香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

大埔區輕鬆跑

升級   70.4%

該用戶從未簽到

日期:      2010年11月28日
集合時間:  4:45pm (16:45)
起跑時間:  5:00pm (17:00, 如冇意外 準時起跑)
集合地點:  元洲仔公園公廁

路線A*:  元洲仔公園 >> 馬鞍山主風小學 >> 元洲仔公園  (約20k)
路線A :   元洲仔公園 >> 雙橋 >> 元洲仔公園  (約15k)
路線B :   元洲仔公園 >> 水警基地尾 >> 元洲仔公園  (約12.5k)
路線C :   元洲仔公園 >> 科學園尾 >> 元洲仔公園  (10k)

各參加者可隨意在中途節返減短距離

完成時間:約 1-2.5小時

警告及聲明

1. 此項聚會適合跑步初哥(10公里跑50-70分鐘), ,身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加,各位需量力而為。

2. 會員一切留言之言論和買賣交易和舉行活動只代表其個人行為,香港長跑網沒有對他們的言論、行為及討論區管理操作事先加以審查。
    他們的言論、行為及討論區管理操作不代表本網站之立場,一切有關損失本網站不會負責。

3. 本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡或任何損失,

或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。

4. 活動不排除將於酷熱或惡劣的天氣情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。

5. 若約跑活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。

6. 參加者的個人保險須自行負責。

7. 網友應盡量避免一男一女(初相識)到偏僻地方跑步, 女跑友請特別留意。( 女跑友可參照
https://www.longrun.hk/forum/view ... 4186&extra=page%3D1 )

8. 在未經當事人同意下,不得將其個人資料以"任何方式"提供給任何人仕。

+1 0
上一篇︰2010錦田陸上兩項鐵人賽 by 花花Dee Dee~~下一篇︰2010錦田陸上兩項鐵人賽 BY 豆豆媽

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

推薦

回復 335# 的帖子

講環境,大埔真係比馬鞍山好:路面較軟,多樹蔭,大自然氣息重。我最近的長課都係跑到大埔,再在梅樹坑公園及海濱公園裡轉,才再回程mos

升級   95.6%

該用戶從未簽到

推薦
    早晨呀~~

今個星期日朝早 科學園有三鐵比賽6:00-10:00am, 如果有大埔友晨操經過黎打打氣呀

升級   68.33%

奮鬥
  • 簽到天數: 27 天

推薦
    小弟之前跑開屯門
    宜家搬咗去大埔~
    試過由太和到大尾督水壩來回26k,
    亦試過由九龍坑山經八仙嶺到大尾督約23k,
    亦會跑吐露港到科學園來回約13k或沙田來回約23k~
    睇吓有無機會撞到各ching~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

原來D相咁大下次用拼圖

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

新手報到

大家好, 好开心發現有咁多大埔友系到
    我系新手, 只跑過兩場10K 公开賽.(68mins)
    之前只糸随意跑,無接受過專業指導 .
    到我投入咗之後就开始上網揾有關跑步既網站,
    原來跑步比我想像中好玩,
    原來跑步前後要做運動
    原來跑步有咁多技巧要知
    原來跑步容易受傷
    原來跑步裝備既作用糸咁既
    原來我之前對跑步既知識糸咁貧乏既
    原來我好多野要學...
    所以....我加入咗長跑網
    所以....我加入咗大埔區輕鬆跑
    所以....請大家多多指教
    希望有機會同各位前輩一齊跑吓, 學吓野

Thx !!!

* *  跑開海濱或吐露港

Like: 5.0
    Like: 5
    謝謝分享,相片很美。  發表於 2014-3-17 21:03

升級   62.11%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

大埔有冇固定ge 星期日約跑??? 10-15k 左右

升級   100%

該用戶從未簽到

初一、初二、初三有冇大埔師兄跑長課 ? 早、午、晚都得。 20k-30k 倒

升級   0%

鬱悶

回復 338# splint
    唔知,一般近來我是7am 已跑至大埔,煙不多

升級   32.4%

該用戶從未簽到

跑林村河食二手煙都食飽

升級   100%

奮鬥

跑入大尾督,風景無敵! 片地黃"金"(狗K)

升級   93.33%

擦汗
  • 簽到天數: 3 天

回復 334# 的帖子

大埔友冇理由咁少的
    長課可跑吐露港, 練斜可跑大埔道!
    威師兄平時咩時間跑? 睇下有冇機會約埋?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   6.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

馬鞍山多D人架,成師兄
    原帖由 成記士多 於 2012-12-22 22:34 發表
    大埔很靜呢.....冇人??????

升級   100%

該用戶從未簽到

大埔很靜呢.....冇人??????

升級   93.33%

擦汗

剛過了的星期六早上, 走了科學園兩轉, 遇見很多師兄師姐, 大家有份在內嗎?

升級   100%

該用戶從未簽到

micmic70 、hahapoon、awolswat 師兄,有得跑叫埋我呀!不過我冇你地咁快! 我都住大埔!

升級   3.68%

該用戶從未簽到

我現在通常長課係由元州仔公園到火炭路翠榕橋折返元州仔公園,跟著到水陸墟再返元州仔公園,大概24-25K。

升級   93.33%

擦汗

回復 327# 的帖子

"長課大約5分半1k" 同我腳程差唔多呀!
    師兄你長課跑幾多?

仲有冇師兄想一齊? 我星期六早上都可以呀!
    元州仔 > 科學園 (2轉20km, 3轉30km) 也可﹗

升級   3.68%

該用戶從未簽到

我通常weekday跑兩晚tempo run, 每次大約10k (2x5k),星期六或日朝早跑長課。
    約埋各位大埔師兄師姊一齊跑都唔錯,我跑長課大約5分半1k, tempo 大約4:45 1k

升級   100%

奮鬥

我都住大埔,weekday多數跑夜晚......夜晚我又唔敢跑大埔道
    通常跑水陸墟<>水警基地來回一轉(17KM)