香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請推介 經濟 三鐵RB

升級   16.67%

該用戶從未簽到

學生哥想玩三鐵, 不過小弟錢唔多
因為只係用暑期工既錢黎買單車同埋之類既野
買所有野既預算$6000內, 會唔會無可能?
最好唔好係大陸野, 個人認為信唔過
顏色方面希望係紅白, 其次就黑白
大家有無型號推介? 邊間比較老實?
洗唔洗買咩單車配件? 例如有無啲係必須既野
頭盔同單車衫褲遲啲再算

小弟之前無玩過RB, 所以我毫無認識
希望大家可以講解講解
唔該晒大家
+1 0
上一篇︰長跑網有兩位C tse早前有份參加的女鐵人計劃完漢結束啦下一篇︰開會

升級   21.55%

該用戶從未簽到

真係超級超值. 一set apex都msrp $799 la 當5.5k, 成架車吾計groupset 就4.5k, 有咁型既carbon comp 架. 我都想賣左我個鋁架再買tcr comp架. 可能吾洗補錢.
http://tw.nextmedia.com/subapple/article/art_id/32558116/IssueID/20100603

升級   16.67%

該用戶從未簽到

睇睇下資料, 我想問下唔同物料做出黎既單車, 請問對我踩上去有咩影響?
麻煩大家

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-6-3 23:03 發表
Lock踏最抵玩係Exustar, $3xx, 只重127gram
Look Keo Classic $6XX, 都要135gram

又好似幾正喎, 記低佢先
多謝提供

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-6-4 00:05 發表
一於tcr comp2啦 10k, 有睇頭又型 有排玩. 3rd: 一定有好價比你
3xx lock踏, 3xx-12xx 頭盔, lock鞋 幾舊水都夠啦.
10500 夠哂. 其他濕星野吾好計啦.

超值

升級   21.55%

該用戶從未簽到

一於tcr comp2啦 10k, 有睇頭又型 有排玩. 3rd: 一定有好價比你
3xx lock踏, 3xx-12xx 頭盔, lock鞋 幾舊水都夠啦.
10500 夠哂. 其他濕星野吾好計啦.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 Yuk 於 2010-6-3 22:11 發表
我呢排都想買一架rb for 3鐵
我budget係rb連埋頭盔,lock踏,lock鞋, 三鐵衣8k-10k
我有心水係giant tcr2, merida 904,905..不過唔知邊部好d
不過其實我咩都唔識..淨係睇車既重量

你既target都係好受歡迎既比賽入門級, 性價比不俗
買邊部就睇你budget啦

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-6-3 22:29 發表
TCR comp2 la. 好正行sram apex
8.3kg only
msrp 42xxx twd jar, 抵到不得了.
http://www.giant-bicycles.com/zh-tw/bikes/model/tcr.composite.2/7123/43441/

如果我今年先玩3鐵, 我一定買 tcr comp2
[開箱 ...

呢部確係抵, 好唔好踩就要試過先知
我都好期待

升級   52.3%

該用戶從未簽到

Lock踏最抵玩係Exustar, $3xx, 只重127gram
Look Keo Classic $6XX, 都要135gram

升級   21.55%

該用戶從未簽到

TCR comp2 la. 好正行sram apex
8.3kg only
msrp 42xxx twd jar, 抵到不得了.
http://www.giant-bicycles.com/zh-tw/bikes/model/tcr.composite.2/7123/43441/

如果我今年先玩3鐵, 我一定買 tcr comp2
[開箱文]次發TCR COMP 2 SRAM APEX 人生的第一台碳車~
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=316&t=1563387&p=1

升級   17.89%

該用戶從未簽到

我呢排都想買一架rb for 3鐵
我budget係rb連埋頭盔,lock踏,lock鞋, 三鐵衣8k-10k
我有心水係giant tcr2, merida 904,905..不過唔知邊部好d
不過其實我咩都唔識..淨係睇車既重量

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-3 16:07 發表

d 鞋貴起上黎幾千蚊對都有, 最平就幾百蚊就買到, 當然一分錢一分貨啦, 不過你係學生哥買平0個d玩住先啦
lock 踏都係, 睇價錢吧

lock 踏lock 鞋就係將對鞋"扣"實係腳踏上面, 好似一公一乸咁, 所以其實係 ...

