香港長跑網  - 長跑長友

樓主: hksis8888
打印 上一主題 下一主題

強烈反對渣打馬拉松加價

升級   4.8%

開心
  • 簽到天數: 1 天

有感而發

細心再一看各位的回應, 再有感而發.

hksis8888
    “點解唔俾人自由選擇要唔要件衫 ? 唔要就減報名費”
    60000件衫既數量計,唔計New Balance個名,每件成本唔使$15.00 ,根本對收費影響不大.

leefs
    “要求主辦單位增加透明度公開有關賬目及收入用途”
    我都贊成既,不竟動用了大量公眾資源,有須要令大眾了解多點.

Hychong
    “「我個仔話,倒垃圾果個挺住個肚腩都係著呢件衫啦!佢都唔似跑步啦!」”
    我未跑步長都幾想有件渣打衫,覺得幾型, 當我玩比賽後就無了呢個感覺,因此件衫太普通了.
    跑步無外型睇既, 好多比賽你都會見d唔似跑友既人跑, 以貌取人不是太好.

Miller
    “有一段大約600-700米o既路要落水馬,成本要超過$50,000,你話佢地收$60點cover成個賽事o既使費?”
    食飯唔知米貴, 謝謝分享資料, 等大家知米貴.

~~菲菲~~
    “件衫年年同款, 咁真係接受唔到囉”
    贊成! 係時候要改變一吓! 我贊成全馬要有一點分別. 等想擁有呢點 “分別” 既跑友努力進軍全馬.

Mike_Li
    “曾穿馬拉松T shirt 倒垃圾,但我並無覺得有甚麼好笑”
    我都有著過嚟幫朋友搬屋,又試過著嚟出國旅行, 以質料而言係一件好衫.

Oscarynk
    “區議會有錢要使姐”
    無錯! 區議會每年有政府撥經費攪活動, 如有特殊項目又有得申請攞錢攪活動 (如慶祝申辦東亞運成功等)
    所以會平d, 所以大家千其唔唔參加. 要善用資源.

jogging_cat
    “第一次跑長跑就係2007渣馬10k,記得我攞到件衫既時候都不知幾開心,簡直就當佢係真蔵”
    我覺得紀念品 & 跑初係必要既, 對好多跑友都有紀錄價值,如第一次比賽,第一次升呢半馬or 全馬.
    所以請大會為設計 “上心”一點

比因
    “我地又可唔可以調轉頭諗下, 係香港呢D環境可以搞到馬拉松已經係唔易? “
    贊成!...我試過參加吉隆坡渣打, 有幾段人有人跑,車有車行 , 相對而言香港全程封路仲想點丫?

總結:
    人多既地方意見就會多, 包容唔到別人的意見就會容易產生爭訤, 大家多一點包容吧!
    真的包容不了便放棄囉! 呢年我都有一d比賽我 black list咗, 原因係覺得攪手唔係將攪好一個長跑比賽放係第一位, 例如路程唔足呀, 賽道安排差,嚴重樽脛導致跑唔到呀! 比賽完無成績出呀等等… 唔開名影響其他人喇!  渣馬?! 絕對係每年期待既比賽.

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 potsuen 於 2010-10-2 12:20 發表

300蚊有幾大??  個個人都有唔同見解! 見人見智吧!

但公道一點講, 香港渣打馬拉松肯定唔算貴.

每年渣馬前後都聽到好多負面聲音, 但以小弟玩比賽3年,玩過香港及國外國內由5km至全馬既比賽.

上兩次參加渣 ...

Good! 呢個Post開始有番D正能量喇!

好好享受場比賽既,各位!

升級   4.8%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 joserose 於 2010-10-1 19:27 發表
    小弟初到貴版,如有得罪請多多指教。

睇到呢度,個人想法係覺得大家好有趣。香法跑友、本地賽事,變成講人地點好點好,好似都幾搞笑。美國總統老甘講咗句流傳萬世嘅笑話:『唔好問國家比咗咩你 ...

300蚊有幾大??  個個人都有唔同見解! 見人見智吧!

但公道一點講, 香港渣打馬拉松肯定唔算貴.

每年渣馬前後都聽到好多負面聲音, 但以小弟玩比賽3年,玩過香港及國外國內由5km至全馬既比賽.

上兩次參加渣馬既感受絕對係 "好"既.

無人想加價, 但300蚊而言仍是值得的.

成績 ??? 冠軍只有一個. 要贏人先要贏自己, 每一次既目標就係要比之前成績好. 咁先會進步.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 joserose 於 2010-10-1 19:27 發表

睇到呢度,個人想法係覺得大家好有趣。香法跑友、本地賽事,變成講人地點好點好,好似都幾搞笑。美國總統老甘講咗句流傳萬世嘅笑話:『唔好問國家比咗咩你 ...

