所說,頭一公里長命斜,我諗下次都唔敢用這長命斜做熱身,都係由北潭涌開始好D,只跑到西 ...

Oscar ~~ 萬宜對我有特別意義, 上年中國沿岸馬拉松我第一個全馬在那裡完成. 西壩斜路後的一段入東壩,主要都係平路,國家地質公園幾壯觀,風景美麗, 值得一跑!

升級   46.33%

該用戶從未簽到

MatthewTse,十月1日我反而去左荃錦過河背行山。嘩,我有你咁快就好了。我暫時都未敢跑入東壩,今朝在麥徑第一段開跑,正如你所說,頭一公里長命斜,我諗下次都唔敢用這長命斜做熱身,都係由北潭涌開始好D,只跑到西壩盡頭去個廁所就回頭,未有上西壩後的斜路。以西壩前的一段計,主要都係平路,慢跑幾享受。回到起點共8.3公里,由於第一次跑依條路,只敢慢跑,所以用左成個鐘,單單熱身上斜果段就成十分鐘。

升級   0%

該用戶從未簽到

Oscar 你好.

看到你的 blog, 1 Oct 假期约定家人在西貢北潭涌停車跟着帶大狗小狗玩水, 我自己早上MK吃早餐乘 min-巴士入8:45 am 到西貢市鄧肇堅運動場. 沿著海滨公园惠民路跑去北潭涌, 接著跑上萬宜水庫這段望不見頂嘅"魔鬼斜路", 開始好曬下, 經過萬宜水庫西壩直再繼續前進, 大約轉過頭已經完全為斜路, 接著2km 冇平路, 只有上落斜, 見約定時間差不多, 還沒有到萬宜水庫東壩, 大約在7 km 回頭. 跑返回北潭涌. Total 22 km 花了 2 小時 03分.

有機會再去!

升級   46.33%

該用戶從未簽到

係呀,不過十月開始有好多運動會,我跑早上就變左冇得跑,惟有開始跑公路。今日入左萬宜水塘跑。

升級   15.79%

該用戶從未簽到

西貢人揮手,
鄧記其實幾好,你跑幾個圈跟住跑出去冇人理的

升級   46.33%

該用戶從未簽到

灣仔可能係全香港最好設備的營地了,有良好的沖涼設備,交通方面,若不想由海下行入去,可以坐巴士到黃石碼頭,再搭船前往。師兄真係識貨。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   46.33%

該用戶從未簽到

kenneth兄:去比賽?抑或是去玩kayak 浮潛?果度近來好似多左間kayak club,經常有教練開班。我就試過由屋企跑馬路去海下,來回有10km。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   46.33%

該用戶從未簽到

有小巴入海下的,西貢總站就在巴士站隔離,7-11及Ok附近。不知第一班車幾點開,半小時一班車。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   46.33%

該用戶從未簽到

>俾心機練,是會有進步

真係見到一些進步,好開心。所以都開始跑下山,希望可以增加下自己的速度,因為要輕鬆的跑1小時45分鐘都做到,但如果參加10k的話自己的速度就太慢了﹝未能少於60分鐘﹞,所以要開始其他的訓練。跑山除左一次玩下跑左10k山路,真正練左兩次,每次都只係上一次山,想了解下自己的能力先。下星期跑山應該會試下上三次﹝個山都唔高,百零米,長一公里左右﹞。

今早空左一段時間,所以都額外跑了30分鐘,試下10k要45分鐘完成的速度是怎樣的,結果只能維持二個大圈而已﹝即係只有1k﹞,大家的速度咁快,我真係有排練。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   46.33%

該用戶從未簽到

多謝指點。

我是認真的,真係好羡慕你地,雖然你地一定會話俾心機練就有進步,不過我相信人人天份唔同,我係未必可以去到你地的水平,所以我目前最享受的,都是見到場上跑呀跑又跑得快同型的人,可以同大家在同一個場上跑已經好開心。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   46.33%

該用戶從未簽到

對呀,其實咁悶我係點過的呢?目前的方法同聽你講Wong Sir的要求有D共通點,我會盡量去感覺用果種跑法和步速是如何,會試下全個圈只用之前的感覺跑,然後對比一下究竟時間是否一樣之類。當然,我目前對自己的跑法沒有定論,所以又會試下大步但慢步速,又會試下細步但快步速咁不同方式去跑,感覺下點跑自己最舒服,點跑可以跑耐D,點跑可以跑快D,如此類推,跑一個兩個鐘之中算叫做有變化又有寄託,所以都未至於悶死。

