香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 豆豆媽
打印 上一主題 下一主題

豆豆媽之瘦身日誌

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

豆豆媽,跑完去影相夠哂時呀...
支持你渣打10k去馬呀...

升級   17.95%

該用戶從未簽到

青山公路汀九段 -8k

原來我有一 個月無跑步啦, 尋晚跑返都驚頂唔住, 諗住咁耐無跑跑6k就算, 點知唔覺唔覺又跑到汀九橋底, 今次仲跑多過上次幾百米tim 橋底4K位置拉筋3分鐘同飲水, 之後就回程啦, 時間應該快過上次2分鐘

不過事前熱身不足......無做到踢腿......因為覺得o係街咁做好肉酸 攪到而家寬關節都有少少痛

我而家都心大心細報唔報渣打10K, 但跑完我實影唔到相 .....我又好想影相喎, 點算好

瘦身紀錄 :
無起跌...一個月之內已食左3餐大閘蟹, 無重到已經偷笑

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-9-21 13:06 發表
SUESUE : 你慢慢等啦 呢日總會出現....可能係2019年.........
billy : 我果日早餐食左超巨大熱狗, 5:30pm又食左雞尾包同埋磨菇雞包 原來食多d真係可以跑多d

跑前食d野係好架~因為好多人都會因為跑跑下肚餓而唔想跑~不過我好古怪~如果我跑到肚餓反而會重有動力~會覺得咁係會收到肚腩~真係練到野(自欺欺人中......)~哈哈~

不過記住跑前唔好飲茶啡~我乃過好多次野~而家做長課前一定唔敢飲~

升級   17.95%

該用戶從未簽到

SUESUE : 你慢慢等啦 呢日總會出現....可能係2019年.........
billy : 我果日早餐食左超巨大熱狗, 5:30pm又食左雞尾包同埋磨菇雞包 原來食多d真係可以跑多d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-9-16 00:02 發表
青山公路汀九段 -8k

今朝先落8號風, 預測今晚應該好涼爽, 唔好浪費左個咁好既機會, 一於放工去跑一轉!

因為上次跑6k, 已覺得幾辛苦, 而我又無水跟身, 所以今日都係set 返6k俾自己(其實知道自己5k一定要飲水, 但唔知5k個位置, 所以都係跑6k )
可能上次因為頭段放得較快, 令到3k位置已頂唔住要調頭, 所以今次我一開始就再放慢d, 頭2k都幾輕鬆, 到左汀蘭居位置開始有少少累, 但知道自己頂得住, 而去到上次個3k位置時, 又突然唔累, 仲落左一陣大雨, 於是我就繼續去, 目標係4k 汀九橋底調頭....
o係往橋底途中, 仲打算去到影返張相做証俾柏高爸睇, 因為佢一定唔信我可以跑到果度
o岩o岩到左橋底, 就見到柏高爸迎面黎緊, 二話不說當然飲返啖救命水先啦 之後就調頭回程啦...
回程時感到自己愈來愈有力, 可能之前放慢左, 而加上落雨, 個人真係無咁累, 於是我就略為加速, 直到最後1k, 雙腳寬關節都有少少痛, 但我始終都可以完成我第一個non-stop既8K

跑後感 :
聽EE話, 燃燒脂肪係需要能量, 而能量就係要食野, 我今次跑前個幾鐘食左2個面包,所以今次跑足8K都無肚餓. 下次跑前我都一定要打底先!

瘦身紀錄 :
好穩定, 同上星期一樣無起跌

豆豆媽一定係食左柏高爸既菠蘿三兄弟啦, 當日430佢都係靠佢地先跑到入屯門架咋!!

你而家可以跑到呢個路程, 咁我地下次約跑應該可以叫埋你一齊反啦~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

豆媽, 加油呀, 等你2010年一齊出戰

升級   17.95%

該用戶從未簽到

多謝ee同叮叮噹
    我都估唔到自己可以完成到8K, 我好希望2個月後可以跑到10K
    到我可以跑到10k, 我先會開始玩計時間
    2個月後應該會涼好多, 到時我都會跑密dd 呢期太熱, 都keep唔到一個星期跑一次

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

青山公路汀九段 -8k

今朝先落8號風, 預測今晚應該好涼爽, 唔好浪費左個咁好既機會, 一於放工去跑一轉!
    因為上次跑6k, 已覺得幾辛苦, 而我又無水跟身, 所以今日都係set 返6k俾自己(其實知道自己5k一定要飲水, 但 ...

恭喜! 完成青公8k, 有上落斜, 進步左喎!
    跑步前係要早少少食

升級   0%

該用戶從未簽到

青山公路汀九段 -8k

因為上次跑6k, 已覺得幾辛苦, 而我又無水跟身, 所以今日都係set 返6k俾自己(其實知道自己5k一定要飲水, 但 ...