同意
    不過件T-shirt可以改個設計就更加好la
    btw 我都成日著住件t-shirt倒垃圾

升級   80%

該用戶從未簽到

跑馬世界入面:『唔好問比賽提供咗咩比你,先問下自己比咗個咩成績個比賽!』

升級   73.7%

該用戶從未簽到

講得好!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   7.45%

該用戶從未簽到

發人心醒, support

升級   2.63%

該用戶從未簽到

睇到呢度,個人想法係覺得大家好有趣。香法跑友、本地賽事,變成講人地點好點好,好似都幾搞笑。美國總統老甘講咗句流傳萬世嘅笑話:『唔好問國家比咗咩你,先問自己為國家付出咗咩!』

睇真D先啦~大家跑咩成績呀?你又要咁又咁,咁你又比咩出黎?比賽D獎金去咗邊呀知唔知?比人帶走晒呀~!成續唔好,咁又想比幾多支持?可能大家會話做得好好、好努力。但結果就係唔夠好、唔夠努力。已經比個本地獎金出黎,開條路比大家"機會"去證明返D野,然後呢?邊個帶得走?冇!放咗响度未郁過。

計你自己個袋度果300蚊,又有冇計過獎金要比幾多?又知唔知"請"個職業跑手要洗幾多錢?醫療支援D人力呢?有冇計過水站要幾多人力物力去"支持"你?果件3D錢,你真係以為你果300蚊入面夠比咩?唔要3比小d?咁唔飲水得唔得呀?飲兩站可以可以又平D?要唔要開個買三送一?

人地國家、人地城市點點點…小弟去過七個國家比賽,唔敢話咩都見過,但該見嘅應該都見過!42公里比4個水站見過未?42公里限時4個半鐘,水站3點之後開始收見過未?依家有成14個水站,個個站都滿水,有晒醫療睇場。比賽收你2萬港幣,完全冇SUPPORT,連水同食都要自己帶,見過未?年年都有開比賽,見過就唔會覺得有咩問題!

信唔信由得各位,但小弟可以肯定!如果你跑倒第一名,帶走晒D獎金,你一定會話300蚊好平!超值!如果係冇想過要贏,只係想參與嘅話,我地係唔係應該要有感謝嘅心情呢?300蚊真係咁大?大到可以足夠我地叫幾萬人陪我地跑步?大到要全港上千萬嘅人停半日比我地响呢個城市度玩半日?我疑惑!

覺得好笑嘅係,大家話要支持跑馬,但大家所討論嘅正正就係負面嘅動作!
    300蚊貴?250好唔好?25夠未?唔使錢都仲得~
    你跑倒42KM 2:30比返錢你都仲得
    一個國家入面:『唔好問國家比咗咩你,先問自己為國家付出咗咩!』
    跑馬世界入面:『唔好問比賽提供咗咩比你,先問下自己比咗個咩成績個比賽!』

無意得罪,如有不悅,煩請息怒

升級   59.8%

該用戶從未簽到

查實大家報渣馬,唔理10K定全馬,唔多唔少都希望肯定自己的努力,
    得到人地認同,會唔會全馬,半馬同10KD衫會唔同,
    至少俾全馬的人覺得,我係同一般跑不同,付出的努力,汗水,心機.................
    比人地多好多好多好多好多.........................................
    個心都安慰D
    BTW,ching ctse一齊加油LA

升級   61.1%

該用戶從未簽到

好!講完,報名最實際!

明年賽場見!

升級   67.67%

該用戶從未簽到

講咁多,我都係希望唔好放棄認命,要爭真普選太難了,但搞好馬拉松至少中央唔反對,可能性高好多。

只要有夢想,凡事可成真!

呢兩日講咁多,如果大家覺得煩,小弟向大家抱歉。

升級   67.67%

該用戶從未簽到

Chisuet君,

反對馬拉松不止香港人。我有朋友住洛杉磯,洛城搞馬拉松,佢形容是disaster,洛杉磯人人駕車,你封一日城,當天不用駕車出街了。但至少主辦單位和政府有意志,今年設計一條from stadium to sea的dream route,每一mile找明星去站台打氣(有高比拜仁等),去令impossible becomes possible。

馬拉松不是沒有商機,倫敦是要出觀戰指南,教大家去邊度有野睇、有乜名人精英運動員跑、附近有乜野食同野買。大家當睇煙花趁墟的心態。

只是香港人,沒有機會見到馬拉松的魔力,大家起身忽然看到有一截封路,覺得不方便可以理解。

若果,政府當馬拉松一場大騷節日舉辦,沿途搞些音樂,搵名星藝人打氣,盡量搞到歡歡樂樂。派名人觀戰指南話,劉心悠著乜衫幾號、方力申著乜衫幾號、梁耀忠又著乜衫幾號,早些宣傳當日乜band、歌星名人在邊度打氣。

令市民覺得,睇馬拉松好似睇煙花咁,咁係可以搞到好好、好正、好有氣氛的...