你兩個鐘已經跑24k,真係有排練先可以跟你地跑了。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   46.33%

該用戶從未簽到

多謝鼓勵。

唔係悶,係簡直十分好鬼悶,見場上面的人都係跑一個鐘左右﹝不過佢地跑得快,一個鐘都夠了﹞。所以當我個基礎好D,我會加入由西貢市跑入大灘屋企的元素。以距離計,目前已可以跑,但由於要上山落山,上山都唔算太大問題,落山真係會傷腳,要考慮下同埋等腳部適應好D。仲有小問題就係未有跑步用的隨身小包,又唔想再花錢,所以暫時計劃係長的路線都係跑運動場,10k左右就可以在屋企出發,跑去海下一個圈。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   46.33%

該用戶從未簽到

開跑一個月回顧

八月十二日正式開始練跑,今天是九月十三日,剛好跑了一個月,是時候做個回顧總結。

為什麼要開始跑步呢?這是一個好問題,因為相對跑步而言,我更喜歡的運動是單車,更具挑戰的運動是獨木舟,但我偏偏選擇了跑步,唯一可以說的是我覺得這是一項十分普遍的運動,但自己做得不好,加上平時的活動雖然不少,諸如一些獨木舟的活動、一些龍船比賽,但恒常的運動,自從搬了家和改變了工作性質,單車已經遺忘了,所以希望有一項恒常的運動,可以保持自己身體的性質。至於能否減少一些體重,這是我期望的,但不是跑步的主因。用BMI來衡量,自己實在有點超重,但由於肌肉較多,問題不算太大,但若跑步能減少一些體重也是好的,畢竟身體負荷減少,跑的也輕鬆許多。

一個月前,由於未真正練過跑步,所以要循序漸進,耐力當然也是不足,身體亦未適應,所以每次只可以慢跑30分鐘。經過一個月的努力,最近已經可以持續的跑1小時45分鐘運動場,這個當然不計速度,目前根本沒速度可言。

速度方面,不是目前的目標,但亦有一些期望。以前跑過一次渣馬10k,成績剛在一小時內完成,目前期望短期內可以回到這個水平,平日練跑10k仍需要70分鐘左右,希望半年內找個10k比賽跑跑,做出sub 60的PB。

身體質素方面,開始跑步前,rest HR已經比以往有經常踩單車時上升到接近60bpm,近幾天量度的結果顯示目前已降回50bpm的水平,這個結果比較令我開心,因為心肺功能雖然有許多不同的方法來反影,但rest HR作為一個簡單又基本的資料是十分方便的,下降到昔日的水平,表示持續的運動是有回報的,兼且,這一個月我未有太過急進,令自己進入overtraining的範圍。

體重方面,我雖然不太介意,但亦注意到有明暊下降的趨勢,大概有2kg的下降了,若果這2kg可以稳固下來,相信第二個月加入訓練的跑山活動將會有較良好的效果,畢竟要上山,能輕一安士得一安士,以往踩單車時,為了減輕一至二kg的gear,可能要付出10k以上的金錢。

上面總結都是一些好的方面,其實亦有一些負面的地方,例如膝部開始有點『感覺』,目前要很小心的做熱身、拉筋、選擇跑鞋,當然亦要看不少書本和網上資料來了解如何保護身體。另外,為了恒常跑步,付出的時間也不少的,除了跑步外,亦與加多休息有關。幸而太太明白,未有投訴。

這一個月算是一個好的開始,但如何能持之以恒才是重點,希望第二個月的報告不要令自己失望。

最後,一個有趣的數字:
這個月與跑步有關的支出是3.7k,總跑步時數15小時,亦即是每小時運動用25元,真是極之昂貴的運動。

﹝3.7k有點太高了,不過實在是買了兩樣物資,一個是Garmin Forerunner 310XT,這個投資當然不只用一個月,希望可以用上十年,對像我這樣沒有跑步的基本知識的入門漢來說,這玩具有點真正用途。另一樣是買了一對跑鞋,開始時家中保留著以前用的跑鞋,但雖然多年不用,依然會老化,兩對舊跑鞋陸陸續續爛了,沒法子不買一對新的,那是一對一般用的trainer,應該可以用上半年以上吧。﹞