香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Other GPS watch choice Globalsat GH-625m

升級   100%

該用戶從未簽到

clerkb Ching,
我上個星期已買入這只錶,在台灣露天拍賣及yahoo拍賣(同一個賣家)都有賣,NT$3999,可惜他們不收VISA及寄出台灣以外,我只有托上托找朋友的朋友在台灣買了之後寄來香港,運費NT$350
共花了約HK$1100入手.

Review的話,小豐個bolg寫得很詳細.

GPS部份我試過了兩次,一次在跑步另一次是踩單車,基本上來回路程都是重疊的,漂移很少.
附圖是我跑了兩圈,可以看到兩個圈差不多是重疊.

升級   100%

該用戶從未簽到

clerkb Ching,
你都玩攀石!!
你張頭像係邊條線?

我?掛靴好耐了

升級   100%

該用戶從未簽到

http://tw.page.bid.yahoo.com/tw/auction/1208248993
http://goods.ruten.com.tw/item/show?11081209662499#auc

要睇埋個心跳功能,如果是正常既,我覺得OK

升級   100%

該用戶從未簽到

別客氣嘛

我之前有問過台灣那位朋友amigo(你有提過他的blog)才放心在拍賣網買

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-5-12 14:28 發表
你有冇睇 依個forum

都係你講我先知有呢個forum,我之後已更
唔該晒.

睇完個thread, 個HR monitor問題有d人要換過條新belt先改善到
你等我今晚試多次條belt,如果都係冇改善,我要諗下要唔要問廠換過條

升級   100%

該用戶從未簽到

昨晚沖完圈,雙腳現在仍很酸軟

更新了firmware個HRM有改善,少了爆燈的機會,但依然會爆燈.如下圖
這是HRM+Speed

升級   100%

該用戶從未簽到

睇下睇下,個速度同心跳既pattern點解會一模一樣?
咁大鑊

升級   100%

該用戶從未簽到

帶兩套會唔會撞?

昨日你比我條link,有個discussion講HRM,再慢慢研究下.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2010-5-13 15:01 發表
師兄,你有冇check whether 條belt is tight enough and in good contact to your chest? 我用開polar,當belt is not in good contact with my chest , heart rate shown abnormal high.

Mike兄:
昨晚已經好似女士咁成日咁整條帶,希望冇比人誤會啦
到差唔多跑完,條帶比我較到都幾實下個陣,個reading好似正常d(係隻錶度睇)
但係而家睇返d圖,HRM個pattern好似copy & paste咁一模一樣,都唔知邊度有事.

在台灣那邊d評價係唔錯個喎!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-5-13 15:05 發表
係喎, 一般應該會撞. 要搵polar 的試. 因為polar 有code set isolation
另外想問問你之前有冇諗過買 garmin forerunner 305 . 因為貴多少 , 不過就可能穩陣d. 但個樣就差d

Clerkb兄:
冇諗過播,因為功能差唔多,又唔想花咁多錢

升級   100%

該用戶從未簽到

回復 22# 的帖子

嗯,會找朋友借條來試一下.

升級   100%

該用戶從未簽到

clerkb兄:

這是最近兩次的心跳圖

16/5,星期日踩去大尾篤,手錶放在龍頭.
不過唔明有一段心跳好慢,另之後一段沒心跳是我走出了範圍;不過都有一次爆錶.
現在每次用後清潔完都羅粒電出黎,等於每次條belt用都從新開機
再縛緊d,之後唔好再搞條belt.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-5-23 21:39 發表
多口問問 你坐下 同站立 時多少心率 , 如果你做開運動 70 bpm以下 不難. 而應該可以估計它比較正常. 其實你亦可以小訓時可量一量的

>其實你亦可以小訓時可量一量的
小訓?唔明

覺得自己心跳比較快,坐低時70~80
企係度就未度過,今晚度下先.
係呢,點解咁問?

升級   100%

該用戶從未簽到

好的,回家試一下.

CHing,你的錶入手了嗎?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-11-12 23:16 發表

記得早排留意過, 當時聽聞會出新一代的

新既叫625XT
- GPS SirF IV; fast TTFF;
- Higher resolution display (128*96)
- Virtual Trainer; Muti-Sport; Interval Training
- UTM supports
- 5KHz HRM

http://www.usglobalsat.com/forum/index.php?topic=1538.0
聖誕先出

升級   100%

該用戶從未簽到

我是GH-625M的用家.
看了三篇報告真的有點意外

每人的看法立場都不同,可以理解.
辛苦各位了.

升級   100%

該用戶從未簽到

亮哥:
別誤會,完全沒有懷疑什麼.
可能我用了”立場”這個字,令大家誤會了.
其實是指要求而已.

唯有多元化的社會,彼此暢所欲言,大家才會進步嘛

報告自知沒台灣朋友寫的那麼好,大家可以參看頭三帖的 hyperlink

除了不滿意心跳帶外,間唔中仍出現爆錶(高於180),可能要換條新才能解決.
上面會員說pacing顯示時快時慢,我猜是接收訊號不好,pacing便慢了,當接收訊號良好了,要追回之前的時間,pacing顯示便快了.

有個auto lap功能可以說說
auto lap可以以時間或距離來設定.
我便以1K距離lap一次,每跑1K便會”嗶”一次,顯示剛剛既pacing,第幾lap,距離,同時我也可以每K都喝一口水.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-11-30 14:51 發表

點set?? 係邊??

冇錶係手,今晚話你知

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-11-30 14:51 發表

點set?? 係邊??

Activity>Activity Setting>Lap  Setting>Auto Lap Trigger
揀Distance,再揀1Km

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 正宗球迷 於 2010-12-2 09:15 發表
我想知呢隻錶,幾位用後評都話大隻,佢大成點,同310xt比如何.之前都有人提過310xt冇其他同廠系列咁細

睇下d圖幫唔幫到你!