香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

全馬墮馬團

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

本來已經在「全馬成績報告」頁面報了成績,但好似報錯左版面,因為見到大家都只係列出跑完全馬的時間,跑唔完就湮沒無聞。所以我大膽地開一新版,專為未能完成全馬的師兄、師姐分享一下感受,我相信做網中人必定有一番滋味在心頭。希望各位可以分享一下,亦可以檢討一下自己的問題所在,我們明年繼續努力。小弟大膽地根據全馬成績報告的資料,列出墮馬名單,希望唔好介意,只是想互相鼓勵一下:
    (若有不確之處,請指正。)

colemen  西隧前(受傷)
    WalkBreaks   ?上車
    TELeast   馬師道 (差3秒,尚有1k,自己番維園)
    maylam   馬師道 (自己錶還有2分鐘,但已落網)
    Anthony   林士街停車場 (5小時37k, 過完海已差不多了)
    支旦 (老抽)
    saki: 長青隧道出 (25km)

+1 0
    上一篇︰Rico: 沒有牆的跑步世界下一篇︰長跑網背心一問?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   73.7%

該用戶從未簽到

大哥,知錯喇!

咁重要既練習,真係盡可能要抽空出席!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 maylam 於 2010-3-4 23:57 發表

我都同意...我都會努力, 大家一齊努力呀!
    我都相信長跑長友, 我已經喊完...不再傷心, 下年再嚟!

may

may 你係我長跑既啟蒙, 以你以往既經驗, 今次只係一次失手啫, 無問題既.

出年一齊再玩過啦

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2010-3-10 14:15 發表 首先多謝大家在各個 Post 的支持, 但亦很抱歉最終沒有出席祝捷會, 只覺未能於失敗中釋懷, 最終定不能與眾同樂, 所以最後還是避席, 還望各位見諒, 尤其浪費了工作人員一番準備工作.上個星期心情始終與天氣一樣 -  ...
    Coleman ching,
    相信你明年一定能好好跑完, 加油呀!
    出年我都會努力跑完我個半馬, 唔再好似今年咁!

升級   25.9%

該用戶從未簽到

原帖由 awyh 於 2010-3-16 23:27 發表

唔怪得我PW啦,原來就係無黎操呢課。

You have missed the most important most critical most exciting part of the whole year program!!!!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 停雲 於 2010-3-16 16:59 發表
    特訓

唔怪得我PW啦,原來就係無黎操呢課。

升級   25.9%

該用戶從未簽到

特訓

升級   100%

該用戶從未簽到

賣廣告,我今年第一次跑全馬,可順利完成,就是入了馬鞍山友情去馬特訓部隊.特別要鳴謝停雲大師兄,每星期都帶我們跑不同的魔鬼跑道.面對渣打d斜路,可謂濕濕碎.各位跑友要多d join 友情去馬.向2011渣打全馬進發.

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2010-3-10 14:15 發表
    首先多謝大家在各個 Post 的支持, 但亦很抱歉最終沒有出席祝捷會, 只覺未能於失敗中釋懷, 最終定不能與眾同樂, 所以最後還是避席, 還望各位見諒, 尤其浪費了工作人員一番準備工作.

上個星期心情始終與天氣一樣 -  ...

見你寫咁多,小弟也分享一下自己的小小感受。

計埋剛剛完成的渣打,已是在三年裏面完成了六場全馬的比賽。只是針對渣打全馬,三年入面,一年跑得比一年慢,每一年都是PW,但出來的感覺反而是一年比一年開心,因為最近一次是可以輕輕鬆鬆回來,不用抽筋,也不用行。回想第一年,在奧海城開始,不斷要入救傷站搽藥油,過到對面海,更要步行,想跑也跑不動,在洛克道,更被路人取笑「跑不到就不應該跑!」。

所以,第一次全馬的失敗經驗,相信每一個人都會有,只是失敗的程度上分別。

跑過全馬的都知道,全馬跟半馬和10K是兩個世界來的,不是10K x 4 或者是半馬 x 2,我10K和半馬的PB Pacing可以去到接近4:30/K,但是跑全馬,如果在初段用5:30/K起步都會爆,所以在過去的日子不斷的練習耐力和長度,總算不用太辛苦就可以到終點。

現在的目標希望下一次跑渣打全馬不用PW,但大前題還是以不抽筋和不用步行為主。

不同的星期日早上,我們會在馬鞍山跑不同類型的長課,對練習耐力有很大作用,有時間多D過來一齊跑啦!

升級   77.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-3-10 18:13 發表

colemen 師兄加油呀!

今年我也是第一次跑全馬, 需然還算能 "回來" 了, 但由於太高估自己, 結果跑得很辛苦時間很差。
    小弟開段跑得太快, 雖然很順利, 但去到 25k 後便不行了, 我還以為自己能捱到30k 後才出現 ...

多謝各位回覆, 終之今年會再努力, 再捲土重來, 希望出年可以完成渣打全馬...

Kit Ching,

我星期三於沙田運動場跟會操練, 或許未能於在北區與各位共眾. 不過定有機會在其他場合與各位會面...

Colemen

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2010-3-10 14:15 發表
    首先多謝大家在各個 Post 的支持, 但亦很抱歉最終沒有出席祝捷會, 只覺未能於失敗中釋懷, 最終定不能與眾同樂, 所以最後還是避席, 還望各位見諒, 尤其浪費了工作人員一番準備工作.

colemen 師兄加油呀!

今年我也是第一次跑全馬, 需然還算能 "回來" 了, 但由於太高估自己, 結果跑得很辛苦時間很差。
    小弟開段跑得太快, 雖然很順利, 但去到 25k 後便不行了, 我還以為自己能捱到30k 後才出現腳痛的情況, 想不到早了那麼多,
    到30k 後更連行路都痛, 半跑半行地死回終點.....

