香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Alfred
打印 上一主題 下一主題

超越挑戰三項鐵人賽 (本網為賽事支持機構, 歡迎大家熱烈報名, 另誠邀拍攝義工)

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 rockiec 於 2009-9-27 17:37 發表

因為今次屬於迷你賽事, 賽程比較短,
    自己估計可以完成得到, 而且報名費一啲唔貴,
    重有限量版Tee 送, 而且番到屋企再睇清楚,
    個鎖匙扣重刻有自己個名, 好有紀念價值!
    史波兄真係低讚, 可能事前宣傳唔係 ...

係呀! 我都覺得報名費相當吸引, 之前自己亦沒有留意到有這個賽事,
    錯失了今次這個大好機會, 唯有等下次再參加了, 下次有勞rockiec ching叫埋我喇!
    唔該晒~

升級   14.3%

該用戶從未簽到

回復 541# 的帖子

其他相

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   14.3%

該用戶從未簽到

ul 少少相先, 等緊ching/ctse d正相
    李致和

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

堅堅及其他ching

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

呢個係我鄰居! 原來佢咁勁

登錄/註冊後可看大圖

Sportsoho ctse

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-9-27 17:38 發表 Rockiec hing, 果然勁呀,租車都可以 8'/lap (approx. 33km/hr),人家踩 20-30k 的車也可能沒有這速度。 報名費也不是很貴呀,同跑步比賽差不多,因為 3 項器才比較多,平有平玩, rockiec, 我感得如果你有 ...

loud ching唔好誘惑我啦!
    其實講到尾, 我都係驚中毒上癮...
    玩三鐵最緊係單車, 閒閒地要過萬,
    二手都要五、六千, 仲未計"補品"...
    每次出車又要call van仔...
    皮費唔輕, 計計埋埋可以買到幾十對鞋,
    可以跑足一世!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-9-27 17:14 發表
    第一次玩鐵人, 感覺無想像中辛苦...
    游水項目因見到heat1、heat2起步好混亂,
    所以浮在响最左邊起步, 情況好少少,
    但到第二浮泡時就迫埋一齊, 開始俾人係咁踢, 抓、撞...
    之後係咁俾人左右夾迫, 重係ctse & ...

Rockiec hing, 果然勁呀,租車都可以 8'/lap (approx. 33km/hr),
    人家踩 20-30k 的車也可能沒有這速度。
    報名費也不是很貴呀,同跑步比賽差不多,因為 3 項器才比較多,
    平有平玩, rockiec, 我感得如果你有這成績,可以更進步,
    遊泳再快的,半奧賽程,應該可以 1hr 25min<
    下年可以再玩呀

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2009-9-27 17:24 發表 rockiec ching 下次都要跟你地一齊玩三鐵

因為今次屬於迷你賽事, 賽程比較短,
    自己估計可以完成得到, 而且報名費一啲唔貴,
    重有限量版Tee 送, 而且番到屋企再睇清楚,
    個鎖匙扣重刻有自己個名, 好有紀念價值!
    史波兄真係低讚, 可能事前宣傳唔係咁多,
    好多ching/ctse 唔知有呢個賽事...
    而且啲紀念品都係今日收到至知, 若果之前有大肆宣傳ge 話,
    真係好多ching/ctse 嚟報名!

可能係第一年攪, 好多跑手唔知係乜!!
    其實睇番賽事安排, 係想俾啲新手玩ge (好似我咁!!)
    出年如果有得報, 一定第一個通知mill ctse!!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 rockiec 於 2009-9-27 17:14 發表
    之後係咁俾人左右夾迫, 重係ctse & ...

rockiec ching 下次都要跟你地一齊玩三鐵

升級   100%

該用戶從未簽到

之後係咁俾人左右夾迫, 重係ctse 嚟添, 有幾次重俾佢襟茖水,
    飲咗幾啖海水... 好彩佢地唔係游蛙式, 若果唔係都幾偒!

因為無鐵人裝備, 轉項慢咗, 但係都順利出到車,
    本來想跟番原本部署, 9分鐘一個圈, 但頭兩個圈係咁俾人過,
    自己又覺得真係慢咗啲, 所以後尾果4圈都快番啲, 接近8分鐘...
    可惜勾唔到車, 自己一個踩, 都好吃力!

踩完單車番到轉項區, 見左右隔離啲車已經番晒, 單車項目真係如我所料,
    蝕好多時間, 所以响跑步項目盡力追...
    頭半程都追10個8個, 後半程只係追得2、3個, 跟住前面已經無乜人可以追...
    全程用咗 1:31:xx, 減去轉項ge 8、9分鐘, 約1:22, 都好滿意!
    真係唔該晒 alfred、13、kopo同 loud ching 之前的試車安排同講解,
    因為有充足ge 準備, 至有今日ge 超水準表現, 真係唔該晒!

但講到尾, 游水同單車唔係我強項, 加埋啲報名費咁貴,
    所以都係有生之年最後一次啦!

之後番去長跑網架步, 撞到好多ching, ctse 响度幫手,
    自己就同kopo 兄、LOUD兄、13兄、newfoot兄吹水...
    跟住同特登嚟打氣兼特訓ge ching/ctse:
    finewong, mill, bolo, kan, 狗哥同迪迪仔ching 一齊去大家樂食飯,
    真係好開心!