聽落好似用左會好有效率咁喎
平平地就啱我架啦

嘩, Shimano呢個牌子玩磯釣個陣都聽過
對鞋原來咁既樣

唔該晒

升級   79.33%

該用戶從未簽到

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 CharlesAF 於 2010-6-3 15:59 發表

咁即係呢一千蚊係必需品啦
踏我就明白係唔同, 不過鞋都有特別? lock鞋同跑鞋分別在於?
我剩係睇過lock踏既相, 搜尋lock踏又搵唔到資料.........
請問有無相關既資料同相? 例如邊隻牌子既型號抵玩?
唔該晒

d 鞋貴起上黎幾千蚊對都有, 最平就幾百蚊就買到, 當然一分錢一分貨啦, 不過你係學生哥買平0個d玩住先啦
lock 踏都係, 睇價錢吧

lock 踏lock 鞋就係將對鞋"扣"實係腳踏上面, 好似一公一乸咁, 所以其實係要一套咁用, 用lock 踏就一定要用落鞋
你去單車鋪一睇就明, lock 鞋下面有幾個螺絲窿, 到你買左個lock 踏時就會送埋個 "扣" 俾你裝上對鞋到

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-3 12:13 發表
我都係初哥, 都係用左lock 踏無耐

lock 踏 lock 鞋一定要買, 無左佢只可以 "踩" 單車, 唔可以 "轉"單車~~~

咁即係呢一千蚊係必需品啦
踏我就明白係唔同, 不過鞋都有特別? lock鞋同跑鞋分別在於?
我剩係睇過lock踏既相, 搜尋lock踏又搵唔到資料.........
請問有無相關既資料同相? 例如邊隻牌子既型號抵玩?
唔該晒

升級   95.6%

該用戶從未簽到

我都係初哥, 都係用左lock 踏無耐

lock 踏 lock 鞋一定要買, 無左佢只可以 "踩" 單車, 唔可以 "轉"單車~~~

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 魚蛋明 於 2010-6-2 23:27 發表
兄台,

你住邊區呢?
近唔近大埔?近大埔可以出黎大家跑下步
順便借部單車俾你索下毒,分享下單車既知識

係網絡到真係唔知點講你聽

哎呀, 唔好意思, 睇漏眼無答到添
我住將軍澳架, 都好似幾遠下

原帖由 三水豆腐 於 2010-6-3 10:41 發表
一架單車大致分3部份:
1)車架
2)車轆
3)group set = 傳動套件,包含齒盤、齒輪、變速裝置、鏈條...
再加座椅、手把等。
騎車時你的動力要靠腳踩踏踏板來傳遞給車輪,LOCK踏顧名思義就是將腳和踏板鎖在一起 ...

哦, 原來係咁樣, 等我睇下個網先

多謝大家回覆

升級   100%

該用戶從未簽到

>再個條Link來毒下你:
>http://hk.myblog.yahoo.com/senior-hornet/index?l=f&id=8

師兄:

你的掌風輕輕一帶,我當堂金星四冒,咀角帶血
...中毒了

升級   79.33%

該用戶從未簽到

一架單車大致分3部份:
1)車架
2)車轆
3)group set = 傳動套件,包含齒盤、齒輪、變速裝置、鏈條...
再加座椅、手把等。
騎車時你的動力要靠腳踩踏踏板來傳遞給車輪,LOCK踏顧名思義就是將腳和踏板鎖在一起,人車合一,穩定你的踩踏姿勢,提昇踩踏效率,入門級的約1千左右一套。
當然你也可以先用普通踏板配平底鞋開始練習,最好選鞋底稍硬用魔術貼(無鞋帶)的鞋來騎車。
再個條Link來毒下你:
http://hk.myblog.yahoo.com/senior-hornet/index?l=f&id=8

升級   44.74%

該用戶從未簽到

兄台,

你住邊區呢?
近唔近大埔?近大埔可以出黎大家跑下步
順便借部單車俾你索下毒,分享下單車既知識

係網絡到真係唔知點講你聽