今年失敗下年我們再捲土重來吧!!

ps:師兄你有去提過係北區練跑, 北區邊頭呢? 近唔近北區運動場呀? 我地逢星期三有練習wo

升級   29.67%

該用戶從未簽到

最緊要平平安安啊~
    無傷就可以長跑長有~~

升級   0%

該用戶從未簽到

colemen ching,
    能夠檢討不足, 計劃未來已經向成功之路踏進一大步, 你既誠意分享更加可以比到來緊計劃上馬既跑友們一個好好既參考~

升級   40.67%

該用戶從未簽到

"朋友告之這次是一個好的教訓與學習機會, 長跑要練東西的不很多, 台上一分鐘, 台下十年功, 是要以謙虛及持之以恆態度面對訓練及比賽"
    希望能和所有跑手互勉!!

升級   100%

該用戶從未簽到

CHing,

好深刻的檢討.
    你切身的感受,對我等以下屆全馬為目標的跑友,作了很好的提點.
    多謝晒CHing!!

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 60# 的帖子

除了真的有人可以清心寡欲得只求參與,不求成敗
    玩動運的,有那個骨子裡沒有點好勝心
    失落怨忿是人知常情

好好的享愛這種挫敗,緊緊的記著這刻的感受
    好待下次狠狠的反擊
    運動競賽就是這麼一回事
    亦是箇中樂趣

Colemen ching.... Enjoy ﹠加油!

升級   77.6%

該用戶從未簽到

上個星期心情始終與天氣一樣 - 晦暗不明, 心情抑鬱至極點. 我試過問過很多朋友因何跑不完, 大都以天氣作為開導原因.

上星期三, 一位資深跑友兼我們小朋友的家長來電, 語重深長告訴我早知遲早會冧一次, 只因見我多次比賽及成績, 大多只是捱回來, 就在我冧後才知道我會聽入耳, 原因是技術與水平的不足.

早前跑友已約了我渣馬後操四課, 幫助提高長跑的知識及訓練方法, 於是我靜待上星期六來臨.

結果星期六早在北區跑了個圈, 跑友除了在技術水平給了我很多意見及改善方法, 同時亦針對渣打失敗原因.

第一是輕視了渣打的賽道. 很多人包括自已都以為跑得完 CCM, 完成渣打賽道應該無問題. 誠然他認識很多朋友都有相同睇法, 但其實三橋三隧實不易跑, 很多國內跑慣平路的跑手都覺得困難, 原因不單上下斜有一定波幅, 道路設計去水系統關係, 路面是向路旁傾斜, 結果很多路段都要長短腳去跑, 這點是很多經驗較淺的跑手所忽視.

第二是個人不夠謙虛. 沒有認真面對及衡量自已的實力. 我從十月跑完人生第一個半馬, 到 30 k, 直到一月中國沿岸全馬. 以為每個月可以一直創造傳奇一刻. 但人到底不是超人. 朋友告訴小弟每次雖然都能完成, 但都要最後捱回來, 肯定跑步的質素不佳, 遲早去到一點會倒下.  我自已亦忽視基本功訓練, 經常將比賽作為操練. 今年是我第一年正式練習, 但卻因新鮮感跑了十多場不同賽事, 除卻影響平日訓練外, 還有帶出恢復不足的問題. 回想渣馬兩個星期, 自已跑過了發財跑及馬鞍山盃, 十四天內連渣打內一共有三個比賽, 有時一去比賽亦不自覺沒有當作一般操練, 結果就在最想拿下的渣馬未能完成, 回想起來, 失敗只能說活該.

比賽當日我自覺跑頭 6 K 已覺很不舒服, 個人跑極都唔去. 去到汀九橋, 比上月去 CCM 慢了十多分鐘. 出了長青隧道已經無晒, 要行多過跑過葵青美孚一帶. 最後勉力跑到西隧口, 但卻差幾分鐘而不入, 就此以失敗收場上車, 緣盡今年渣打馬拉松.

我記得去年無準備下去跑渣打半馬, 因過時而未能得到證書, 最後更比人影到在終點倒下休息一刻, 自此開始燃起學長跑的興趣. 經過一年, 以為自已很行, 卻是不行, 再回到渣打, 竟然是面對另一次的倒下. 朋友告之這次是一個好的教訓與學習機會, 長跑要練東西的不很多, 台上一分鐘, 台下十年功, 是要以謙虛及持之以恆態度面對訓練及比賽.

我想僅借此方寸之地, 與各位一同分享今年墮馬經歷. 此刻至明年渣打, 如何臥身嚐膽, 再站起及完成, 將會是未來一年的課題. 我也很希望明年與各位開開心心出席捉捷會.

願與各位跑友共勉之.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-3-5 22:18 發表
    各 ching/ctse 加油
    你地跑到 3xk 已經好勁啦
    我今日跑 14k 已經想死.....

想問問
    可唔可以唔上巴士架?
    跑到成身汗
    上巴士都唔想坐啦
    又怕焗暈...........

條馬路要開放返俾車行...............唔上巴士,會俾車輾斃O.....

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 WalkBreaks 於 2010-3-8 01:37 發表
    再諗深入,要總結,係”輕視”
    心態上覺得sub5一定得.想搏430.漠視練習不足的現實.輕視賽事難度.
    上年叫順利完成首個半馬,比預期快.諗返,係好彩.
    上了寶貴一課.
    I WILL BE BACK.

walkbreak never give up, I deeply believe you can overcome for SCM 2011 cheer up