好野~ 豆豆媽可以完成 8k..
    加油丫.. 你慢慢加下加下就可以跑得愈來愈遠 gala~

升級   17.95%

該用戶從未簽到

青山公路汀九段 -8k

因為上次跑6k, 已覺得幾辛苦, 而我又無水跟身, 所以今日都係set 返6k俾自己(其實知道自己5k一定要飲水, 但唔知5k個位置, 所以都係跑6k )
    可能上次因為頭段放得較快, 令到3k位置已頂唔住要調頭, 所以今次我一開始就再放慢d, 頭2k都幾輕鬆, 到左汀蘭居位置開始有少少累, 但知道自己頂得住, 而去到上次個3k位置時, 又突然唔累, 仲落左一陣大雨, 於是我就繼續去, 目標係4k 汀九橋底調頭....
    o係往橋底途中, 仲打算去到影返張相做証俾柏高爸睇, 因為佢一定唔信我可以跑到果度
    o岩o岩到左橋底, 就見到柏高爸迎面黎緊, 二話不說當然飲返啖救命水先啦 之後就調頭回程啦...
    回程時感到自己愈來愈有力, 可能之前放慢左, 而加上落雨, 個人真係無咁累, 於是我就略為加速, 直到最後1k, 雙腳寬關節都有少少痛, 但我始終都可以完成我第一個non-stop既8K

跑後感 :
    聽EE話, 燃燒脂肪係需要能量, 而能量就係要食野, 我今次跑前個幾鐘食左2個面包,所以今次跑足8K都無肚餓. 下次跑前我都一定要打底先!

瘦身紀錄 :
    好穩定, 同上星期一樣無起跌

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-9-3 16:34 發表

若然食得咁開心,預埋我一份....

我就覺得,有人陪著你一齊跑...
    你的意志就會提高少少..
    因為你唔想與其他人的距離咁遠而會keep住跑囉....

咁要睇下果個係邊個啦..... 今次變相我就太依賴囉

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-3 15:51 發表

要唔要我幫下你手 ---- 食

若然食得咁開心,預埋我一份....

我就覺得,有人陪著你一齊跑...
    你的意志就會提高少少..
    因為你唔想與其他人的距離咁遠而會keep住跑囉....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-9-3 15:39 發表

簡直係攞我命" />" /> 前晚食左 : 蠔油九菜花, 白勺蝦, XO 醬炒墨魚仔, 紫菜湯....... 死未" />" />  個 XO 醬炒墨魚仔......如果有飯就大件事啦....." />" />

要唔要我幫下你手 ---- 食

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-9-3 15:43 發表

拍住拖跑其實都有唔好架, 就係我會太依賴佢, 平時我可以跑完5K先飲水同休息, 但尋日可能就係因為有人陪, 攪到3K就要停低.......
    下次我都想JOIN大家一齊跑, 你地跑16K, 我跑6-8K, 應該大家差唔多時間返到荃灣公 ...

我都好耐無跑街啦
    如果開始跑返都係6-8k試下先咋, 咁啱晒

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-9-3 15:38 發表
    豆豆媽, 呢條路好好跑, 沿路風景又好, 拍住拖跑就更加正啦
    有機會一齊跑下啦

拍住拖跑其實都有唔好架, 就係我會太依賴佢, 平時我可以跑完5K先飲水同休息, 但尋日可能就係因為有人陪, 攪到3K就要停低.......
    下次我都想JOIN大家一齊跑, 你地跑16K, 我跑6-8K, 應該大家差唔多時間返到荃灣公園

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-3 15:36 發表

原來係咁... 你家煮既飯似乎好好味..令你胃口大開

簡直係攞我命 前晚食左 : 蠔油九菜花, 白勺蝦, XO 醬炒墨魚仔, 紫菜湯....... 死未  個 XO 醬炒墨魚仔......如果有飯就大件事啦.....

升級   0%

該用戶從未簽到

豆豆媽, 呢條路好好跑, 沿路風景又好, 拍住拖跑就更加正啦
    有機會一齊跑下啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 豆豆媽 於 2009-9-3 15:34 發表

多謝EE咁詳細既解釋" />" /> 下次都等我試下茶凡士林先, 次次D汗都"業"眼, 好辛苦架嘛" />" />" />" />
    我其實係無戒碳水化合物架, 烏冬, 米粉意粉, 蛋糕, 面包都會照食, 我剩係唔食飯咁大把咋" />" /> 因為 ...

原來係咁... 你家煮既飯似乎好好味..令你胃口大開

升級   17.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-9-3 15:12 發表

小妹都有呢個煩惱.. 但呢度有位網友 suggest 茶凡士林在額頭眉毛 (總之所有 d 汗有機會入眼既位置)就可以解決
    我試過... 都幾 work.. 下次不妨一試

豆豆媽..未做 warm up 開始時 ...

多謝EE咁詳細既解釋 下次都等我試下茶凡士林先, 次次D汗都"業"眼, 好辛苦架嘛
    我其實係無戒碳水化合物架, 烏冬, 米粉意粉, 蛋糕, 面包都會照食, 我剩係唔食飯咁大把咋 因為每次食飯我都忍唔字撈好多汁, 愈多汁就愈好味, 攪到愈食愈多停唔到 但食湯粉果D因為本身有湯, 所以唔水撈汁, 變相就會食少左啦