升級   78.4%

該用戶從未簽到

政府唔支持,由得個搞手亂黎。我覺得與其比幾百億搞個什麼亞運,
    不如投資少少搞好個馬拉松。起碼有數萬香港人得益。年年有得玩,
    長遠好過搞亞運。你睇外國搞得好既馬拉松,會成為當地盛事。

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 hychong 於 2010-9-30 12:21 發表
    比因君:咁掘路工人人工,同寫字樓打工仔人工差幾多,又真係睇唔到同搞馬拉松有好直接的關係(況且英國稅率又較香港高,失業率也較高)。其實好多比香港更唔發達的地方,好似東歐、中歐咁咁,佢地的比賽都好靚架。
    ...

莊兄:
    關鍵是民眾的心態.
    在香港, 馬拉松只是關跑手事, 有份跑的就興高采烈, 但對跑步(甚至是對運動)無興趣的市民來講, 在鬧市中搞馬拉松"與我何干"? 甚至認為封路令他們改道而行是擾民, 阻住佢地做生意或shopping.

不似在外國, 就算沒份跑也走出來支持, 正如你所介紹的外國馬拉松, 有人送水送食物(甚至送香吻), 載歌載舞似嘉年華會.

要改變心態不是一朝一夕的事, 雖然政府, 田總或贊助商可以做得更好, 但一日非跑友的心態仍未改變, 我們的馬拉松難以有突破性發展.

升級   67.67%

該用戶從未簽到

比因君:咁掘路工人人工,同寫字樓打工仔人工差幾多,又真係睇唔到同搞馬拉松有好直接的關係(況且英國稅率又較香港高,失業率也較高)。其實好多比香港更唔發達的地方,好似東歐、中歐咁咁,佢地的比賽都好靚架。

每個社會都有不同固然,但這些不同也未必是理由,解釋有些地方發展得好、有些地方沒有機會發展。若果這樣正確,那麼窮國是永遠無法追到富國,中國也不可能有經濟奇蹟,因為每個地方不同。

點都好啦,總之希望搞好些啦,受惠的係廣大跑友。

升級   61.1%

該用戶從未簽到

原帖由 hychong 於 2010-9-29 23:22 發表
    比因君:我住英國兩年,睇兩年英國報紙,只可以講英國政府同香港政府,唔會有太大分別。

我明白你所講,但如果個個都係咁,香港只會一直退步下去的...我真係好希望,有生之年,會碰到外國人同你講:呢個比賽好 ...

莊兄, 我都是在香港住了>20年, 看過>20年香港報紙, 亦明白到從這些媒介看到的, 跟實情實在相差太遠了!

英國一個掘路工人, 同香港一個返高級寫字樓既打工仔, 大家估下薪金可以相差幾多? 結果可能幾有趣! 呢個就係社會環境唔同既最佳證明.

有咁既大志係好既, 但係我都相信, 每個地方既馬拉松搞得出來, 一定有D野係呢個地方有, 另外一個地方點整都唔會有既, 呢D先係驅使我地周圍去見識唔同賽事既理由. 

點為之好, 點為之唔好, 其實都可以好主觀既; 若向好的方面想, 或許不必等有生之年, 現在已經有外國人在說著這番話了! 是不?

升級   61.1%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2010-9-29 22:55 發表

完全同意...
    剩係終點前一段小馬路...有跑手要跑過...有行人要過馬路...
    都可以同個交警嘈餐死....有誰有資格話誰是錯呢....

我不敢講香港既賽事是最好...但最少還有機會自由參與.....

在我能得到既最好環境之內, 跑好我既步, 就係我既目標 !

至少我還可以 "用腳投票" 的 !

升級   67.67%

該用戶從未簽到

比因君:我住英國兩年,睇兩年英國報紙,只可以講英國政府同香港政府,唔會有太大分別。

我明白你所講,但如果個個都係咁,香港只會一直退步下去的...我真係好希望,有生之年,會碰到外國人同你講:呢個比賽好正,一定要來香港參賽,感受香港的氣氛...

升級   61.1%

該用戶從未簽到

莊兄, 工作關係, 小弟平時受D運輸署, 環保署, 路政署, 交通部.......等等等等既氣真係比得上咁多年跑既全馬呼吸過既氣咁多!

我完全理解到政府人員做野既方法, 就係乜都怕上身, 怕投訴, 有乜事最好人地上檯好過我上檯被人插! 一個十幾二十米長既道路工程尚且如此, 更何況42.195公里既漫漫長路?

呢D官僚情況應該唔會出現係倫敦、紐約和東京嘛? 亦都唔係一朝一夕改變到既事實.

"國際都會"呢D虛名, 我作為一個香港人都無擺係個心度. 相信放下一份執著, 我們心中都會好過一點.