香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

外腳踝腫唔退

升級   34.67%

該用戶從未簽到

10號跑越野時,左腳外踝咬柴,當時唔痛,唔紅,唔腫,只係拉筋時感覺怪怪地,物理治療師檢查後話問題唔大
11號開始有少少腫,但係一D都唔痛,所以冇理去咗行山約25公里,當日下午行完山返到屋企時,發現左腳外踝已經腫到好似只鷄蛋,好驚!
即刻冰敷加扎腳,休息咗都有10日(間中球場輕鬆跑半小時),呢段時間自己都好努力擦油按摩。
但係到依家仲未退腫,,真係有D擔心!
想請問有冇跑友試過咁ge情況,幾時會消腫?未退腫前可唔可以練習同埋參加比賽呢?
有d咩方法可以快d好番呢?
心急想知!多謝回覆!

+1 0
上一篇︰等你更了解單車運動下一篇︰晶片按金..?

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

係啊,跟著佳哥都有一段時間,知道著好多有關跑步ge知識,但仲需要花多d時間去揣摩領悟!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

多謝大家!
其實仲未睇醫生,都冇食藥,因為唔鍾意,希望可以自己好番啦!
至於是否參加比賽,都要睇到時自己是否忍到腳……睇怕都幾難!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

可否p m給我,因為腫脹至今都冇退!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

收到,唔該晒CHing!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

哇!原來咁多人都受傷患困擾!真係唔可以睇小!
之前打電話去問過,醫師聽完我對傷勢ge描述之後,表示問題唔大,只要两至三次一定退到腫!
聽完之後即刻冇咁驚!跑完509先去睇。

升級   34.67%

該用戶從未簽到

跑完必達就去咗睇醫生,哇!抽咗好多瘀血出來,睇見都怕怕!
連醫師都話好夸張,仲話因為我求醫求得太遲,已經造成隱患,日後番風落雨時會覺酦軟woo……所以如果各跑友有傷在腳都係及時求醫為上策!
溫馨提示︰1/ 會有少少痛,要堅強d啊!(我要用手掩住口,咬實牙關先可以冇叫出聲 ) 2/ 抽瘀血 + 外用敷藥 + 內服消炎中藥  承惠$200

升級   34.67%

該用戶從未簽到

醫師先會用一個佈滿細針頭的錘仔敲打你瘀腫處,呢吓真係好痛!
(但係醫師不停話我好勇敢,好堅強,搞到我死都要忍,唔好意思叫出聲!
跟住蓋一個尾部有條管ge真空罐係患處,利用真空抽出瘀血。
我睇住d瘀血被抽出來,瘀紫色,面積仲大過一個五蚊銀,厚度就有四個五蚊搭埋一起咁高,好恐怖!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

腳都係腫,今日又走咗去睇,ec用姜+ 燒熱ge艾草進行熱敷,帮助散瘀,但作用好似麻麻地!ec話因為求診得太遲同理入面的骨都有移位,完全恢復的機會好微,要靠自己平時慢慢調理,做多d熱敷,用熱水浸腳等……手尾都幾長woo!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

誠意奉勸各位有傷在身的跑友暫時停下你們的腳步,為了明天可以跑得更好!
我己是一個很好的反面教材,因為無法忍受不能跑的日子,抱著僥倖的心理,想著只要小心就會有事
結果一聲慘叫之後,迎來了第二個惡夢 ,同樣的位置第二次咬柴!呢次真係好怕,因為好痛,好痛!
係家中全休咗3日,依家仲睇梗醫生,至少2個星期唔可以跑,到底幾時可以跑番,要視乎傷處的恢復情況。