香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑鞋問題!!! 唔該!!! (已解決)

升級   52.3%

該用戶從未簽到

三鐵跑步同一般跑步無論賽道或距離都無咩特別唔同
分別主要在於轉項上
為了可以更快轉項, 我地通常唔會花時間著袜, 所以赤腳穿上仍然唔會刮腳
而我地亦唔花時間去攪條鞋帶, 所以會用橡筋或魔術貼既款式
現時專為三鐵設計既鞋款有Asics Skysensor T3, Zoots既三鐵跑鞋

升級   52.3%

該用戶從未簽到

Asics Tarther gale 偏向扁平足設計, 而且又係賽鞋, 可以考慮下

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 TzeQQ_318 於 2010-5-22 15:52 發表

skysensor T3 ...太貴T^T
差唔多1000蚊先有得交易....>3

一般鞋因為預左你著襪, 所以設計時完全無照顧赤腳既問題, 好正常啦
著多幾次可能會好d
另一方面你對鞋平時著襪size就剛剛好, 赤腳就大了一點點, 虛位令對腳左右滑動

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 TzeQQ_318 於 2010-5-22 23:03 發表

但都系好貴 T^T

我預500左右~
550 封頂

呢個budget Mizuno 會比較好d

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-5-23 12:17 發表

K Swiss 係香港真係唔興, 想買都唔知去邊度買, 但去外國D WEB 有時見到介紹都好似唔係咁差, 如果香港有得賣都想睇下買對試下,
不過唔知點解由細到大都覺得K SWISS 係有錢佬著........

D 老細好鍾意著佢, 後 ...

會長果處有bor

升級   52.3%

該用戶從未簽到

比賽時唔會著襪, 但係操練時會著
至於刮腳與否, 其實每個人都會唔同

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 魚蛋明 於 2010-5-24 22:24 發表
師兄們,我都想買返對跑鞋
我個目標主要係要黎訓練,保護對腳
當然,係資金唔係咁充裕既情況下可能會用埋黎比賽

唔知師兄們有冇推介邊到買跑鞋比較好