升級   26.6%

該用戶從未簽到

回復 526# 的帖子

今日好開心~~ 雖然我今次遲左出發~不過,對我入o黎講都係至在參與下, 已經好開心~
    同埋真係萬分感激各位c兄,c姐~你地個個都好好人咁教我,由我一個一d野咩都唔知, 你地都肯指點我,
    thanks今朝一早車我o既key c兄, 花Dee c兄我係facebook唔知o既野你又講解比我知~
    orce同ginny 係跑步場又教左我好多野~ ((不過, 係我自己少o黎, 學唔多))
    唔該晒franklcf 又係我未搵到車前又協助我~~
    同埋好多好多都比左好多新手o既我意見~ 多謝longrun提供一個咁好o既平台!!!!
    再係係到恭喜大家都過左過好開心o既一日~~ 希望日後有機會再見啦!!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

多謝長跑網2工的CHING CTSE . 你地的出席令比賽生色不少.

今次主辦單位亦籌辦得非常出色, 如嘉年華會般, 十分享受. 對推動三鐵有一定的幫助.

雖然是次比賽只游500M, 由於單車路程較半奧距長7KM, 所以設目標時間為1:30. 今日海面很大浪, 加上很多人一齊起步,令之前練的TI泳術完全不能發揮, 後改為HIGH ELBOW的泳式, 一來在大浪的地方可較穩定, 更重要是可以保護面不致被踢致口腫面腫 . 由於太多人, 腳部經常被按下, 以致游得十分吃力. 到第一個浮標時, 情況較為改善. 到回程時, 由於食正D浪, 游起來較省力. 最後應該在10分鐘內完成500M. 單車方面亦可按原定計劃約8MIN/LAP完成. 當中鈎了潺鐵兄的車兩個圈左右, 不過最後都被放LUCK.  最後到跑步時, 由於聽LOUD兄建議在單車最後的500M改大餅,使雙腳放鬆. 到下車時沒有了上次的作抽筋現象. 雖然雙腳沒作抽筋, 但之前的2KM跑起來都覺辛苦, 之後便有所改善, 開始可以跑得較輕鬆. 到最後200-300M, 感覺到後面紅色鐵人衫的CHING在發力想界我. 於是一鼓作氣, 以高速跑回終點, 逃過被界的命運, 最後以1:27:57完成整個賽事. 比目標時間快2分鐘. 不過回終點後, 可能跑得太快的關係, 竟然跑到之前飲的水都嘔出來, 瘀爆!!!

之後, 一家人到場打氣並與李致和合照, 真開心. 之後與LOUD兄, DEE兄, EDDIE兄, 馬王兄, 13兄去大家樂食早餐+吹水, 完美的一天, 期待10月ITU再接再厲!!!

升級   5.05%

該用戶從未簽到

所有鐵人們凱船歸來~恭喜~恭喜!有無相look下.

升級   77.6%

該用戶從未簽到

今日好高興見到大家, 因為第一次玩三項鐵人賽, 不敢亂黎, 結果都係全程用蛙式, 同上面位 ching 一樣, 出車轉波甩鏈, 結果搞左成個幾兩個字. 睇返相仲有好多蝦碌野, 雖然全程係幾辛苦, 但好過癮...

我今日亦帶左 6 隊小鐵人玩接力, 點知其中一個因病黎唔到, 大會在最一刻才批準我代個游水位 (唔係油水位), 匆匆忙忙卒甩之前個號碼, 又再劃過, 出發時大隊已經游左大半, 結果幾經辛苦交棒比下一個, 順利完成任務...

村上春樹在書內講過一句 " Pain is inevitable. Suffering is optional", , 今日我深深體驗與感受到.....

多謝大會各項安排, 下次一定再玩過............

升級   41.95%

該用戶從未簽到

多謝咁多位抽空出來幫忙的2公們及攝影師
    亦多謝特別跑步過來為各位打氣的跑友們

對我黎講,今次比賽跟往常 的鐵人賽有點不同,因為今次多了一個攤位作聚腳點
    跑完可以有位吹吹水,唔駛急急散水!

完成時間1:35左右,吸取上次教訓,今次單車唔敢爆到盡,故跑步仍可維持練習時的速度

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-9-27 14:43 發表
    好慘, 一出車就前餅脫鏈, 足足用左5分鐘整番

5 奇得你點解會響我後面,

升級   0%

該用戶從未簽到

今天好大浪呀,從來未試過這麼人一起起步,
    可能太大浪,好擁擠,大家不是給人踢到,便是
    踢到或者打到人,同給我踢到,打到的人said 聲 sorry,

要多謝一早出席的每一個人,longrun.hk 但沒有參賽的 chings and ctses,
    都這麼早到 , 場謝謝

今次雖然沒有做到預期成績,但是可以說是一個非常開心和難忘的比賽,
    主辦單位,讚助商號...非常的成功, 多謝他們,嘉年華會,希望每年
    都可以參加一次或者多次,  

比賽完可以大家吹下水,人生一大樂事。

謝謝! 謝謝!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

多謝各位
    來打氣影相來攤位幫手的各位

今天水面情況混亂,全程用蛙式,單車腳都軟

Kin in Running

升級   98.8%

該用戶從未簽到

好慘, 一出車就前餅脫鏈, 足足用左5分鐘整番

升級   0%

該用戶從未簽到

番到屋企啦,好好玩呀!!!
    用左1:40 完成,同預計最快時間一樣,第一次玩非常開心~~
    多謝奇哥倒塔咁早黎幫忙,好多位攝影師,太多啦,驚up 漏所以唔逐位多謝,仲有晌booth 度幫手既ching ctse,比賽完晌個總部度吹水,影相,休息,簡直係人生一大樂事,非筆墨所能形容,加入長跑網真係幸福,總之一句多謝!!!

升級   14.3%

該用戶從未簽到

幾好玩呀! 天氣都ok, 海浪大d

升級   14.3%

該用戶從未簽到

小弟都玩B組, 一陣見啦! 大家加油!